Pastă din jumări. Rețetă tradițională ardelenească
Dacă îți plac jumările și obișnuiești să le consumi în mod clasic sau incluse în preparate culinare, încearcă și rețeta tradițională ardelenească de pastă din jumări. Este delicioasă savurată ca aperitiv pe felii de pâine prăjită.
Galerie foto
Este o pastă tartinabilă care se prepară prin măcinarea jumărilor și amestecarea acestora cu diferite ingrediente și condimente. Se poate prepara în două moduri: doar din jumări, sare și piper sau cu adaos de ceapă, usturoi, muștar și condimente. Pasta preparată din jumări se găsește și în marile restaurante servită ca aperitiv alături de pâine și un pahar de țuiculiță.
Pe lângă consumul în mod clasic ca și gustare, aceasta mai poate fi folosită și la prepararea anumitor aluaturi sărate. Pâine împletită și umplută cu pastă de jumări este foarte apreciată în Ardeal, unde pasta de jumări este deja un preparat tradițional.
Una dintre cele mai populare rețete cu pastă din jumări este rețeta de pogăcele. Pogăcelele sunt asemănătoare saleurilor, dar cu o compoziție diferită a aluatului și diferite ca aspect. Prepară și tu pasta de jumări inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim în cele ce urmează.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu alegerea jumărilor de porc mai potrivite. Alege jumări care să conțină un procent mai mare de grăsime decât cel de carne. Apoi te poți ocupa și de celelalte ingrediente necesare rețetei.
Cum prepari rețeta de pastă din jumări
Curăță ceapa, clătește-o bine, toac-o mai mărunt și pune-o în recipientul robotului sau al unui blender. Adaugă și jumările și usturoiul curățat. Pornește robotul și procesează bine ingredientele până când ai obținut o pastă omogenă.
Descoperă aici și rețeta clasică pentru prepararea jumărilor.
Adaugă câte puțin din condimente și amestecă. Gustă amestecul pe măsură ce adaugi condimente. Este bine să adăugi treptat aceste condimente și să guști pasta de jumări pe parcurs pentru a obține gustul care îți place.
După preparare pune pasta de jumări obținută în borcane de sticlă care se închid ermetic. Ideal ar fi să o depozitezi în borcane cât mai micuțe. Atunci când deschizi borcanul, pasta de jumări poate fi consumată în câteva zile. Fiind preparată și din ingrediente proaspete, netratate termic, precum ceapa și usturoiul, aceasta nu va rezista mai mult de 4-5 zile, chiar și la frigider.
Se știe că orice conservă poate fi păstrată timp îndelungat dacă nu este deschisă. După deschidere, odată ce a luat contact cu aerul se poate contamina și perioada de valabilitate va scădea.
Dacă dorești să prepari pastă din jumări pentru a o folosi timp îndelungat, prepar-o simplă, doar din jumări trecute prin mașina de tocat. Când desfaci borcanul, pregătești și celelalte ingrediente necesare: ceapa, usturoiul și condimentele. Astfel te poți bucura de acest delicios aperitiv chiar și vara.
Dacă ești în căutarea mai multor rețete tradiționale din carne de porc, îți mai oferim și rețeta de cârnați de casă