Nori și alte algele marine comestibile. Cum le poți include în dieta ta

Nori ocupă un loc special în bucătăria japoneză. Sunt un tip de alge marine subțiri, uscate care se folosesc la foarte multe preparatele tradiționale japoneze, în special pentru sushi. Nori are o istorie îndelungată și o tradiție bogată de peste 2000 de ani, iar utilizarea sa este esențială în bucatele japoneze. Descoperă mai multe despre algele marine comestibile și cum le poți include în mod corect în dieta ta zilnică.

Alge marine comestibile aranjate în boluri albe
În Japonia algele marine se consumă de peste 2000 de ani / Shutterstock

Algele marine au făcut parte din bucătăria japoneză de multe secole, dar nori au depășit de mult granițele Țării Soarelui Răsare. Cu toate acestea, nori nu este singura algă comestibilă din Japonia. De fapt, există o mare varietate de alge marine diferite în apele din jurul Japoniei pe care dacă ai ocazia trebuie să le încerci.

Termenul de alge marine denumește plantele marine și macroalgele (alge suficient de mari pentru a fi văzute) care cresc în mare, dar este uneori folosit și pentru plantele din râuri și lacuri. Aproape toate sunt comestibile, însă nu neapărat și plăcute la gust. Nu se cunosc forme toxice sau otrăvitoare de alge marine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nori și alte algele marine comestibile

Algele marine sunt folosite în bucătăria japoneză de mii de ani. Opt tipuri diferite de alge marine sunt consumate și s-au descoperit documente ce le atestă consumul care datează de peste 1500 de ani.

Există și versuri care se referă la algele marine comestibile în Manyoshu, o colecție de poezii japoneze din secolul al VIII-lea. De atunci, fiecare tip diferit de alge marine a jucat un rol important nu numai în bucătărie, ci și în cultura japoneză, adesea folosite ca ofrande și la festivaluri.

În zilele noastre, algele marine din Japonia sunt uscate și ambalate și sunt disponibile în aproape toată lumea.

Cele mai cunoscute tipuri de alge marine comestibile

Cele mai cunoscute tipuri de alge japoneze comestibile sunt nori, dar există de fapt multe tipuri diferite, fiecare cu propriile arome și texturi.

Cele șase tipuri principale de alge marine pe care le vei întâlni în Japonia sunt:

  • Nori (海苔): Alege uscate, sărate. De obicei, se mănâncă ca o gustare sau cu rețete de orez sau tăiței.
  • Kombu (昆布): Se vând în foi groase și necesită rehidratare. De obicei sunt folosite pentru a face stoc de dashi.
  • Wakame (若芽): Un tip de alge numit undaria pinnatifida. Se vând uscate și trebuie rehidratate pentru gătit, adesea ca ingredient în supă.
  • Hijiki (ひじき): Se vând mărunțite și uscate, trebuie rehidratate pentru gătit.
  • Mekabu (めかぶ): Sunt o parte diferită a plantei wakame. Au o textură mucilaginoasă, se vând și uscate, și proaspete.
  • Umi budo (海ぶどう): Se vând spălate, în stare brută și se consumă în general în sudul Japoniei.

Cum se recoltează și se cultivă algele marine comestibile

Fiecare tip de alge marine are propria sa metoda de preparare. În mod tradițional, cele mai multe tipuri de alge marine sunt recoltate de scafandri. În zilele noastre, unele tipuri de alge marine comestibile cultivate în ferme unde temperatura și lumina pot fi controlate mai ușor.

Nori este cultivat de obicei într-un mod mai controlat, folosind plase. Este recoltat la sfârșitul toamnei până la începutul iernii cu recoltatoare mecanice montate deasupra unei bărci. Nori se recoltează numai după ce ajunge la lungimea dorită de aproximativ 20 cm.

Din zona de desert, te invităm să încerci și rețeta de cheesecake japonez. Te vei bucura de un desert pufos și gustos.

Kombu sunt de obicei recoltate în lunile de vară. Secerătorii ies pe bărci și folosesc stâlpi lungi de lemn cu un cârlig pentru a le smulge de pe rădăcină. Aceasta este lăsată în apă pentru ca algele să crească anul următor. După ce sunt recoltate, sunt așezate pe pietre pentru a se usuce la soare.

Cele mai multe tipuri de alge marine comestibile se vând uscate, dar unele pot fi găsite proaspete și crude în funcție de tip și sezon.

Foile de nori sunt create prin spălarea algelor în apă proaspătă. Apoi sunt tocate și presate în foi care sunt uscate mecanic. Metodele tradiționale cereau mai mult timp pentru că foile de nori erau uscate la soare. Pentru Kombu se continuă această tradiție. Wakame se află într-o situație mai specială, deoarece există multe modalități de a-l usca, cum ar fi cu cenușă, pe scânduri de lemn, la umbră sau prin fierbere și apoi răcire.

În magazine vei găsi algele marine comestibile pe tot parcursul anului. Dacă sunt păstrate în condiții adecvate, cele uscate pot rezista foarte mult timp, astfel încât gustul nu se schimbă de-a lungul timpului. 

Cum se mănâncă algele

Fiecare tip de alge are propriile caracteristici, așa că trebuie folosite în moduri specifice.

Nori este poate cel mai adaptabil dintre toate, deoarece este ușor crocant și subțire. Acest lucru se traduce prin faptul că poate fi împachetat, asezonat sau înmuiat cu ușurință.

Este cel mai faimos pentru că este înfășurat în jurul rulourilor de sushi, dar este adesea folosit și întreg ca topping pentru ramen sau tăiat în bucăți mici pentru a fi pus peste orez sau alte feluri de mâncare. De asemenea, este obișnuit să-l vezi sub formă de gustare sărată.

Kombu este bomba umami a bucătăriei japoneze. Cel mai frecvent este folosit pentru a face dashi, o supă simplă japoneză, pentru care trebuie doar să fierte câteva minute. Uneori, kombu este folosit și pentru împachetarea peștelui.

Wakame este adesea pus în alge marine sau în alte supe pentru că este mai fibros și, uneori, este rehidratat pentru salate. Mekabu și hijiki sunt similare și sunt folosite pentru supe, salate și garnituri. Umi budo sunt de obicei consumate ca atare, poate doar cu puțin oțet sau sos de soia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
2 decembrie, 05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
(P) Planul inteligent pentru pensie: de ce să nu lași totul pe ultima sută de metri
(P) Planul inteligent pentru pensie: de ce să nu lași totul pe ultima sută de metri
(P) Planul inteligent pentru pensie: de ce să nu lași totul pe ultima sută de metri
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
închide