Prăjitura cu bulion. Prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă ai preparat bulionul de roșii pentru iarnă, testează-i gustul în prăjitura cu bulion, mult adorată de iubitorii gustului dulce. Este o prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii ce se prepară cu bulion în aluat.

Publicat: 2 septembrie 2022, 07:18 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 10:50
Porții din prăjitura cu bulion pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se porționează perfect a doua zi / Rețetefeldefel.ro

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii nu sunt doar delicioase, ci și spectaculoase. Se porționează perfect și au straturi multicolore și uniforme. Prăjitura cu bulion este un desert demn de orice platou cu prăjituri festive.

Citește și

Chiar dacă necesită puțină răbdare și ceva mai mult timp prepararea foilor pe dosul tăvii, rezultatul final merită orice efort și timp acordat. Nu ezita s-o încerci pentru a te convinge. Îți oferim în acest scop lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru foile coapte pe dosul tăvii, cu bulion în compoziție. Iar în timp ce aluatul va sta o perioadă de timp la odihnit, te poți ocupa de crema de griș.

Pași pentru prepararea aluatului cu bulion

Pune cele două ouă într-un bol. Adaugă peste ele zahărul și un praf de sare. Cu ajutorul mixerului amestecă aceste ingrediente până când zahărul este dizolvat. Adaugă uleiul și omogenizează amestecul. Apoi, adaugă bulionul diluat cu 2 linguri de apă. Din nou omogenizează bine amestecul de ingrediente. Stinge amoniul pentru prăjituri în oțet și adaugă-l peste ingredientele amestecate. Trece făina prin sită amestecată cu praful de copt. Adaugă acest amestec, treptat, în compoziția pentru foi cu bulion.

Frământă aluatul până când nu se va mai lipi de mâini. Împachetează aluatul pentru foi cu bulion coapte pe dosul tăvii cu o folie de prospețime. și pune-l la rece pentru 30 de minute.

Pași necesari preparării foilor coapte pe dosul tăvii pentru prăjitura cu bulion

Înainte de a scoate aluatul de la frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în patru părți egale. Modelează fiecare parte de aluat în câte o bilă. Apoi, întinde-le pe rând, cu ajutorul sucitorului de aluaturi, în foi subțiri cu laturile egale cu ale tăvii de copt. Folosește o tavă cu dimensiuni de aproximativ 33/45 cm. Unge dosul tăvii de copt cu unt sau cu ulei și presară un strat subțire de făină. Rulează pe sucitor prima foaie de aluat și așaz-o pe dosul tăvii de copt. Introdu tava în cuptor și coace foaia pentru 4-5 minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă foaia de aluat să alunece pe un tocător, sau peste o hârtie de copt așezată pe masa de lucru.

Procedezi la fel cu toate foile de aluat cu bulion.

Vezi aici cum se prepară și: rețeta pentru foi coapte pe dosul tăvii, simple, sau cu cacao.

Pași necesari preparării cremei de griș

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune laptele în ea. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere, apoi dă deoparte cratița și adaugă zahărul și sarea. Amestecă până când acestea sunt dizolvate în laptele fierbinte. Într-un bol, amestecă grișul cu amidonul și coaja de lămâie răzuită fin. Adaugă treptat acest amestec în cratița cu lapte.  Amestecă intens cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe.

Așază din nou cratița pe flacăra aragazului și fierbe crema de griș, amestecând continuu, până când se îngroașă ca o budincă. După stingerea focului, adaugă în crema de griș esența de lămâie și untul tăiat în cuburi. Omogenizează bine crema, apoi acoper-o la contact cu o folie de prospețime. Las-o să se răcească ușor.

Cum montezi prăjitura cu bulion

În tava pe dosul căreia ai copt foile așază prima foaie de aluat cu bulion. Întinde peste aceasta jumătate din crema de griș. Așază peste cremă a doua foaie de aluat. Preseaz-o ușor. Peste aceasta întinde un strat uniform din gemul de prune. Așază a treia foaie peste gem și întinde peste ea restul de cremă de griș. Acoperă crema cu ultima foaie de aluat.

Pune o hârtie de copt peste ultima foaie și așază un tocător de lemn sau un dicționar peste ea.  Pune tava cu prăjitura cu bulion la loc răcoros pentru 5-6 ore. Ideal ar fi să lași prăjitura la rece de seara până dimineața.

Astfel se vor hidrata foarte bine foile cu bulion, iar prăjitura se va porționa perfect. Înainte de a porționa prăjitura, decoreaz-o cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Rețeta de prăjitură cu bulion face parte din colecția de prăjituri celebre, ce se găseau scrise în carnețelele îngălbenite de vreme. Din aceeași colecție face parte și rețeta de prăjitură Televizor, dar și rețeta de prăjitură Tosca și multe altele.

Citește și
Porții din prăjitura cu bulion pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare a cremei de griș cu lămâie
Colaj de poze cu pașii de preparare foi pe dosul tăvii, pentru prăjitura cu bulion
Colaj de poze cu pașii de montare a prăjiturii cu bulion
+21
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de prăjitură cu rubarbă pe farfurie cu furculiță, alături de prăjitura secționată pe platou și tulpini de rubarbă
Galerie foto
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Galerie foto
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură turnată cu brânză, porționată pe farfurie, alături de o sită cu zahăr pudră
Galerie foto
Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert
Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
George Simion promite case la 1 leu, după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Povestea fascinantă a Prințului adormit al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Reguli de siguranță pentru copii în jacuzzi
Reguli de siguranță pentru copii în jacuzzi
Reguli de siguranță pentru copii în jacuzzi
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
închide