Plăcintă țărănească cu mere caramelizate și aluat fraged cu iaurt
Dacă ești în căutarea unei rețete de plăcintă cu mere, care să îți amintească de copilărie, încearcă rețeta de plăcintă țărănească cu mere caramelizate și aluat fraged cu iaurt.
Rețeta aluatului pentru plăcintă este inspirată din caietul bunicii. Aluatul se prepară cu iaurt și untură, pentru a ieși foarte fraged și gustos. Bunica îl prepara cu lapte bătut, de casă și untură, însă merge bine și iaurtul. Dacă nu găsești untură în piață sau în magazinele alimentare, o poți înlocui cu cel mai gras unt și mai calitativ.
Merele caramelizate cu zahăr și unt și aromatizate cu nelipsita scorțișoară, se adaugă din belșug între foile de aluat. Poți opta pentru mere puțin acrișoare pentru că dau savoare mai plăcută plăcintei. Este suficient de dulce de la zahărul caramelizat.
Descoperă aici și o rețetă de plăcintă cu mere, fără zahăr, perfectă pentru perioadele când ții dietă. Mai jos îți oferim rețeta pas cu pas pentru plăcintă țărănească cu mere caramelizate și aluat fraged cu iaurt.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea merelor care necesită spălare, curățare de cotoare și de coajă, doar dacă aceasta este stricată. Apoi le dai pe răzătoarea mare.
Așază o cratiță cu pereți dubli la foc mic și pune în ea zahărul la caramelizat. Amestecă continuu cu o spatulă pentru a nu se arde zahărul. Când este topit adaugă untul tăiat în bucăți mici. Amestecă cu spatula până untul se topește și rezultă un sos caramel delicios.
Adaugă merele răzuite și amestecă-le timp de 7-8 minute sau până când își schimbă culoarea și se formează sirop în cratiță. Presară pudra de scorțișoară și amestecă bine, apoi lasă merele caramelizate la răcit.
Prepară aluatul pentru plăcintă țărănească cu mere caramelizate
Ia un bol încăpător și pune în el untura moale. Adaugă zahărul simplu și pe cel vanilinat. Amestecă ingredientele, folosind mixerul, până când se topește zahărul și compoziția devine spumoasă. Adaugă pe rând: oul, iaurtul și făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul. Omogenizează aluatul după fiecare ingredient adăugat.
Frământă aluatul până când nu va mai fi lipicios. Împachetează-l în folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când se răcesc merele caramelizate.
Înainte de a forma plăcinta în tava de copt, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum formezi și coci plăcinta
Împarte aluatul în două părți aproximativ egale. Cu ajutorul sucitorului întinde pe masa presărată cu făină două foi de aluat de dimensiunile tăvii.
Pune hârtie de hârtie de copt în tavă și așază prima foaie de aluat în ea. Înțeap-o din loc în loc cu o furculiță. Peste foaie întinde merele caramelizate și adaugă a doua foaie de aluat fraged.
Introdu tava în cuptor și coace delicioasa plăcinta țărănească cu mere caramelizate pentru 30-35 de minute, la 180 de grade. După coacere o lași să se răcească în tavă, apoi o poți decora cu zahăr pudră și porționa.
Dacă mai dorești și alte deserturi cu mere, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu mere evantai și fulgi de migdale.