Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
Pastrama de vită este considerată o delicatesă. Este obținută din diferite bucăți de carne de vită: din piept sau cap de piept cel mai frecvent, deși uneori se face și din carnea de pe coaste. În comparație cu pieptul, capul de piept este mai dens. Acesta este mai gras și de aceea este preferat pentru prepararea pastramei de vită. Descoperă diferențele dintre pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Ce poți alege pentru data viitoare la grătar.
Asemănătoare cu pastrama de vită este carnea de vită uscată, pregătită în sare și uscată, ”cornbeef”, după cum o numesc americanii. Carnea de vită crudă este frecată cu sare, usturoi, zahăr și condimente, apoi este uscată, afumată. Ultima etapă presupune fierberea cărnii.
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită
Pastrama și carnea de vită uscată și sărată diferă în primul rând prin modul în care sunt tăiate și procesate. Ambele sunt bucăți de carne de vită puse la saramură, dar acest aspect este singurul pe care îl au în comun.
Condimente folosite
Pastrama și carnea de vită uscată și sărată sunt puse în saramură într-un amestec de sare, zahăr, piper negru, cuișoare, coriandru, foi de dafin, boabe de ienupăr și mărar înainte de a fi gătite.
După aceea, pastrama este unsă cu un amestec picant de piper negru, coriandru, semințe de muștar și semințe de fenicul. Acest pas îi conferă aspectul carbonizat. Pentru carnea de vită uscată și sărată nu se folosește amestec condimente.
Mod de preparare
Modul de gătire este diferit pentru cele două preparate. Pastrama de vită se afumă cu lemn de esență tare, de obicei cu o cratiță cu apă în apropiere, care creează abur și menține carnea umedă. După aceea, se răcește și apoi se fierbe la abur înainte de servire.
Carnea de vită uscată și sărată este fiartă la abur alături de varză și alte ingrediente.
Originile pastramei și ale cornbeef sunt diferite. Pastrama are origini românești și lituaniene, în timp ce cel de-al doilea preparat provine din Irlanda.
Pastrama de vită, preparatul emblematic al americanilor, inventat de un lituanian și un român
Atât carnea de vită uscată, cât și pastrama au fost preparate la început pentru a conserva carnea pentru cât mai mult timp. Pastrama de vită este foarte populară în SUA și este folosită pentru sandviciuri mai rafinate.
Gustul pastramei este o îmbinare de arome similare cu cele ale fripturii cu accente subtile de cârnați. Cu toate acestea, aroma sa nu este derivată din carnea din care este făcută, ci mai degrabă din metoda prin care este preparată. Din punct de vedere tehnic, se poate face pastramă din orice tip de carne, inclusiv miel și somon.
Saramura
Procesul începe cu punerea la saramură a cărnii timp de până la o săptămână într-o marinadă de sare, zahăr și condimente. După aceea, carnea este acoperită cu un sos picant din semințe de coriandru, piper, semințe de muștar, semințe de fenicul și usturoi. Din aceste condimente își ia aroma specifică.
Pastrama de vită a fost gătită inițial de imigrantul lituanian Sussman Volk, folosind rețeta unui prieten român, pastrama a fost servită pentru prima dată în New York City la sfârșitul anilor 1800, potrivit FinediningLovers.com.
Legenda spune că pastrama lui Volk a devenit atât de populară încât a deschis un magazin cu delicatese, unde a servit această carne kosher emblematică pe pâine de secară.
La ce se folosește pastrama de vită
Pastrama este de obicei servită în sandviciuri, între felii de pâine pufoasă, de secară, unse cu generozitate cu muștar galben și murături. Se mai poate folosi în croque monsieur, în sandviciuri cu brânză și multe altele.
În oricare dintre preparatele cu pastramă, murăturile nu lipsesc niciodată. Sandviciurile cu pastramă se acompaniază de minune cu salate de cartofi, salate de varză sau cartofi prăjiți.