Totul despre rambutan. Ce este și cum se consumă

Fără coacere

Arborele de rambutan, Nephelium lappaceum, crește nativ în Indonezia tropicală, în special în părți din Borneo. Astăzi este cultivat în climatul tropical din întreaga lume: în Asia, Africa, America de Nord, America Centrală și de Sud și Australia. Copacii de rambutan sunt veșnic verzi, ajungând până la 19 m înălțime și dând fructe de două ori pe an.

Cristina Catană
Publicat: 22 ianuarie 2023, 08:00 / Actualizat: 3 februarie 2023, 16:19
Rambutanul este un fruct foarte dulce / Profimedia Images

Rambutanul este un fruct tropical care seamănă la aspect cu niște pampoane roșii. Textura sa este asemanatoare cu cea de lychee. Fructul translucid al rambutanului este crocant, suculent și dulce. Pulpa fructului de rambutan are o textură asemănătoare cu cea a jeleului. Datorită acestui lucru consumul său de senzația de prospețime.

Totul despre rambutan

Rambutanul are dimensiunea și forma unei mingi de golf în centru, de un roșu intens și strălucitor. Fructele sunt complet acoperite de spini care parcă sunt de cauciuc. Rambutanul pare păros și de aici și-a și preluat numele: ”rambut„ în malaieză înseamnă ”păr” .

Rambutanul este uneori confundat cu rudele sale lychee și fructele longan. Toate trei au o coajă tare, cu fructe albe, translucide, asemănătoare cu jeleul. Cu toate acestea, aceste trei fructe variază ca mărime, culoare și aromă. Rambutanul este cel mai mare dintre cele trei, cu ”fire de păr extravagante”, cu o culoare puternică. De asemenea, este și cel mai dulce.

Ce gust are rambutanul

Când sunt necoapte fructele sunt verzi. Aroma rambutanului ajuns la maturitate este asemănătoare cu cea a strugurilor cu o ușoară notă de căpșuni, ușor acidă și dulce. 

Fructele proaspete de rambutan sunt consumate crude, direct din coajă, ca o gustare.

Sunt foarte populare în sud-estul Asiei și Caraibe, dar sunt consumate și în alte locuri din lume. Pot fi gătite sub formă de deserturi, cocktailuri, bomboane, chutney. De asemenea, se pot adăuga și în rețete sărate cu orez, fructe de mare și carne.

Rambutanii sunt bogati in vitamina C, cupru, mangan și oligoelemente din multi alți nutrienti, cum ar fi potasiu, calciu și fier. Află mai multe despre cele mai scumpe fructe din lume.

Citește și

Cum să cumperi fructe de rambutan

Fructele de rambutan se găsesc ocazional și în supermarketurile din România în secțiunea de fructe exotice.

Dacă vrei să păstrezi fructele de rambutan proaspete cât mai mult timp înfășoară-le într-un prosop de hârtie și puneți-le într-o pungă de plastic perforată, la umiditate ridicată, în frigider. Nu le curăța decât înainte să le mănânci.

Cum se mănâncă fructele de rambutan

Pentru a mânca fructele de rambutan, taie coaja cu un cuțit ascuțit. De asemenea, dacă este foarte copt, poți să îl strângi între degte și pulpa translucidă va ieși imediat din coajă. Nu trebuie decât să o desprinzi ușor în locurile unde a rămas lipită de fruct.

Dacă sâmburele nu iese singur poți să bagi fructul în gură și să mănânci pulpa, iar sămânța să o scoți la final.

Smoothie cu rambutan

Fructul de rambunta poate fi inclus și într-o rețetă de smoothie delicios. Acesta se poate savura atât vara, cât și iarna. Este o băutură plină de vitamine. Dacă îți place să consumi smoothie-uri, află mai multe despre cele care previn îmbătrânirea.

Ingrediente

  • 3 fructe de rambutan, decojiți, fără sâmburi
  • 500 g pulpă de nucă de cocos
  • 1 banană

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un blender și se mixează până se omogenizează. Se servește în pahar înalt.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare