Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Mucenicii se prepară în moduri diferite în funcție de zonele țării. În ultimii ani a apărut o variantă nouă: mucenici fierți în lapte.

Cristina Catană
Publicat: 8 martie 2023, 07:00
Mucenicii pot fi fierți în orice fel de lapte / Shutterstock

Mucenicii se prepară în fiecare an în data de 9 martie pentru a-i prănzui pe cei 40 Sfinți Mucenici din Sebastia. Aceștia au fost soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata care au fost martirizați în anul 320 din cauza credinței creștine. Ei au fost uciși la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior din ordinul împăratului Licinius, care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului.

Citește și

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici este prăznuită în România și Republica Moldova unde există o mulțime de tradiții legate de acest eveniment. Una dintre ele este pregătirea unui desert, în formă de 8, care este de fapt o stilizare a formei corpului uman. De cele mai multe ori sunt numiți mucenici, dar mai poartă și denumirile de sfinți, sfințișori sau brădoși.

În zona Moldovei, mucenicii se fac din aluat de cozonac, sunt copți și apoi însiropați într-o compoziție foarte aromată cu coajă de citrice, esență de rom și scorțișoară. În Muntenia, mucenicii se fac dintr-un aluat extrem de simplu din apă și făină, care mai apoi este uscat bine și fiert în apă. Rețeta din urmă a suferit o transformare, astfel încât mucenicii pot fi fierți nu doar în apă, dar și în lapte.

Rețeta de mucenici fierți în lapte

Mucenicii fierți în lapte au un gust mai bogat și sunt o variantă a mucenicilor muntenești care de obicei se fierb în apă.

Ingrediente

  • 200 g mucenici
  • 400 ml lapte
  • 150 g nucă macinata
  • 2-3 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • un praf de scorțișoară

Mod de preparare

Se pune la fiert 1 l de apă. Când clocotește se adaugă mucenicii și se lasă să fiarbă 10 minute sau după indicațiile date de producător pe ambalaj. Apoi se varsă într-o strecurătoare.

Într-o altă cratiță se pun la fiert 400 ml lapte cu coaja de portocală, zahărul și mucenicii. Se mai lasă să fiarbă încă 5 minute. Apoi se stinge focul și se pun scorțișoara și nuca măcinată. Se servesc imediat.

De ce se fierb mucenicii în lapte

Mucenicii se pot fierbe și în lapte pentru a fi mai gustoși. Gustul preparatului va fi mult mai complex și mai bogat datorită grăsimii laptelui, dar și a aromei lui specifice.

Dacă vrei să fierbi mucenicii în lapte o poți face atât în lapte de origine animală, cât și vegetală. Laptele poate fi integral sau degresat, iar în cazul celui vegetal poți alege orice variantă vrei. Dacă folosești un sortiment care are deja zahăr adăugat pune o cantitate mai mică atunci când fierbi mucenicii. Încearcă și rețeta tradițională de mucenici fierți.

Mucenicii fierți în lapte pot fi aromați cu coajă de portocală rasă, cu coajă de lămâie sau de limetă, cu esență de vanilie sau de migdale. Poți folosi zahăr alb sau, dacă vrei mai multă aromă, îl poți înlocui cu zahărul brun.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești sau muntenești
Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești sau muntenești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă