Halva de casă. Rețeta simplă și rapidă
Halvaua, un desert bogat și aromat, este o parte importantă a bucătăriilor din Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Europa de Est și regiunile mediteraneene. O vei găsi în majoritatea magazinelor, dar poți face halva de acasă foarte ușor.
Originea halvei poate fi urmărită până în vechiul Egipt și Imperiul Bizantin. Prima referință legată de halva apare în secolul al VII-lea, în Persia, actualul Iran. La acea vreme era un desert preparat dintr-o pastă de curmale și lapte. Apoi, începând cu secolul al IX-lea termenul a fost asociat cu preparate care seamănă cu ceea ce numim și astăzi halva.
Halvaua a fost apreciată în întreaga lume pentru gustul său dulce și textura densă. Inițial, era preparată dintr-o pastă de susan sau semințe de floarea-soarelui amestecate cu miere, dar rețetele s-au diversificat de-a lungul timpului.
Datorită diversității rețetelor, există multe alternative la ingrediente. În loc de semințe de susan, unele rețete folosesc nuci, semințe de Floarea-soarelui sau făină de grâu. În plus, unele versiuni moderne utilizează îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de agave, în loc de zahăr.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun la prăjit într-o tigaie neaderentă semințele de Floarea-soarelui. Se amestecă din când în când pentru a nu se arde.
Cum prepari rețeta de halva de casă
După ce s-au prăjit, se stinge focul și se lasă să se răcească. Apoi se pun într-un robot de bucătărie și se macină foarte bine. După aceea se pun într-un bol. Peste ele se adaugă zahărul, vanilia, untul topit. Se amestecă bine. Compoziția obținută trebuie sa fie densă, însă nu foarte uscată. Dacă mai este necesar se mai adaugă unt topit. Se pune apoi într-o caserolă și se dă la rece.
Variante de halva în întreaga lume
Halvaua turcească este preparată dintr-un amestec de susan măcinat, zahăr și sirop de glucoză. Uneori sunt adăugate nuci sau fructe uscate. În Grecia este cunoscută sub numele de „halva de sarailie” și este preparată dintr-un amestec de făină de grâu, ulei și zahăr.
Există halva și în India, unde se face din făină de grâu, zahăr, ghee și arome cum ar fi cardamonul delicios și sofranul.
Vei mai găsi halva și în țările din Europa de Est, în special în Serbia, Polonia, Macedonia, Bulgaria, Rusia sau România. În această zonă de cele mai multe ori baza pentru halva o constituie semințele de floarea-soarelui.
Halvaua este consumată ca desert, gustare sau ca acompaniament pentru la cafea sau ceai. Este servită la ocazii speciale, cum ar fi sărbătorile religioase sau evenimentele sociale.