Maracuja, fructul descoperit de călugării iezuiți în America de Sud

Fără coacere

Maracuja este un fruct exotic pe care îl vei găsi în două variante: violet sau galben. Primul provine din sudul Braziliei, în timp ce originea celuilalt este incertă. Gustul său sofisticat și plăcut, cu note acide îl face un ingredient ideal pentru sucuri, înghețate și cocktailuri.

Cristina Catană
Publicat: 14 mai 2023, 08:00
Maracuja mai este numită și fructul pasiunii / Shutterstock

Maracuja se mai numește și fructul pasiunii. Este o sursă foarte bună de beta-caroten și de vitamine din complexul B (în special niacina). Consumul ei îți va asigura și un aport important de minerale—calciu, potasiu și fosfor. Conține și pasiflorină, o substanță eficientă de relaxare, care nu provoacă dependență.

Originea exactă a maracuja nu a putut fi stabilită. Experții presupun că a venit inițial din regiunea Amazonului din Brazilia. Regiunile tropicale din America Centrală și de Sud oferă condiții deosebit de favorabile pentru procesul de coacere. Cu toate acestea, fructele sunt acum cultivate în SUA, India, Australia și mai multe țări africane.

Citește și

Ce este maracuja și cum și-a primit numele

Nu numai fructul de maracuja este apreciat, ci și planta din care crește. Sunt adevărate frumuseți tropicale. Cresc din florile splendide și mari ale florii pasiunii, care măsoară până la opt centimetri în diametru. Cu culoarea lor violetă și coroana albă, florile pasiunii nu sunt doar frumoase ca aspect, ci emană și un parfum foarte plăcut. 

Sunt plante cățărătoare și pot crește până la cinci metri pe an. Astfel ating adesea lungimi impunătoare de până la 80 de metri.

Maracuja a primit numele de „fructul pasiunii” de la misionarii iezuiți care au ajuns în America de Sud în secolul al XVII-lea. Ei au asociat florile frumoase ale plantei cățărătoare tropicale ca un simbol al patimilor lui Hristos și, astfel, au numit-o „flora pasiune”. Descoperă mai multe și despre alimentele care îmbunătățesc digestia.

Coaja fructului maracuja variază de la albăstrui la violet. Înainte de a se coace, fructul de mărimea unei mingi de tenis este plin și neted, dar coaja capătă un aspect șifonat atunci când copt suficient cât să fie consumat.

O caracteristică tipică a maracuja este pulpa sa suculentă, galbenă până la portocalie, care înconjoară un miez format din aproximativ 250 de semințe mici, maro închis. 

Semințele sunt considerate ca fiind deosebit de benefice pentru sănătate, deoarece conțin numeroși acizi grași polinesaturați, motiv pentru care uleiul său este folosit și în cosmetică.

Fructele galbene sunt folosite aproape exclusiv de producătorii de sucuri de fructe, în timp ce soiurile albăstrui-violet sunt vândute de obicei proaspete în supermarketuri.

Datorită aromei răcoritoare, ușor acrișoare, maracuja este adesea folosit pentru a da o notă interesantă preparatelor. Dau o notă rafinată deserturilor, dar și sosurilor pentru salate, preparatelor de din carne de pasăre.

Tartă de maracuja și limetă

Tarta de maracuja și limetă este perfectă pentru o zi caldă de vară pentru că este foarte răcoritoare. Dacă vrei poți să caramelizezi zahărul de deasupra cu o torță de bucătărie.

Tarta cu maracuja are un echilibru perfect de dulce și acrișor / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g aluat de patiserie congelat
  • 8 maracuja
  • coaja rasa fin si zeama de la 1 limetă
  • 200 g zahăr brun
  • 6 gălbenușuri de ou
  • 142 ml smântână lichidă (minimum 35% grăsime)
  • zahăr pudră pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Se întinde aluatul și pune-l într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, astfel încât să fie acoperite și marginile. Se dă la rece pentru cel puțin 20 de minute. Se încinge cuptorul la 180°C. Apoi se pune deasupra hârtie pergament care se acoperă cu boabe de fasole. Se coace timp de 15 minute. 

După aceea, se îndepărtează hârtia fasolea și se mai coace încă 5-10 minute, până devine auriu. Se scote din cuptor și se reduce temperatura la 140°C. Încearcă și rețeta de tartă cu căpșuni și mentă.

Se taie maracuja în jumătate, se scoate pulpa într-un castron, apoi se pasează cu un blender. După aceea se trece printr-o sită și se amestecă sucul și cu coaja de limetă. 

Zahărul și gălbenușurile se bat până când gălbenușurile se deschid la culoare. Apoi se adaugă smântâna și se amestecă. Se toarnă cu grijă crema în aluatul de tartă copt și se dă la cuptor pentru 40 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească complet, apoi se pudrează cu zahăr.

Citește și
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Te-ar mai putea interesa și
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 mai, 06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
fresh

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere