Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică

Fără coacere

Dacă ești în căutarea unei rețete de pâine deosebită, care să te cucerească cu gustul și textura ei, încearcă rețeta de pâine coaptă pe foi de varză. Este o rețetă rustică, așa cum o preparau sau încă o prepară gospodinele din zona rurală. Pâinea va avea o crustă ușor crocantă și aromată și miezul pufos.

Maria Udrea
Publicat: 29 decembrie 2024, 06:15

Galerie foto

Foile de varză aromatizează discret pâinea și o frăgezește atât la interior cât și la exterior / Shutterstock

Frunzele de varză se folosesc pentru a proteja coaja pâinii de ardere, dar și pentru un plus de savoare. În trecut, foile de varză erau folosite frecvent pentru coacerea aluaturilor.

Pe atunci nu exista clasica hârtie de copt și nu se găseau nici tăvi speciale pentru copt pâinea.

Citește și

Care sunt efectele folosirii foilor de varză

Foile de varză creează un strat protector între aluat și vasul de copt care se supraîncălzește în cuptorul încins. Umiditatea acestora previne arderea, dar ajută și la o coacere uniformă a crustei.

Foile de varză aromatizează discret pâinea și o frăgezește atât la interior cât și la exterior.

Datorită conținutului ridicat de apă din frunzele de varză, aburii eliberați hidratează pâinea și o ajută să se dezvolte uniform.

După coacere, foile de varză capătă o culoare ușor arsă sau maronie, oferind pâinii un aspect rustic. Dacă au nervuri proeminente, acestea pot lăsa urme frumoase pe suprafața pâinii.

Descoperă și o rețetă de pâine cu cartofi, inspirată din bucătăria ardelenească. Iar în continuare îți oferim rețeta de pâine coaptă pe foi de varză, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea aluatului de pâine constă în pregătirea drojdiei. Într-un bol sau pahar amestecă drojdia cu 100 ml de apă călduță și zahărul.

În bolul de frământare trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Formează un loc adânc la mijloc și adaugă acolo compoziția de drojdie, după ce se dezvoltă în pahar. Peste aceasta adaugă restul de apă călduță și uleiul. Amestecă bine toate ingredientele din bol până când se formează un aluat compact.

Așază o folie de prospețime sau un ștergar curat deasupra bolului și lasă aluatul la dospit, pentru o oră sau până când își dublează volumul.

Cum prepari pâine coaptă pe foi de varză

Pune foile de varză într-o oală cu apă fierbinte  și lasă-le acolo pentru 2-3 minute, să se înmoaie și să devină maleabile. Scoate-le pe un prosop curat și lasă-le să se scurgă și să se răcească.

După  dospirea aluatului mai frământă-l puțin pentru a elimina aerul din el. Apoi modelează-l sub formă rotundă.

Așază foile de varză la baza și pereții unui vas rotund și adaugă aluatul în interior. Mai lasă aluatul să se dezvolte în vas pentru 20-30 de minute, timp în care încălzești cuptorul la 200 de grade Celsius. Apoi introdu vasul în cuptor și coace pâinea pentru aproximativ 35-40 de minute sau până când se rumenește frumos, iar frunzele de varză sunt ușor arse pe margini.

După coacere scoate pâinea din vas și îndepărtează foile de varză de pe ea. Acoper-o cu un ștergar curat și las-o să se tempereze.

Poți servi această pâine coaptă pe foi de varză cu diferite mâncăruri tradiționale, precum ciorbele sau tocănițele. Este delicioasă și servită la micul dejun, unsă cu unt și gem. Frunzele de varză oferă pâinii o aromă subtilă și o textură deosebită.

Descoperă și o rețetă de pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte.

Citește și
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Salată de țelină cu mere și nuci, plină de savoare și de sănătate
Salată de țelină cu mere și nuci, plină de savoare și de sănătate
Rețetă de piftie de porc ardelenească. Cum se prepară, ingrediente și pașii de urmat
Rețetă de piftie de porc ardelenească. Cum se prepară, ingrediente și pașii de urmat
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios
Te-ar mai putea interesa și
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă
Zucchini bread sau pâine cu dovlecel, gustarea pe care o vei adora
Zucchini bread sau pâine cu dovlecel, gustarea pe care o vei adora
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:54
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească
05:46
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
05:39
Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios
3 ianuarie, 06:28
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz 7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
3 ianuarie, 05:34
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
3 ianuarie, 05:20
10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase 10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase
2 ianuarie, 05:20
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
2 ianuarie, 05:17
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Top 5 zodii norocoase în 2025 din zodiacul chinezesc. Vezi dacă te numeri printre elegantă
Top 5 zodii norocoase în 2025 din zodiacul chinezesc. Vezi dacă te numeri printre elegantă
A returnat hanoracul primit cadou de la iubit, pentru că nu era mărimea bună. "S-a mai întâmplat şi în alţi ani"
A returnat hanoracul primit cadou de la iubit, pentru că nu era mărimea bună. "S-a mai întâmplat şi în alţi ani"
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul „Erou de la Sevilla”, la început de an
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul „Erou de la Sevilla”, la început de an
Babasha și-a cerut iubita de soție. S-a întâmplat chiar pe scenă de Anul Nou: „Femeia asta este darul meu de la Dumnezeu”
Babasha și-a cerut iubita de soție. S-a întâmplat chiar pe scenă de Anul Nou: „Femeia asta este darul meu de la Dumnezeu”
Actorul Selahattin Paşalı din serialul Omer este fost jucător de baschet. A lăsat cariera sportivă pentru actorie
Actorul Selahattin Paşalı din serialul Omer este fost jucător de baschet. A lăsat cariera sportivă pentru actorie
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri conduși
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri conduși
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Cum să-ți protejezi pielea de uscare excesivă și mâncărimi cauzate de frig, în timpul sarcinii
Cum să-ți protejezi pielea de uscare excesivă și mâncărimi cauzate de frig, în timpul sarcinii
Jennifer Lopez a recreat videoclipul piesei „Waiting for Tonight”. Diva și-a uimit fanii într-o rochie verde cu decolteu
Jennifer Lopez a recreat videoclipul piesei „Waiting for Tonight”. Diva și-a uimit fanii într-o rochie verde cu decolteu
Ceaiuri pentru sănătatea plămânilor. Ce efecte pot avea asupra acestor organe vitale
Ceaiuri pentru sănătatea plămânilor. Ce efecte pot avea asupra acestor organe vitale
fresh

Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă

Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă

Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț

Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț

Chec guguluf cu stafide și vanilie. Rețetă simplă pentru momente dulci

Chec guguluf cu stafide și vanilie. Rețetă simplă pentru momente dulci

Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă

Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă

7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz