Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică
Gemul de mere fără zahăr este o delicatesă dulce și aromată, preparată din mere coapte și uneori condimente. Poate fi consumat într-o mulțime de moduri, de la întins pe pâine cu unt la umpluturi de prăjituri sau aperitive.
Gemul de mere are o istorie bogată care se întinde pe mai multe secole. Merele erau cultivate în Egiptul antic, iar romanii au fost printre primii care au început să gătească mere cu miere pentru a le conserva. În Evul Mediu, gemurile au devenit mai răspândite în Europa, în special în Franța și în regiunea mediteraneană. La începutul secolului al XVI-lea, gemul de mere a devenit popular în Anglia și a fost dus și în America de coloniști europeni.
Rețeta tradițională de gem de mere implică mere coapte, zahăr și condimente opționale, cum ar fi scorțișoara sau nucșoara. Se mai pot adăuga vanilie sau zeamă și coajă de lămâie.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță, se decojesc și se taie merele în cubulețe. În timp ce se taie merele, se stropesc cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea și închiderea la culoare. Se pun merele tăiate într-un vas mare și se adaugă apă peste ele.
Cum prepari rețeta de gem de mere
Se adaugă scorțișoara. Se acoperă vasul și se fierb merele la foc mic până devin moi și se pot pisa ușor cu o furculiță, aproximativ 20-30 de minute.
După ce merele sunt fierte se pasează cu un blender de mână sau cu o furculiță pentru a obține o pastă. Pentru o consistență mai fină se poate folosi și un robot de bucătărie.
Se adaugă îndulcitorul în cantitatea recomandată de producător pe etichetă, dar și de gust. Dacă gemul este prea dulce, se poate echilibra gustul cu puțin oțet de mere.
Se pune din nou la foc mic și se amestecă în mod regulat, până când acesta ajunge la consistența dorită. Pentru un gem mai gros, se lasă să fiarbă mai mult timp. Pentru un gem mai subțire se adaugă puțină apă.
Cum depozitezi gemul de mere
Se lasă gemul să se răcească la temperatura camerei, apoi se pune în borcane curate și sterilizate. Se sigilează borcanele și se strelizează într-o oală cu apă, fierbându-se 20-30 de minute. Se lasă apoi să se răcească acoperite cu material textil. Apoi borcanele de gem de mere fără zahăr se depozitează în spații răcoroase și întunecoase.
Gemul de mere fără zahăr este o opțiune sănătoasă și delicioasă, potrivit pentru mic dejun sau ca ingredient în deserturi.
De ce să faci gem sau dulceață fără zahăr
Gemul sau dulceața fără zahăr sunt cele mai bune variante pentru sănătate. Zahărul în exces poate contribui la creșterea în greutate, la problemele cu glicemia și poate avea efecte negative asupra sănătății dentare.
Gemurile sau dulcețurile fără zahăr pot fi incluse în dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, în dietele ketogenice sau în alte diete specifice care necesită limitarea zahărului.
Mai mult, dacă elimini zahărul, vei simți mai bine aroma naturală a fructelor, iar textura gemului este mai puțin vâscoasă și densă.
Făcând dulceața acasă, poți controla cantitatea și tipul de îndulcitori pe care o adăugi. Cel mai bine este să folosești stevia sau eritriol care sunt îndulcitori naturali și nu îți influențează în mod negativ starea de sănătate.