Ketchup de casă. Rețetă simplă și ușor de preparat
Dacă îți place pizza și obișnuiești să o prepari deseori în propria bucătărie, poți prepara pentru ea și ketchup de casă. Se prepară simplu și ușor, iar gustul îl poți potrivi după bunul plac.
Ketchupul este nelipsite de la prepararea și servirea pizzei. Indiferent că este dulce sau picant, atunci când este preparat în casă, este mult mai sănătos. Chiar dacă nu iese foarte cremos, important este că nu conține nici aditivi alimentari sau alte elemente de stabilizare și nici conservanți, dăunători sănătății organismului. Preparat în propria bucătărie, controlul ingredientelor îți aparține în totalitate.
Rețetele de conserve de roșii sunt cele mai preparate de gospodine, începând de la jumătatea verii și până toamna târziu. Conservele de roșii sunt cele mai folosite în preparatele culinare, pentru gustul acestora și consistență. Se pot prepara o mulțime de rețete din roșii pentru iarnă: suc, sos, pastă, bulion, ketchup. Se pot conserva și roșii întregi la borcan sau roșii tocate în suc propriu. Sunt ideale pentru supele și ciorbele din sezonul rece.
Descoperă aici și o rețetă de roșii tocate cu ceapă și usturoi, pentru iarnă. În rândurile de mai jos poți urmări rețeta pas cu pas pentru ketchup de casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea roșiilor pe care le speli bine, le ștergi și le toci în sferturi sau în bucăți mai mici. Apoi le treci prin mașina de tocat cu separator de semințe. Dacă îți lipsește din recuzita culinară o astfel de mașină, le treci prin blender sau robot, apoi le strecori bine printr-o sită. Chiar și un storcător de fructe este foarte util în acest caz.
După ce ai terminat cu roșiile, poți curăța ceapa și usturoiul și le mărunțești cu ajutorul robotului.
Cum prepari ketchup de casă
Ia o cratiță sau o oală cu pereții înalți și baza stratificată. Pune în ea pasta de roșii împreună cu ceapa și usturoiul tocate mărunt. Adaugă câte puțin din condimentele enumerate în lista de ingrediente și o linguriță de sare. Restul condimentelor le vei adăuga pe parcurs, în timp ce fierbi ketchupul și îl guști.
Fierbe amestecul de ingrediente până când se reduce la jumătate din cantitatea inițială. Amestecă din când în când sa nu se lipească. Înlătură spuma care se formează la suprafață, în timpul fierberii. Când ketchupul este redus, scoate cuișoarele și, cu mixerul vertical, pasează bine sosul până când obții o compoziție fină.
Adaugă zahărul, oțetul, o altă parte din condimente și încă o linguriță de sare. Mai fierbe ketchupul timp de aproximativ 10 minute, gustă-l și potrivește-i gustul cu cele necesare, așa cum îți place.
Spală bine sticlele sau borcanele și capacele aferente. Clătește-le bine și sterilizează-le. Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea sticlelor și a borcanelor.
Apoi, pune ketchupul fierbinte în sticlele de asemeni, fierbinți. Închide-le ermetic cu capacele aferente și așază-le sub o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc complet. Apoi poți eticheta sticlele cu ketchup de casă și le depozitezi pe raftul din cămară.
Dacă mai dorești și alte rețete de conserve din roșii, mai poți încerca și rețeta de sos de roșii concentrat și aromat, pentru iarnă.