Ghiveci de legume cu orez. Rețetă pentru o masă delicioasă
Pentru că piața abundă de legume pline de savoare și culoare, îți recomandăm, pentru o masă delicioasă, o rețetă de ghiveci de legume cu orez.
Ghiveciul este preparatul care adună în conținutul lui toată savoarea legumelor, adăugate din belșug. Este plin de gust, dar și de sănătate, pentru că legumele la rândul lor sunt pline de vitamine și minerale. Poți adăuga într-un astfel de preparat toate legumele de sezon sau pe cele preferate. Cu cât sunt mai diferite și mai colorate, cu atât gustul va fi mai delicios, iar aspectul mai apetisant. În plus, legumele colorate au un aport crescut de vitamine, după cum ne asigură specialiștii în nutriție.
Ghiveciul de legume poate fi conservat și pentru sezonul rece, când nu mai găsim pe piață toate legumele preferate – descoperă aici rețeta. În continuare te invităm să-ți notezi lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de ghiveci de legume cu orez.
Ingrediente
Mod de preparare
Prepararea ghiveciului nu necesită mult timp, însă nu putem spune același lucru și despre pregătirea ingredientelor. Lista de legume fiind mai bogată, vei petrece mai mult timp curățându-le decât preparându-le. În schimb, garnitura de orez necesită foarte puține ingrediente și se prepară într-un timp mai scurt.
Cum prepari rețeta de ghiveci de legume cu orez
Începe cu pregătirea vinetei care necesită spălare, ștergere și tocare în cuburi. Pune cuburile de vânătă pe un plan de lucru și presară sare peste ele. Lasă-le să se deshidrateze pentru aproximativ 10-15 minute să poată elimina din lichidul cu gust amărui.
Între timp pune o oală cu apa la fiert. Apoi ocupă-te de ceapă și de usturoi pe care le cureți le clătești cu apă rece și le toci mărunt.
Pune și uleiul la înfierbântat într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță. Adaugă ceapa și usturoiul și amestecă-le pentru a se căli ușor. Presară și puțină sare pentru a se înmuia mai rapid și a-și potența gustul și călește-le doar până când își schimbă ușor culoarea.
Continuă cu pregătirea morcovilor și a rădăcinii de pătrunjel, pe care le cureți, le clătești și le toci mărunt. Apoi le adaugi în tigaia cu ceapă și usturoi. Amestecă bine toate ingredientele, apoi adaugă 1-2 linguri din apa fierbinte, pentru a nu se arde.
Presează cuburile de vinete cu prosoape de hârtie pentru a absorbi din lichidul lăsat de acestea în urma deshidratării. Apoi adaugă-le în cratiță.
Clătește și dovlecelul, șterge-l cu un prosop și toacă-l în cuburi. Adaugă-l și pe acesta în cratița cu legume. Ultimii rămân ardeii care au un timp scurt de preparare. Clătește-i, curăță-i și toacă-i în bucăți mai mari, apoi adaugă-i peste celelalte ingrediente. Adaugă și apă fierbinte cât să fie bine acoperite toate legumele. Lasă-le să fiarbă până când sunt bine pătrunse toate, apoi adaugă roșiile decojite și tocate în cuburi. Presară și condimentele și mai fierbe ghiveciul de legume pentru maxim 15 minute.
Cum prepari garnitura
Pentru a prepara garnitura pentru ghiveci de legume cu orez, pune orezul la fiert în apă respectând proporția de 1:3. Adaugă sare și piper, după gust, iar spre final de fierbere, când orezul absoarbe toată apa, adaugă uleiul sau untul și amestecă ușor.
După stingerea focului, acoperă vasul cu orez cu un capac și mai lasă orezul să se mai hidrateze timp 10 minute. Apoi poți servi deliciosul preparat, alături de o salată verde sau una de murături.
Descoperă și rețeta de ratatouille la cuptor. Este o rețetă franțuzească de ghiveci din legume.