Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Românească

Dacă nu mai știi cu ce să-ți răsfeți familia în materie de gustări savuroase și consistente încearcă rețeta de plăcintă cu brânză și praz. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele sunt simple și foarte accesibile.

Maria Udrea
Publicat: 29 ianuarie 2025, 05:20

Galerie foto

Această plăcintă combină aroma delicată și dulceagă a prazului cu savoarea brânzei sărate / Shutterstock

Această plăcintă combină aroma delicată și dulceagă a prazului cu savoarea brânzei sărate. Rezultatul este o umplutură cremoasă și bogată, învelită într-un aluat fraged și ușor crocant. Este ideală ca aperitiv, gustare sau chiar fel principal, mai ales alături de o salată proaspătă.

Citește și

Prazul oferă o dulceață subtilă care contrastează minunat cu gustul sărat și intens al brânzei. Smântâna și ouăle adaugă o textură catifelată, iar brânza parmezan accentuează aromele. Aluatul fraged aduce o notă de unt și o textură crocantă, completând perfect umplutura cremoasă.

Se poate servi caldă sau la temperatura camerei, alături de o salată de crudități sau un pahar de vin alb sec. Aromele delicate dar savuroase fac din această plăcintă un preparat irezistibil. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu delicioasa plăcintă cu brânză și praz.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului fraged pentru plăcintă. Într-un bol mare, cerne făina și adaugă un praf de sare. Adaugă cuburile de unt rece și frământă cu vârful degetelor până obții o consistență nisipoasă.

Încorporează oul și apa rece, amestecând până formezi un aluat omogen. Înfășoară-l în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Poți opta pentru a prepara aluat foietaj – descoperă aici rețeta.

Cum prepari umplutura și formezi plăcintă cu brânză și praz

Curăță prazul de primele foi, clătește-l și toacă-l rondele. Încinge uleiul într-o tigaie și călește prazul tocat timp de 5-7 minute, până când devine moale și ușor caramelizat. Lasă-l să se răcească.

Într-un bol mare, amestecă brânza telemea zdrobită sau dată pe răzătoare, smântâna, ouăle, prazul călit și parmezanul ras. Parmezanul este opțional, dar va oferi un plus de gust și consistență. Asezonează compoziția cu piper după gust. Poți adăuga și alte condimente precum boiaua de ardei dulce sau iute, ierburi aromate sau verdețuri proaspete.

Înainte de a asambla plăcinta preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește tava de copt.

Împarte aluatul în două părți, una mai mare și una mai mică. Întinde cele două părți pe masa presărată cu făină în forme circulare. Partea mare așaz-o într-o tavă rotundă de 24 cm, unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Ridică marginile aluatului pe lateralele tăvii.

Toarnă umplutura de brânză cu praz în interiorul aluatului, apoi nivelează cu o spatulă. Acoperă umplutura cu cealaltă parte de aluat și sigilează bine marginile aluatului.

Unge aluatul pe deasupra cu oul bătut și pune tava în cuptorul cald. Coace delicioasa plăcintă cu brânză și spanac timp de 35-40 de minute, sau până când devine aurie și rumenă.

Las-o să se răcească ușor înainte de a o felia.

Și dacă adori preparatele cu praz, îți recomandăm să încerci și rețeta de quiche cu praz și bacon.

Citește și
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Ciorbă de pește. Rețetă tradițională din bucătăria dobrogeană
Ciorbă de pește. Rețetă tradițională din bucătăria dobrogeană
Tiramisu cu caramel. O variantă delicioasă a celebrului desert italian
Tiramisu cu caramel. O variantă delicioasă a celebrului desert italian
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
11:15
Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc
10:13
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
29 ianuarie, 05:32
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
29 ianuarie, 05:20
Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei
28 ianuarie, 06:26
Chec cu ciocolată și alune, pentru răsfățul de zi cu zi Chec cu ciocolată și alune, pentru răsfățul de zi cu zi
28 ianuarie, 05:08
Supă picantă de vită. Rețetă pentru o masă caldă și hrănitoare Supă picantă de vită. Rețetă pentru o masă caldă și hrănitoare
27 ianuarie, 06:40
Coloranți alimentari preparați în casă. Rețete simple pentru cele mai utilizate culori Coloranți alimentari preparați în casă. Rețete simple pentru cele mai utilizate culori
27 ianuarie, 06:26
Ouă umplute cu pate de ficat. Sfaturi și rețete pentru cel mai bun aperitiv Ouă umplute cu pate de ficat. Sfaturi și rețete pentru cel mai bun aperitiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Anul Nou Chinezesc 2025 a început. Ce aduce Anul Șarpelui de Lemn pentru zodii și de ce e numit anul vindecării
Anul Nou Chinezesc 2025 a început. Ce aduce Anul Șarpelui de Lemn pentru zodii și de ce e numit anul vindecării
România, educată ca în SUA. Elevii îşi pot schimba clasa şi vor alege 15% din materii
România, educată ca în SUA. Elevii îşi pot schimba clasa şi vor alege 15% din materii
Claudia Bavel a rupt tăcerea despre relaţia cu Iker Casillas. Fosta actriţă din filmele pentru adulţi confirmă: „Este minunat!”
Claudia Bavel a rupt tăcerea despre relaţia cu Iker Casillas. Fosta actriţă din filmele pentru adulţi confirmă: „Este minunat!”
Cum se înțelege Răzvan Simion cu socrul său. Ce spune Daliana Răducan despre relația dintre cei doi
Cum se înțelege Răzvan Simion cu socrul său. Ce spune Daliana Răducan despre relația dintre cei doi
Regula lui Çağatay Ulusoy atunci când începe un nou proiect profesional. Nu lucrează mai mult de 8 ore pe zi
Regula lui Çağatay Ulusoy atunci când începe un nou proiect profesional. Nu lucrează mai mult de 8 ore pe zi
Ceasul Apocalipsei se apropie de catastrofa globală. Câte secunde ne despart de miezul nopții
Ceasul Apocalipsei se apropie de catastrofa globală. Câte secunde ne despart de miezul nopții
Orez cremos cu lapte și scorțișoară
Orez cremos cu lapte și scorțișoară
Care e ora ideală de culcare pentru copii. De ce părinții ar trebui să țină cont de ea
Care e ora ideală de culcare pentru copii. De ce părinții ar trebui să țină cont de ea
Katy Perry a vorbit despre singura schimbare pe care o va face în turneul „Lifetimes Tour”. Seria de spectacole va începe pe 23 aprilie, în Mexico City
Katy Perry a vorbit despre singura schimbare pe care o va face în turneul „Lifetimes Tour”. Seria de spectacole va începe pe 23 aprilie, în Mexico City
Alimente care pot stopa apetitul pentru dulce. Ce poți face pentru a limita consumul de zahăr
Alimente care pot stopa apetitul pentru dulce. Ce poți face pentru a limita consumul de zahăr
fresh

Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei

Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei

Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară

Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară

Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası

Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası

Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc

Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc

Supă picantă de vită. Rețetă pentru o masă caldă și hrănitoare

Supă picantă de vită. Rețetă pentru o masă caldă și hrănitoare