Pită fără gluten. Rețeta simplă, gata în 30 de minute

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

Poți face cea mai bună pită fără gluten din doar 8 ingrediente în doar 30 de minute, fără prea mult efort. O poți servi la oricare dintre mesele zilei, cu legume, cu carne, cu salate sau pur și simplu caldă cu un strop de unt.

Cristina Catană
Publicat: 14 decembrie 2023, 09:00
Pita fără gluten este o pâine de inspirație orientală / Shutterstock

Pita fără gluten poate fi preparată pentru micul-dejun târziu din week-end când vrei să te răsfeți cu o pâine specială. Ori că o gătești—în tigaie ori la cuptor, se va umfla atât de frumos, formând buzunarul perfect care așteaptă să fie umplut cu tot felul de delicii. Textura este perfectă, moale, dar cu câteva note crocante ca să te bucuri.

Citește și

Aluatul de pită are o consistență care te face să lucrezi cu plăcere datorită pulberii de psyllium. Se poate frământa, modela și întinde fără probleme. Este atât de flexibil încât se poată întinde cu ușurință fără să se crape atunci când pita se umflă.

Pita este o pâine plată care se umflă în timpul gătirii, rezultând un buzunar interior perfect pentru umplut cu tot felul de delicii, cum ar fi falafel, humus, iaurt, frunze de salată și felii de roșii. Este foarte populară în Orientul Mijlociu, Turcia și Grecia.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru pita gătită în cuptor se pune o tavă de copt pe grătarul din mijloc sau din mijlocul inferior al cuptorului. Se preîncălzește cuptorul la 250°C.

Cum prepari aluatul pentru pită fără gluten

Pentru aluat se pun într-un castron pulberea de psyllium și apa călduță. După aproximativ 30-45 de secunde se va forma un gel.

Într-un castron mare separat se amestecă făina de mei, amidonul de tapioca, zahărul, drojdia instant și sarea. Apoi se pune uleiul de măsline în gelul de psyllium și se amestecă bine. Compoziția rezultată se adaugă peste ingredientele uscate.

Se frământă până se obține un aluat neted, suplu, care se desprinde de pe marginile vasului. Se răzuiesc laterale și fundul vasului după cum este necesar, pentru a nu rămâne niciun fel de făină uscată.

Cum formezi pita fără gluten

Se pune aluatul pe o suprafață presărată ușor cu făină și se împarte în 6 părți egale. Fiecare porție ar trebui să cântărească aproximativ 82 g. Se modelează bucățile de aluat în bile și se acoperă cu un șervețel curat, pentru a nu se usca.

Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde fiecare bilă de aluat într-o pita rotundă cu diametrul de aproximativ 15 cm și 5 mm grosime. Se lasă 30 de minute.

Se pune pita întinsă pe blat, se acoperă cu un șervețel curat și se lasă să crească aproximativ 15 minute la temperatura camerei.

Cum faci pita fără gluten la tigaie

Se preîncălzește o tigaie mare la foc mare. Se pune pita pe tigaia fierbinte și se lasă aproximativ 30 de secunde, până când capătă pete maro închis. Se întoarce și se mai lasă aproximativ 30 de secunde. Pita ar trebui acum să se umfle complet.

Apoi se scoate pe o farfurie sau un platou tapetat cu prosoape de hârtie pentru a absorbi orice condens care se formează dedesubt. Se repetă procesul cu toate bucățile de pită.

Dacă se gătește la cuptor se pun 2-3 bucăți de pită pe tavă în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 7-8 minute, până când se umflă și devine aurie. După 3-4 minute se întoarce pe cealaltă parte. Odată gătite, se înfășoară pita într-un prosop curat imediat ce este scoasă din cuptor.

De ce ai nevoie pentru a face pita fără gluten

Pulberea de psyllium acționează ca un înlocuitor de gluten și conferă pâinii flexibilitate. Nu se poate înlocui cu un alt ingredient pentru că nimic nu te poate ajuta ca pita să se umfle și să obții buzunarul specific. Pulberea se transformă într-un gel cu ajutorul apei călduțe.

Uleiul de măsline poate fi înlocuit cu orice alt tip de ulei. Dacă vrei aroma specifică zonelor în care pita se prepară în mod tradițional este bine să alegi ulei de măsline extravirgin de calitate.

Amidonul de tapioca se poate înlocui cu orice alt tip de amidon ai la dispoziție, cu condiția să nu aibă amidon. Dacă nu ai la dispoziție făină de mei, poți să folosești făină de orez brun.

Pita fără gluten se poate servi la oricare masă a zilei, cu orice tip de preparat și este foarte bună atunci când este caldă.

Citește și
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Te-ar mai putea interesa și
Pita pentru gyros. Cum poți face acasă tradiționala pâine grecească
Pita pentru gyros. Cum poți face acasă tradiționala pâine grecească
Lipii grecești pentru gyros, preparate pe plită sau la tigaie
Lipii grecești pentru gyros, preparate pe plită sau la tigaie
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:45
Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao
05:22
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
05:00
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
25 decembrie, 05:40
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
25 decembrie, 05:34
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
25 decembrie, 05:26
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
24 decembrie, 06:20
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
24 decembrie, 05:29
Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Universul are un mesaj special pentru aceste semne zodiacale în ziua de 27 decembrie 2024. Află despre ce este vorba
Universul are un mesaj special pentru aceste semne zodiacale în ziua de 27 decembrie 2024. Află despre ce este vorba
"Erau băieţii pe jos, pe aici. Erau loviţi". S-a urcat băut şi drogat la volan şi a intrat intenţionat în prietenii săi cu care petrecuse Crăciunul
"Erau băieţii pe jos, pe aici. Erau loviţi". S-a urcat băut şi drogat la volan şi a intrat intenţionat în prietenii săi cu care petrecuse Crăciunul
Unde își petrece sărbătorile unica fiică a lui Ion Țiriac! Cum s-a dat de gol Ioana
Unde își petrece sărbătorile unica fiică a lui Ion Țiriac! Cum s-a dat de gol Ioana
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Toni Costa, fostul partener al faimoasei Adamari Lopez, are o nouă iubită. Cine este femeia care i-a furat inima celebrului dansator
Toni Costa, fostul partener al faimoasei Adamari Lopez, are o nouă iubită. Cine este femeia care i-a furat inima celebrului dansator
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Inflamațiile gingivale cauzate de temperaturile scăzute: sfaturi pentru părinți
Inflamațiile gingivale cauzate de temperaturile scăzute: sfaturi pentru părinți
Paris Hilton a purtat doar o fundă uriașă de Crăciun: „Prezența mea este un cadou”
Paris Hilton a purtat doar o fundă uriașă de Crăciun: „Prezența mea este un cadou”
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
fresh

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă

Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte