Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică

Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului: Conserve

Gemul de mere fără zahăr este o delicatesă dulce și aromată, preparată din mere coapte și uneori condimente. Poate fi consumat într-o mulțime de moduri, de la întins pe pâine cu unt la umpluturi de prăjituri sau aperitive.

Cristina Catană
Publicat: 10 octombrie 2023, 07:00
Gemul de mere fără zahăr se poate aroma cu scorțișoară sau cu nucșoară / Shutterstock

Gemul de mere are o istorie bogată care se întinde pe mai multe secole. Merele erau cultivate în Egiptul antic, iar romanii au fost printre primii care au început să gătească mere cu miere pentru a le conserva. În Evul Mediu, gemurile au devenit mai răspândite în Europa, în special în Franța și în regiunea mediteraneană. La începutul secolului al XVI-lea, gemul de mere a devenit popular în Anglia și a fost dus și în America de coloniști europeni.

Rețeta tradițională de gem de mere implică mere coapte, zahăr și condimente opționale, cum ar fi scorțișoara sau nucșoara. Se mai pot adăuga vanilie sau zeamă și coajă de lămâie.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță, se decojesc și se taie merele în cubulețe. În timp ce se taie merele, se stropesc cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea și închiderea la culoare. Se pun merele tăiate într-un vas mare și se adaugă apă peste ele.

Cum prepari rețeta de gem de mere

Se adaugă scorțișoara. Se acoperă vasul și se fierb merele la foc mic până devin moi și se pot pisa ușor cu o furculiță, aproximativ 20-30 de minute.

După ce merele sunt fierte se pasează cu un blender de mână sau cu o furculiță pentru a obține o pastă. Pentru o consistență mai fină se poate folosi și un robot de bucătărie.

Se adaugă îndulcitorul în cantitatea recomandată de producător pe etichetă, dar și de gust. Dacă gemul este prea dulce, se poate echilibra gustul cu puțin oțet de mere.

Se pune din nou la foc mic și se amestecă în mod regulat, până când acesta ajunge la consistența dorită. Pentru un gem mai gros, se lasă să fiarbă mai mult timp. Pentru un gem mai subțire se adaugă puțină apă.

Cum depozitezi gemul de mere

Se lasă gemul să se răcească la temperatura camerei, apoi se pune în borcane curate și sterilizate. Se sigilează borcanele și se strelizează într-o oală cu apă, fierbându-se 20-30 de minute. Se lasă apoi să se răcească acoperite cu material textil. Apoi borcanele de gem de mere fără zahăr se depozitează în spații răcoroase și întunecoase.

Gemul de mere fără zahăr este o opțiune sănătoasă și delicioasă, potrivit pentru mic dejun sau ca ingredient în deserturi.

De ce să faci gem sau dulceață fără zahăr

Gemul sau dulceața fără zahăr sunt cele mai bune variante pentru sănătate. Zahărul în exces poate contribui la creșterea în greutate, la problemele cu glicemia și poate avea efecte negative asupra sănătății dentare.

Gemurile sau dulcețurile fără zahăr pot fi incluse în dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, în dietele ketogenice sau în alte diete specifice care necesită limitarea zahărului.

Mai mult, dacă elimini zahărul, vei simți mai bine aroma naturală a fructelor, iar textura gemului este mai puțin vâscoasă și densă.

Făcând dulceața acasă, poți controla cantitatea și tipul de îndulcitori pe care o adăugi. Cel mai bine este să folosești stevia sau eritriol care sunt îndulcitori naturali și nu îți influențează în mod negativ starea de sănătate.

Citește și
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Te-ar mai putea interesa și
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
Gem de gutui fără zahăr, gustos și sănătos. Rețeta simplă
Gem de gutui fără zahăr, gustos și sănătos. Rețeta simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:45
Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao
05:22
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
05:00
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
25 decembrie, 05:40
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
25 decembrie, 05:34
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
25 decembrie, 05:26
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
24 decembrie, 06:20
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
24 decembrie, 05:29
Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Universul are un mesaj special pentru aceste semne zodiacale în ziua de 27 decembrie 2024. Află despre ce este vorba
Universul are un mesaj special pentru aceste semne zodiacale în ziua de 27 decembrie 2024. Află despre ce este vorba
"Erau băieţii pe jos, pe aici. Erau loviţi". S-a urcat băut şi drogat la volan şi a intrat intenţionat în prietenii săi cu care petrecuse Crăciunul
"Erau băieţii pe jos, pe aici. Erau loviţi". S-a urcat băut şi drogat la volan şi a intrat intenţionat în prietenii săi cu care petrecuse Crăciunul
Unde își petrece sărbătorile unica fiică a lui Ion Țiriac! Cum s-a dat de gol Ioana
Unde își petrece sărbătorile unica fiică a lui Ion Țiriac! Cum s-a dat de gol Ioana
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Toni Costa, fostul partener al faimoasei Adamari Lopez, are o nouă iubită. Cine este femeia care i-a furat inima celebrului dansator
Toni Costa, fostul partener al faimoasei Adamari Lopez, are o nouă iubită. Cine este femeia care i-a furat inima celebrului dansator
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Inflamațiile gingivale cauzate de temperaturile scăzute: sfaturi pentru părinți
Inflamațiile gingivale cauzate de temperaturile scăzute: sfaturi pentru părinți
Paris Hilton a purtat doar o fundă uriașă de Crăciun: „Prezența mea este un cadou”
Paris Hilton a purtat doar o fundă uriașă de Crăciun: „Prezența mea este un cadou”
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
fresh

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă

Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte