Greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez. Sfaturi utile în bucătărie

Fără coacere

Orezul este versatil, sățios, hrănitor și ușor de preparat. Poate fi fel principal sau aperitiv, poate fi gătit simplu, cu legume sau cu carne. Află mai multe despre principalele greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez. Sfaturi utile în bucătărie.

Cristina Catană
Publicat: 11 noiembrie 2023, 08:00
Dacă vrei să afli cum se gătește orezul te poți uita și pe ambalaj / Shutterstock

La prima vedere pare că este salvarea atunci când nu știi ce să mai gătești, însă este nevoie de puțină atenție pentru ca orezul să aibă textura potrivită.

Este foarte simplu să gătești orezul, dar la fel de ușor este și să strici preparatele care îl au în compoziție. Iată câteva greșeli pe care trebuie să le eviți dacă vrei să ai parte de o masă delicioasă.

Citește și

Greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez

Dacă urmează să gătești orez alb sau brun cu bob lung, Jasmine sau Basmati, trebuie să te asiguri că este bine spălat înainte să fie pus pe foc.

Acest lucru ajută la înlăturarea excesului de amidon sau a substanțelor chimice care sunt folosite în procesul de fabricație.

Cel mai bine este să lași orezul în la înmuiat pentru 30 de mine după ce l-ai trecut printr-un jet puternic de apă rece. Ideal este ca la 1 kg de orez să pui 800 ml de apă.

Speli orezul cu bob scurt

Orezul cu bob scurt cum este cel pentru rețetele de sushi sau pentru risotto nu trebuie spălat. Orezul pentru sushi nu va mai fi lipicios, iar risotto nu va mai fi la fel de cremos dacă înlături amidonul.

Nu respecți proporția de apă și orez

Pentru majoritatea tipurilor de orez este recomandat să folosești întotdeauna un raport de o cană de orez la 2 căni de apă. Verifică totuși pe ambalaj dacă gătești un tip de orez mai special. Poți folosi în loc de apă și supă de legume sau de carne, dacă vrei un gust mai complex.

Pui orezul în apă rece

Când gătești orez trebuie să pui apa la fiert cu sare și când să în primul clocot să adaugi și orezul. În funcție de preparat, poți pune și puțin ulei de măsline sau alt ulei vegetal.

Îl gătești la foc mare

Când vine vorba de gătit orez trebuie să ai răbdare, așa că ideal este să îl pui la foc la flacără mică. În felul acesta vei preveni lipirea lui de vas, iar bobul va rămâne intact. Orezul va fi pufos, fără să aibă un aspect de mucilagiu.

Nu lași la înmuiat orezul aromatizat

Orezul basmati, jasmine și pecan au arome care se disting ușor datorită unei substanțe numite 2-acetyl-1-pyrroline. Cu cât este gătit mai mult timp, cu atât dispare și mirosul specific.

Pentru a împiedica acest lucru trebuie să înmoi orezul pentru jumătate de oră înainte de a-l găti. Nu va trebuie să îl fierbi foarte mult și își va păstra textura și gustul.

Orezul se numără printre alimentele neperisabile. Află mai multe de ce ar trebui să le ai în cămară.

Amesteci prea mult

De cele mai multe ori orezul nu are nevoie să amesteci în el în timpul procesului de gătire. Dacă prepari orez basmati sau alte sortimente mai speciale nu ai nevoie să ridici deloc capacul și nici să treci cu lingura prin el. După ce este gata, lasă-l cel puțin 15 minute să se odihnească.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros