Gogoșari în oțet, la rece. Rețetă simplă pentru murături delicioase
Dacă ești în căutarea unei rețete de gogoșari conservați, care să se mențină crocanți dar să fie aromați, încearcă rețeta de gogoșari în oțet, la rece. Este o metodă populară de a păstra aceste legume gustoase și crocante pentru iarnă.
Această rețetă nu implică opărirea gogoșarilor ci doar folosirea unei saramuri reci, fără sterilizarea ulterioară a borcanelor pline. Gogoșarii se vor păstra crocanți, sar se vor întrepătrunde perfect cu aromele condimentelor folosite. Este o metodă ușoară, dar necesită mai mult timp de așteptare până la finalizarea completă a rețetei. De fapt este o rețetă care se prepară pe parcursul a două zile.
Murăturile sunt un acompaniament perfect pentru diferite garnituri și fripturi. Pe lângă gustul delicios și aromat, acestea mai contribuie și la porția de sănătate a organismului. Murăturile aduc organismului un supliment important de vitamine și minerale. Legumele murate au un conținut bogat de vitamina C, A și K, dar și de minerale precum fier, calciu și potasiu. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, previn și tratează anemia, întăresc oasele și asigură sănătatea aparatului vizual.
Descoperă și o rețetă de castraveți murați la soare, de care te poți bucura vara. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de gogoșari în oțet, la rece.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea gogoșarilor, dar și a ingredientelor complementare. Spală bine gogoșarii, șterge-i și secționează-i în sferturi. Apoi îndepărtează cotoarele cu un cuțit ți răzuiește nervurile și semințele cu o lingură. Nu este necesar să speli gogoșarii în interior pentru că vor reține apă.
Cum prepari saramura pentru gogoșari în oțet, la rece
Într-un vas mare, combină oțetul, zahărul și sarea. Amestecă bine până când zahărul și sarea sunt complet dizolvate.
Adaugă boabele de piper, boabele de muștar, boabele de coriandru și foile de dafin. Apoi adaugă sferturile de gogoșari în această saramură și amestecă-le bine să se umezească. Chiar dacă la început gogoșarii nu vor fi acoperiți de lichid, aceștia vor lăsa în vas și propriul suc și se vor acoperi.
Acoperă vasul cu un capac și lasă gogoșarii în saramură la temperatura camerei până a doua zi. Din când în când mai amestecă-i, astfel încât să se umezească bine.
A doua zi, mai întâi vei steriliza borcanele. Apoi poți aranja bucățile de gogoșari în borcane, cât mai îndesate. Printre acestea poți strecura bucăți de hrean, căței de usturoi și câteva frunze de țelină pentru aromă.
Strecoară saramura rece, iar condimentele presară-le peste gogoșari în mod egal. Toarnă saramura în borcane, asigurându-te că gogoșarii sunt complet acoperiți.
Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare și depozitează-le la loc răcoros și ferit de lumina soarelui.
Gogoșarii vor fi gata de consum după aproximativ 2-3 săptămâni, dar devin și mai buni pe măsură ce trece timpul.
Delicioșii gogoșari în oțet, la rece sunt perfecți ca garnitură pentru diverse feluri de mâncare, inclusiv fripturi, tocănițe sau pur și simplu ca o gustare crocantă și picantă.
Dacă mai dorești să prepari și alte rețete de murături, mai poți trece pe listă rețeta de dovlecei murați pentru iarnă, cu mărar și usturoi.