Totul despre rambutan. Ce este și cum se consumă
Arborele de rambutan, Nephelium lappaceum, crește nativ în Indonezia tropicală, în special în părți din Borneo. Astăzi este cultivat în climatul tropical din întreaga lume: în Asia, Africa, America de Nord, America Centrală și de Sud și Australia. Copacii de rambutan sunt veșnic verzi, ajungând până la 19 m înălțime și dând fructe de două ori pe an.
Rambutanul este un fruct tropical care seamănă la aspect cu niște pampoane roșii. Textura sa este asemanatoare cu cea de lychee. Fructul translucid al rambutanului este crocant, suculent și dulce. Pulpa fructului de rambutan are o textură asemănătoare cu cea a jeleului. Datorită acestui lucru consumul său de senzația de prospețime.
Totul despre rambutan
Rambutanul are dimensiunea și forma unei mingi de golf în centru, de un roșu intens și strălucitor. Fructele sunt complet acoperite de spini care parcă sunt de cauciuc. Rambutanul pare păros și de aici și-a și preluat numele: ”rambut„ în malaieză înseamnă ”păr” .
Rambutanul este uneori confundat cu rudele sale lychee și fructele longan. Toate trei au o coajă tare, cu fructe albe, translucide, asemănătoare cu jeleul. Cu toate acestea, aceste trei fructe variază ca mărime, culoare și aromă. Rambutanul este cel mai mare dintre cele trei, cu ”fire de păr extravagante”, cu o culoare puternică. De asemenea, este și cel mai dulce.
Ce gust are rambutanul
Când sunt necoapte fructele sunt verzi. Aroma rambutanului ajuns la maturitate este asemănătoare cu cea a strugurilor cu o ușoară notă de căpșuni, ușor acidă și dulce.
Fructele proaspete de rambutan sunt consumate crude, direct din coajă, ca o gustare.
Sunt foarte populare în sud-estul Asiei și Caraibe, dar sunt consumate și în alte locuri din lume. Pot fi gătite sub formă de deserturi, cocktailuri, bomboane, chutney. De asemenea, se pot adăuga și în rețete sărate cu orez, fructe de mare și carne.
Rambutanii sunt bogati in vitamina C, cupru, mangan și oligoelemente din multi alți nutrienti, cum ar fi potasiu, calciu și fier. Află mai multe despre cele mai scumpe fructe din lume.
Cum să cumperi fructe de rambutan
Fructele de rambutan se găsesc ocazional și în supermarketurile din România în secțiunea de fructe exotice.
Dacă vrei să păstrezi fructele de rambutan proaspete cât mai mult timp înfășoară-le într-un prosop de hârtie și puneți-le într-o pungă de plastic perforată, la umiditate ridicată, în frigider. Nu le curăța decât înainte să le mănânci.
Cum se mănâncă fructele de rambutan
Pentru a mânca fructele de rambutan, taie coaja cu un cuțit ascuțit. De asemenea, dacă este foarte copt, poți să îl strângi între degte și pulpa translucidă va ieși imediat din coajă. Nu trebuie decât să o desprinzi ușor în locurile unde a rămas lipită de fruct.
Dacă sâmburele nu iese singur poți să bagi fructul în gură și să mănânci pulpa, iar sămânța să o scoți la final.
Smoothie cu rambutan
Fructul de rambunta poate fi inclus și într-o rețetă de smoothie delicios. Acesta se poate savura atât vara, cât și iarna. Este o băutură plină de vitamine. Dacă îți place să consumi smoothie-uri, află mai multe despre cele care previn îmbătrânirea.
Ingrediente
- 3 fructe de rambutan, decojiți, fără sâmburi
- 500 g pulpă de nucă de cocos
- 1 banană
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un blender și se mixează până se omogenizează. Se servește în pahar înalt.