Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
Dacă îți plac salatele sau aperitivele cu maioneză și în perioadele de post te poți bucura de astfel de combinații pentru că există și rețete de maioneză de post. Una dintre acestea este rețeta de maioneză de avocado pe care ți-o oferim mai jos.
Avocado este un fruct pe care mulți îl ocolesc, datorită gustului mai puțin plăcut. Însă este foarte sănătos, iar pentru a profita de beneficiile lui, îl poți combina cu o mulțime de alte ingrediente. Poți prepara din avocado diferite salate cu fructe sau cu legume. Poți prepara creme aperitiv cu brânză sau iaurt, dar și creme pentru prăjituri.
Una dintre cele mai cunoscute rețete cu avocado este rețeta de guacamole din bucătăria mexicană. Este un sos care se servește cu nachos, cu tacos, somon la grătar sau pui la cuptor. Se prepară simplu, din ingrediente puține. Tot simplu se prepară și rețeta de maioneză vegetală, pe care o poți urmări mai jos cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Maioneza din avocado se prepară extrem de simplu și de rapid, însă necesită o atenție deosebită întrucât avocado este un fruct care oxidează foarte rapid.
Cum prepari maioneză de avocado
Înainte de a scoate miezul din avocado este necesar să cunoști mai întâi tehnica de desfacere rapidă a miezului fructului. Miezul de avocado se manevrează cu multă atenție pentru a nu oxida. Oxidarea îi afectează atât gustul cât și culoarea, dar mai ales proprietățile. Pentru desfacerea fructelor este recomandat să folosești un cuțit de plastic sau din ceramică cu lama foarte ascuțită.
Cuțitele de oțel nu sunt recomandate, deoarece proprietățile metalelor conținute activează enzimele din avocado. Astfel apare oxidarea acestora, iar fructul se va altera în scurt timp.
Cu ajutorul cuțitului de plastic recomandat, străpunge pulpa de avocado până la sâmbure de la un capăt la altul, pe ambele părți, longitudinal. Apoi, ține fructul cu ambele mâini și răsucește mâinile în sensuri opuse.
Una din părțile de avocado se va separa de sâmbure. Sâmburele rămas în a doua parte îl vei îndepărta introducând vârful cuțitului în el și trăgându-l cu putere. Apoi, cu o lingură de plastic, extrage miezul fructului din coajă și pune-l într-un bol de sticlă. Adaugă imediat suc de lămâie și pasează-l rapid cu o furculiță.
După ce ați încheiat acest proces, pune miezul de avocado în recipientul unui blender cu cuțite de plastic. Adaugă muștarul, sare și piper și uleiul. Pornește blenderul și se amestecă ingredientele până când obții o pastă densă de culoarea oului de rață. Adaugă și apa minerală și amestecă din nou. Aceasta oferă un plus de cremozitate datorită acidității.
Maioneza de avocado poate fi utilizată ca și maioneza clasică. Se folosește la diferite salate aperitiv, la burgerii de post, în interiorul sandvișurilor, etc.
Vezi aici cum se poate prepara și rețeta de maioneză vegetală din lapte de soia.