Ghiveci de legume. Cea mai simplă și aromata rețetă

Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului: Cină
bucătăria: Românească

O porție de ghiveci de legume este tot ce ai nevoie pentru cină sau prânz. Se poate servi cu o felie de pâine bună sau cu mămăligă, ori cu o salată de legume proaspete sau cu castraveți murați. Este un deliciu simplu și accesibil.

Publicat: 13 septembrie 2022, 06:27
Ghiveciul de legume se prepară în toate țările din Balcani / Shutterstock

Francezii au ratatouille, noi avem ghiveci de legume. De fapt, în mai toate zonele există o tocăniță preparată în special în perioada de la sfârșitul verii-începutul toamnei, cu legume proaspete. În zona Castilian-Manchego din Spania există pisto, în Catalunia se mănâncă samfaina, Mallorca are tombet, italienii au ciambotta, caponata și peperonata, grecii au tourlou, turcii –şakşuka și türlü, în Georgia este ajapsandali, în Ungaria lecsó, iar în Maroc zaalouk.

În Țările Balcanice, denumirea este aproape similară cu cea de la noi. Cel mai popular este în România și în Bulgaria unde se numește ghivetch. Se prepară și în Bosnia-Herțegovina đuveč, în Macedonia ghiveci. În unele zone are chiar și 40 de ingrediente, însă nu este exclusiv vegetal, ci mai conține și carne de pui, pește sau brânzeturi.  

Ingrediente

Mod de preparare

Toate legumele se spală foarte bine, se curăță de coajă și/sau semințe după caz. Cartofii, dovlecelul și vânăta se taie cuburi, morcovii și prazul rondele, ardeii felii. Conopida se desface în buchețele. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt.

Pași pentru prepararea ghiveciului de legume

Se pune uleiul la încins într-o cratiță. Apoi se pun ceapa și prazul și se lasă să se călească. Se adaugă restul de legume, în afară de conopidă. Se condimentează cu sare și piper și se pune și foaia de dafin. Se lasă aproximativ 7 minute, amestecând din când în când. Apoi se pune conopida, se mai amestecă, se acoperă cu capac și se lasă 5 minute. Apoi se pune sucul de roșii și se mai fierbe 10 minute.

Se adaugă mărarul și pătrunjelul, se amestecă, se pune capacul și se stinge focul.

Sfaturi pentru a obține cel mai gustos ghiveci de legume

Ideea de bază a ghiveciului este simplă: legumele se călesc în ulei vegetal și se condimentează discret cu sare, piper și foaie de dafin, iar la final se adaugă verdețuri proaspete care completează și leagă între ele toate gusturile. Cantitățile și tipul de legume diferă de la o zonă la alta a țării, de la o familie la alta. Nu este nimic obligatoriu, însă trebuie să pui cât mai multe legume de sezon. Ceapa, usturoiul, sucul de roșii, cartofii nu lipsesc însă din nicio rețetă de ghiveci de legume.

Ideal este să folosești legume proaspete, însă în lipsa lor poți pune și congelate. În afară de cele din rețeta noastră mai poți să adaugi și mazăre.

Renumitul ghiveci de legume se servește cu pâine sau fără nimic, dar este perfect cu o felie de mămăligă, așa cum îl mâncau bunicile la țară. Poți să îl mănânci și rece și cald. Dacă vrei îl poți pune chiar garnitură pentru alte feluri de mâncare cu carne. Ai aici cea mai rapidă rețetă de mămăligă. E mai gustoasă decât ai crede.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă