Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Mucenicii se prepară în moduri diferite în funcție de zonele țării. În ultimii ani a apărut o variantă nouă: mucenici fierți în lapte.

Cristina Catană
Publicat: 8 martie 2023, 07:00
Mucenicii pot fi fierți în orice fel de lapte / Shutterstock

Mucenicii se prepară în fiecare an în data de 9 martie pentru a-i prănzui pe cei 40 Sfinți Mucenici din Sebastia. Aceștia au fost soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata care au fost martirizați în anul 320 din cauza credinței creștine. Ei au fost uciși la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior din ordinul împăratului Licinius, care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului.

Citește și

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici este prăznuită în România și Republica Moldova unde există o mulțime de tradiții legate de acest eveniment. Una dintre ele este pregătirea unui desert, în formă de 8, care este de fapt o stilizare a formei corpului uman. De cele mai multe ori sunt numiți mucenici, dar mai poartă și denumirile de sfinți, sfințișori sau brădoși.

În zona Moldovei, mucenicii se fac din aluat de cozonac, sunt copți și apoi însiropați într-o compoziție foarte aromată cu coajă de citrice, esență de rom și scorțișoară. În Muntenia, mucenicii se fac dintr-un aluat extrem de simplu din apă și făină, care mai apoi este uscat bine și fiert în apă. Rețeta din urmă a suferit o transformare, astfel încât mucenicii pot fi fierți nu doar în apă, dar și în lapte.

Rețeta de mucenici fierți în lapte

Mucenicii fierți în lapte au un gust mai bogat și sunt o variantă a mucenicilor muntenești care de obicei se fierb în apă.

Ingrediente

  • 200 g mucenici
  • 400 ml lapte
  • 150 g nucă macinata
  • 2-3 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • un praf de scorțișoară

Mod de preparare

Se pune la fiert 1 l de apă. Când clocotește se adaugă mucenicii și se lasă să fiarbă 10 minute sau după indicațiile date de producător pe ambalaj. Apoi se varsă într-o strecurătoare.

Într-o altă cratiță se pun la fiert 400 ml lapte cu coaja de portocală, zahărul și mucenicii. Se mai lasă să fiarbă încă 5 minute. Apoi se stinge focul și se pun scorțișoara și nuca măcinată. Se servesc imediat.

De ce se fierb mucenicii în lapte

Mucenicii se pot fierbe și în lapte pentru a fi mai gustoși. Gustul preparatului va fi mult mai complex și mai bogat datorită grăsimii laptelui, dar și a aromei lui specifice.

Dacă vrei să fierbi mucenicii în lapte o poți face atât în lapte de origine animală, cât și vegetală. Laptele poate fi integral sau degresat, iar în cazul celui vegetal poți alege orice variantă vrei. Dacă folosești un sortiment care are deja zahăr adăugat pune o cantitate mai mică atunci când fierbi mucenicii. Încearcă și rețeta tradițională de mucenici fierți.

Mucenicii fierți în lapte pot fi aromați cu coajă de portocală rasă, cu coajă de lămâie sau de limetă, cu esență de vanilie sau de migdale. Poți folosi zahăr alb sau, dacă vrei mai multă aromă, îl poți înlocui cu zahărul brun.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești sau muntenești
Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești sau muntenești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic, lapoviță și ninsori
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic, lapoviță și ninsori
„16 săptămâni de iad” Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
„16 săptămâni de iad” Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce explicație a dat prezentatoarea TV
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce explicație a dat prezentatoarea TV
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă