Prăjitura Lamington. Prăjitura tăvălită prin nucă de cocos
Una dintre prăjiturile adorate de pe platoul cu prăjituri pentru masa de Crăciun este prăjitura Lamington. La noi este mai cunoscută sub denumirea de prăjitura tăvălită cu nucă de cocos.
Galerie foto
Rețeta prăjiturii este originară din bucătăria australiană. A fost denumită după Lordul Lamington, guvernator al statului Queensland, între 1896 și 1901.
Acesta a cerut bucătarului francez Armand Galland să prepare un desert rapid pentru musafirii lordului sosiți pe neașteptate. Bucătarul a găsit prin bucătărie un pandișpan cu vanilie, preparat anterior, ciocolată și nucă de cocos.
A tăiat pandișpanul în cuburi, a glazurat cuburile cu ciocolată topită și le-a trecut prin nucă de cocos. Prăjitura a plăcut foarte mult și a fost repetată și cu alte ocazii. Ulterior fost adoptată și de bucătarii altor țări și așa s-a făcut cunoscută și la noi.
Mai nou, această prăjitură se prepară și cu gem la interior – descoperă aici rețeta. Iar în continuară, descoperă lista de ingrediente și pașii necesari preparării prăjiturii sub formă de cubulețe glazurate cu ciocolată și tăvălite prin nucă de cocos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea blatului de prăjitură, iar în timp ce acesta se coace la cuptor, poți prepara și sosul de ciocolată.
Cum prepari blatul pentru prăjitura Lamington
Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită, într-un bol încăpător.
În alt bol, amestecă ouăle neseparate cu un praf de sare și zahărul. Amestecă-le bine cu mixerul sau cu un tel, până când cristalele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția devine spumoasă.
Topește untul, lasă-l la temperat, apoi amestecă-l cu mierea. Peste acest amestec adaugă laptele și esența. Omogenizează amestecul și toarnă-l în fir subțire peste compoziția de ouă, in timp ce amesteci energic. La final încorporează în compoziția rezultată amestecul de făină cu praf de copt.
Compoziția pentru prăjitură va avea textura unei smântâni subțiri pe care o întinzi uniform în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coace blatul pentru prăjitura Lamington în cuptorul încălzit la 180 de grade, pentru 20-25 de minute. Lasă-l să se răcească îi tavă, apoi îl răstorni pe un blat de lucru și îl porționezi în cuburi.
Descoperă aici și rețeta pentru prăjitura Krantz. O prăjitură delicioasă cu nuci caramelizate.
Cum prepari sosul de ciocolată
Într-o crăticioară, amestecă pudra de cacao cu zahărul și laptele. Pune crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe sosul amestecând continuu.
Când se topește zahărul și sosul capătă consistență, taie untul în cuburi și adaugă-l în sos. Amestecă continuu până când untul este topit și sosul îngroșat.
Stinge focul și lasă sosul de ciocolată să se răcească pentru 2-3 minute, apoi adaugă esența de rom.
După răcirea completă a sosului, trece cuburile de prăjitură prin sos și tăvălește-le prin nuca de cocos. Așază-le pe platouri și lasă-le la rece până în momentul servirii.
Dacă dorești să ai pentru masa de Crăciun un platou cu mai multe prăjituri, îți mai recomandăm să prepari și rețeta de prăjitura Raffaello.