Prăjitură răsturnată cu caise. Rețeta simplă cu care îi vei impresiona pe toți
Prăjitura răsturnată cu caise este un desert delicios și o modalitate dulce de a te bucura de fructele de sezon. Nu doar că este gustoasă și aromată, dar arată atât de bine încât poate fi considerată chiar un tort sofisticat.
Caisele sunt unele dintre fructele de vară care se comportă foarte bine atunci când sunt expuse tratamentului termic. Poți să le folosești într-o mulțime de deserturi la cuptor, de la pandișpan simplu, la cel cu iaurt, la cheesecake, de la chec simplu la varianta lui însiropată în zahăr sau chiar în rom.
Alege caisele cele mai frumoase, coapte suficient, dar nu crăpate. Combinația lor de arome dulci-acrișoare va face ca deserturile să fie răcoroase și să aibă o notă proaspătă, indiferent dacă pui sau nu zahăr.
La prăjiturile cu caise se potrivesc foarte bine și condimente ca scorțișoară, esență de migdale și/sau de vanilie, frunze de mentă proaspete sau esență de mentă, nucșoară, chiar și cuișoare, dacă ești mai îndrăzneț.
Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase de desert cu fructe, îți oferim și o rețetă de chec cu caise, foarte aromat și ușor de preparat.
Ingrediente
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 170°C. Se pregătește toppingul. Se unge ușor o tavă de tort cu diametrul de 22 cm sau o tavă pătrată de copt de 20 cm. Într-un castron mic, se amestecă untul topit, zahărul brun, scorțișoara și ¼ de linguriță de sare. Se întinde amestecul de zahăr brun într-un strat uniform pe fundul tăvii.
Se taie caisele în jumătate și li se îndepărtează sâmburele. Se aranjează caisele, cu pulpa în jos, uniform peste topping.
Cum se pregătește aluatul pentru prăjitura răsturnată cu caise
Se pregătește aluatul. Se pune făina într-un bol mediu. Se cerne făina de migdale, apoi se desfac cu ajutorul degetelor orice bulgări care nu au trecut prin sită. Se adăugă praful de copt și sarea în bol și se amestecă pentru a se combina.
Într-un castron mare, cu un mixer se bat la viteză medie untul și zahărul până se combină și amestecul devine pufos, 2-3 minute. Se adaugă extractul de vanilie, apoi ouăle, pe rând, amestecând până se omogenizează. Se folosește o spatulă de cauciuc pentru a răzui fundul și părțile laterale ale vasului.
Se adăugă ⅓ din amestecul de făină, apoi jumătate din lapte, amestecând pentru a se combina. Se continuă alternanța de făină și lapte și se amestecă, răzuind părțile laterale ale vasului, până când totul este omogenizat.
Se întinde aluatul într-un strat uniform peste jumătățile de caise. Se dă la cuptor până când prăjitura se întărește și este aurie deasupra, iar o scobitoare introdusă în centru iese curată, aproximativ 35 de minute.
Se scoate tava din cuptor și se lasă la răcit 5 minute. Cu prăjitura încă în tavă, se întoarce tava pe un platou de servire. Se așteptă 1 minut, apoi se scoate tava. Această prăjitură este excelentă caldă, dar este și delicioasă la temperatura camerei. O poți decora cu nuci măcinate sau fulgi de migdale.
Un alt desert cu fructe răcoritor și aromat este plăcinta cu vișine. Descoperă rețeta aici și bucură-te și tu de un preparat dulce foarte gustos.
Sfaturi pentru o prăjitură răsturnată cu caise perfectă
Prăjitura răsturnată cu caise poate fi făcută doar cu făină de grâu, dacă nu ai la îndemână în casă făină de migdale. Nu trebuie decât să înlocuiești 1:1 cantitățile. Totuși, pentru a nu pierde din gustul dat de migdale, ai putea să pui un strop de esență. Vei avea o prăjitură răsturnată cu caise foarte aromată.
În ceea ce privește forma, este la fel de bine dacă folosești tavă rotundă sau pătrată. Totuși, dacă vrei să o servești ca pe un tort, atunci alege o formă rotundă pentru că va avea un aspect mai elegant. Dacă vrei să fie doar un desert deosebit pentru familie atunci forma pătrată este suficientă.
Prăjitura răsturnată de caise se poate servi cu o cupă de înghețată de vanilie alături, cu o budincă de vanilie sau cu puțină frișcă. Toate acestea se vor pune alături pentru a nu acoperi designul special al prăjiturii. Descoperă cinci rețete de înghețată de casă, care îți vor face, cu siguranță, vara mai frumoasă.