Nori și alte algele marine comestibile. Cum le poți include în dieta ta

Nori ocupă un loc special în bucătăria japoneză. Sunt un tip de alge marine subțiri, uscate care se folosesc la foarte multe preparatele tradiționale japoneze, în special pentru sushi. Nori are o istorie îndelungată și o tradiție bogată de peste 2000 de ani, iar utilizarea sa este esențială în bucatele japoneze. Descoperă mai multe despre algele marine comestibile și cum le poți include în mod corect în dieta ta zilnică.

Alge marine comestibile aranjate în boluri albe
În Japonia algele marine se consumă de peste 2000 de ani / Shutterstock

Algele marine au făcut parte din bucătăria japoneză de multe secole, dar nori au depășit de mult granițele Țării Soarelui Răsare. Cu toate acestea, nori nu este singura algă comestibilă din Japonia. De fapt, există o mare varietate de alge marine diferite în apele din jurul Japoniei pe care dacă ai ocazia trebuie să le încerci.

Termenul de alge marine denumește plantele marine și macroalgele (alge suficient de mari pentru a fi văzute) care cresc în mare, dar este uneori folosit și pentru plantele din râuri și lacuri. Aproape toate sunt comestibile, însă nu neapărat și plăcute la gust. Nu se cunosc forme toxice sau otrăvitoare de alge marine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nori și alte algele marine comestibile

Algele marine sunt folosite în bucătăria japoneză de mii de ani. Opt tipuri diferite de alge marine sunt consumate și s-au descoperit documente ce le atestă consumul care datează de peste 1500 de ani.

Există și versuri care se referă la algele marine comestibile în Manyoshu, o colecție de poezii japoneze din secolul al VIII-lea. De atunci, fiecare tip diferit de alge marine a jucat un rol important nu numai în bucătărie, ci și în cultura japoneză, adesea folosite ca ofrande și la festivaluri.

În zilele noastre, algele marine din Japonia sunt uscate și ambalate și sunt disponibile în aproape toată lumea.

Cele mai cunoscute tipuri de alge marine comestibile

Cele mai cunoscute tipuri de alge japoneze comestibile sunt nori, dar există de fapt multe tipuri diferite, fiecare cu propriile arome și texturi.

Cele șase tipuri principale de alge marine pe care le vei întâlni în Japonia sunt:

  • Nori (海苔): Alege uscate, sărate. De obicei, se mănâncă ca o gustare sau cu rețete de orez sau tăiței.
  • Kombu (昆布): Se vând în foi groase și necesită rehidratare. De obicei sunt folosite pentru a face stoc de dashi.
  • Wakame (若芽): Un tip de alge numit undaria pinnatifida. Se vând uscate și trebuie rehidratate pentru gătit, adesea ca ingredient în supă.
  • Hijiki (ひじき): Se vând mărunțite și uscate, trebuie rehidratate pentru gătit.
  • Mekabu (めかぶ): Sunt o parte diferită a plantei wakame. Au o textură mucilaginoasă, se vând și uscate, și proaspete.
  • Umi budo (海ぶどう): Se vând spălate, în stare brută și se consumă în general în sudul Japoniei.

Cum se recoltează și se cultivă algele marine comestibile

Fiecare tip de alge marine are propria sa metoda de preparare. În mod tradițional, cele mai multe tipuri de alge marine sunt recoltate de scafandri. În zilele noastre, unele tipuri de alge marine comestibile cultivate în ferme unde temperatura și lumina pot fi controlate mai ușor.

Nori este cultivat de obicei într-un mod mai controlat, folosind plase. Este recoltat la sfârșitul toamnei până la începutul iernii cu recoltatoare mecanice montate deasupra unei bărci. Nori se recoltează numai după ce ajunge la lungimea dorită de aproximativ 20 cm.

Din zona de desert, te invităm să încerci și rețeta de cheesecake japonez. Te vei bucura de un desert pufos și gustos.

Kombu sunt de obicei recoltate în lunile de vară. Secerătorii ies pe bărci și folosesc stâlpi lungi de lemn cu un cârlig pentru a le smulge de pe rădăcină. Aceasta este lăsată în apă pentru ca algele să crească anul următor. După ce sunt recoltate, sunt așezate pe pietre pentru a se usuce la soare.

Cele mai multe tipuri de alge marine comestibile se vând uscate, dar unele pot fi găsite proaspete și crude în funcție de tip și sezon.

Foile de nori sunt create prin spălarea algelor în apă proaspătă. Apoi sunt tocate și presate în foi care sunt uscate mecanic. Metodele tradiționale cereau mai mult timp pentru că foile de nori erau uscate la soare. Pentru Kombu se continuă această tradiție. Wakame se află într-o situație mai specială, deoarece există multe modalități de a-l usca, cum ar fi cu cenușă, pe scânduri de lemn, la umbră sau prin fierbere și apoi răcire.

În magazine vei găsi algele marine comestibile pe tot parcursul anului. Dacă sunt păstrate în condiții adecvate, cele uscate pot rezista foarte mult timp, astfel încât gustul nu se schimbă de-a lungul timpului. 

Cum se mănâncă algele

Fiecare tip de alge are propriile caracteristici, așa că trebuie folosite în moduri specifice.

Nori este poate cel mai adaptabil dintre toate, deoarece este ușor crocant și subțire. Acest lucru se traduce prin faptul că poate fi împachetat, asezonat sau înmuiat cu ușurință.

Este cel mai faimos pentru că este înfășurat în jurul rulourilor de sushi, dar este adesea folosit și întreg ca topping pentru ramen sau tăiat în bucăți mici pentru a fi pus peste orez sau alte feluri de mâncare. De asemenea, este obișnuit să-l vezi sub formă de gustare sărată.

Kombu este bomba umami a bucătăriei japoneze. Cel mai frecvent este folosit pentru a face dashi, o supă simplă japoneză, pentru care trebuie doar să fierte câteva minute. Uneori, kombu este folosit și pentru împachetarea peștelui.

Wakame este adesea pus în alge marine sau în alte supe pentru că este mai fibros și, uneori, este rehidratat pentru salate. Mekabu și hijiki sunt similare și sunt folosite pentru supe, salate și garnituri. Umi budo sunt de obicei consumate ca atare, poate doar cu puțin oțet sau sos de soia.

Citește și
CELE MAI CITITE
trei jumătăți de cartofi umplute cu brânzeturi
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
20 septembrie, 06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
19 septembrie, 07:00
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii
Au crezut că a fost invadată România. Cristian Măcelaru, despre reacţia Orchestrei din Zurich la mesajul RO-Alert de la Festivalul Enescu

"Au crezut că a fost invadată România". Cristian Măcelaru, despre reacţia Orchestrei din Zurich la mesajul RO-Alert de la Festivalul Enescu

"Au crezut că a fost invadată România". Cristian Măcelaru, despre reacţia Orchestrei din Zurich la mesajul RO-Alert de la Festivalul Enescu
„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”
Sophia Loren a împlinit 89 de ani. Fotografiile de colecție cu chipul actriței au făcut înconjurul internetului. Cum mai arată azi

Sophia Loren a împlinit 89 de ani. Fotografiile de colecție cu chipul actriței au făcut înconjurul internetului. Cum mai arată azi

Sophia Loren a împlinit 89 de ani. Fotografiile de colecție cu chipul actriței au făcut înconjurul internetului. Cum mai arată azi
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005
Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce
fresh
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
închide