Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare
Dacă te-ai hotărât să ții post sau doar să faci puțină pauză de la preparatele cu carne, rețeta de mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate este ideală pentru una dintre mesele principale. Te vei bucura de o mâncare gustoasă și consistentă, dar și foarte hrănitoare. Iar dacă alături de ea mai pui și murăturile preferate și o pâine de casă, deliciul va fi maxim.
Galerie foto
Fasolea boabe este un aliment versatil și extrem de nutritiv, cu o multitudine de beneficii pentru sănătate. Poate fi folosită într-o varietate de preparate: supe, salate, tocane și chiar în burgeri vegetali, oferind atât nutrienți valoroși, cât și un gust plăcut. Este disponibilă în diverse culori și forme, precum fasole albă, roșie, neagră sau pestriță. Fiecare are o compoziție nutritivă similară, dar un gust ușor diferit.
Fasolea boabe este o sursă excelentă de proteine vegetale, fiind foarte apreciată de vegetarieni, vegani și cei care își doresc o alternativă la proteina animală. Este o sursă generoasă de fibre, având un efect benefic asupra digestiei. Fibrele contribuie și la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducând riscul de diabet. Alimentele bogate în fibre susțin o senzație de sațietate mai lungă, ceea ce contribuie la controlul greutății. În plus, este săracă în grăsimi, ceea ce o face o opțiune sănătoasă pentru diete cu conținut redus de grăsimi.
Descoperă și o rețetă simplă de salată din fasole boabe, cu ceapă și roșii cherry. Iar mai jos vei descoperi rețeta completă pentru mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti boabele de fasole care necesită spălare în 2-3 ape, apoi hidratare în apă rece timp de aproximativ 2 ore.
Cum prepari rețeta de mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate
După ce boabele de fasole s-au hidratat, scurge apa, clătește-le cu apă caldă și pune-le la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Fierbe-le timp de 5-6 minute, după ce au atins punctul de fierbere. Repetă procedeul de scurgere și fierbere încă odată, iar în a treia apă lasă-le să fiarbă definitiv. Aceste etape ajută boabele de fasole să elimine din toxinele dăunătoare stomacului.
Când apa atinge din nou punctul de fierbere adaugă ceapa tocată, morcovul tocat, foile de dafin și crenguța de cimbru. Nu este recomandat să adaugi și sare de la început în mâncarea de fasole boabe cu legume caramelizate. Sarea are proprietatea de a înmuia boabele de fasole și se vor sfărâma.
În timp ce boabele de fasole fierb, ocupă-te de prepararea legumelor caramelizate.
Pune uleiul într-o tigaie, și lasă-l să se înfierbânte. Adaugă ceapa tocată și usturoiul tocat și amestecă-le prin ulei pentru a le ajuta să-și degaje aromele. Când ceapa devine transparentă, presară puțin zahăr peste ea. Amestecă energic pentru a nu se arde zahărul și pentru a se carameliza uniform bucățile de ceapă. Imediat toarnă oțetul balsamic și amestecă din nou.
Adaugă legumele congelate și așază un capac peste tigaie. Lasă-le să se înăbușe puțin sub capac, apoi presară sare și piper după gust.
După ce boabele de fasole s-au fiert adaugă legumele caramelizate și amestecă-le cu acestea. Mai fierbe-le împreună timp de 7-8 minute pentru a se întrepătrunde gusturile și aromele.
După stingerea focului sau în timpul servirii garnisește cu verdeață proaspăt tocată delicioasa mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate.
Tot din aceeași categorie de preparate gustoase și hrănitoare îți mai recomandăm să încerci și rețeta de năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi.