Greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez. Sfaturi utile în bucătărie

Fără coacere

Orezul este versatil, sățios, hrănitor și ușor de preparat. Poate fi fel principal sau aperitiv, poate fi gătit simplu, cu legume sau cu carne. Află mai multe despre principalele greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez. Sfaturi utile în bucătărie.

Cristina Catană
Publicat: 11 noiembrie 2023, 08:00
Dacă vrei să afli cum se gătește orezul te poți uita și pe ambalaj / Shutterstock

La prima vedere pare că este salvarea atunci când nu știi ce să mai gătești, însă este nevoie de puțină atenție pentru ca orezul să aibă textura potrivită.

Este foarte simplu să gătești orezul, dar la fel de ușor este și să strici preparatele care îl au în compoziție. Iată câteva greșeli pe care trebuie să le eviți dacă vrei să ai parte de o masă delicioasă.

Citește și

Greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez

Dacă urmează să gătești orez alb sau brun cu bob lung, Jasmine sau Basmati, trebuie să te asiguri că este bine spălat înainte să fie pus pe foc.

Acest lucru ajută la înlăturarea excesului de amidon sau a substanțelor chimice care sunt folosite în procesul de fabricație.

Cel mai bine este să lași orezul în la înmuiat pentru 30 de mine după ce l-ai trecut printr-un jet puternic de apă rece. Ideal este ca la 1 kg de orez să pui 800 ml de apă.

Speli orezul cu bob scurt

Orezul cu bob scurt cum este cel pentru rețetele de sushi sau pentru risotto nu trebuie spălat. Orezul pentru sushi nu va mai fi lipicios, iar risotto nu va mai fi la fel de cremos dacă înlături amidonul.

Nu respecți proporția de apă și orez

Pentru majoritatea tipurilor de orez este recomandat să folosești întotdeauna un raport de o cană de orez la 2 căni de apă. Verifică totuși pe ambalaj dacă gătești un tip de orez mai special. Poți folosi în loc de apă și supă de legume sau de carne, dacă vrei un gust mai complex.

Pui orezul în apă rece

Când gătești orez trebuie să pui apa la fiert cu sare și când să în primul clocot să adaugi și orezul. În funcție de preparat, poți pune și puțin ulei de măsline sau alt ulei vegetal.

Îl gătești la foc mare

Când vine vorba de gătit orez trebuie să ai răbdare, așa că ideal este să îl pui la foc la flacără mică. În felul acesta vei preveni lipirea lui de vas, iar bobul va rămâne intact. Orezul va fi pufos, fără să aibă un aspect de mucilagiu.

Nu lași la înmuiat orezul aromatizat

Orezul basmati, jasmine și pecan au arome care se disting ușor datorită unei substanțe numite 2-acetyl-1-pyrroline. Cu cât este gătit mai mult timp, cu atât dispare și mirosul specific.

Pentru a împiedica acest lucru trebuie să înmoi orezul pentru jumătate de oră înainte de a-l găti. Nu va trebuie să îl fierbi foarte mult și își va păstra textura și gustul.

Orezul se numără printre alimentele neperisabile. Află mai multe de ce ar trebui să le ai în cămară.

Amesteci prea mult

De cele mai multe ori orezul nu are nevoie să amesteci în el în timpul procesului de gătire. Dacă prepari orez basmati sau alte sortimente mai speciale nu ai nevoie să ridici deloc capacul și nici să treci cu lingura prin el. După ce este gata, lasă-l cel puțin 15 minute să se odihnească.

Citește și
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
12 mai, 06:10
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
11 mai, 07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
11 mai, 06:53
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
10 mai, 08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
10 mai, 06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
2
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a...
3
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Dacă adori orezul cu lapte, dar vrei să aduci îmbunătățiri rețetei din copilărie, îl poți prepara sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Te va cuceri textura cremoasă a...
4
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai...
5
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah. Nu este o...

Parteneri

Zodii ambițioase în carieră. Nativii care își doresc să atingă succesul
Zodii ambițioase în carieră. Nativii care își doresc să atingă succesul
Afacerea care a luat avânt în România. Producătorii s-au aliniat cu preferinţele clienţilor: "Aduce multă satisfacţie"
Afacerea care a luat avânt în România. Producătorii s-au aliniat cu preferinţele clienţilor: "Aduce multă satisfacţie"
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge
Pâine împletită și umplută cu verdețuri
Pâine împletită și umplută cu verdețuri
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Kim Kardashian a vorbit despre dansurile fiicei sale de 10 ani: „Îmi place cât de creativi sunt copiii”
Kim Kardashian a vorbit despre dansurile fiicei sale de 10 ani: „Îmi place cât de creativi sunt copiii”
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
fresh

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă

Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat

Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat