Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Pastele bolognese nu au nicio legătură cu orașul Bologna din Italia. Istoricii și gastronomii sunt de acord că, de fapt, felul de mâncare își are originea în orașul Imola (un pic la vest de Bologna). Imola este locul de naștere al celui mai vechi sos ragù documentat – datând din secolul al XVIII-lea.
În Imola, în 1891, bucătarul Alberto Alvisi, care a gătit pentru cardinalul local Barnaba Chiaramonti, care mai târziu va deveni Papa Pius al VII-lea, a venit cu o nouă rețetă.
Aceasta a fost publicată apoi într-o carte de bucate de Pellegrino Artusi. Rețeta era a unui ragù cunoscut sub numele de ”Maccheroni alla bolognese”, potrivit Seasoned Pioneers. Ragù-ul bolognese al lui Alvisi nu seamănă deloc cu ceea ce numim azi sos bolognese.
Ingrediente
Mod de preparare
Se încinge uleiul și se călesc ceapa, morcovul, țelina și pancetta și se gătesc aproximativ 8 minute. Ulterior se pun toate tipurile de carne și se gătesc la foc moderat până când abia devin roz, aproximativ 5 minute. Se readuc legumele în cratiță și se adăugă usturoiul și se gătește amestecul la foc iute aproximativ 1 minut.
Se adăugă vinul și se amestecă din când în când, până aproape se evaporă, aproximativ 8 minute. Se amestecă roșiile și sucul acestora, supa de pui, cimbrul și frunza de dafin. Se condimentează cu un praf generos de sare si piper și se aduce la punctul de fierbere la foc iute.
Se acoperă parțial și se lasă la foc moderat timp de 1 oră. Se aruncă frunza de dafin. Se amestecă smântâna lichide și se mai lasă 5 minute.
Într-o oală mare cu apă clocotita și sare, se fierb pastele al dente.
Se scurg bine, se pun în oală și se amestecă cu sosul. Se servesc pastele în boluri adânci cu parmezan deasupra.
Rețeta originală de paste bolognese
Rețeta lui Alvisi avea file de vițel slab, pancetta, unt, ceapă și morcovi. Carnea și legumele erau tocate mărunt, apoi erau fierte cu untul, iar la final se adăuga un bulion. Află și cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.
Deoarece sosul este destul de complex și implică un număr mare de ingrediente și tehnici este firesc să existe multe variante. Vei găsi diferențe atât în alegerea cărnii și a cantității folosite.
Există, de asemenea, o varietate de lichide care sunt folosite la gătit: vin, lapte, suc de roșii, bulion sau toate.
Puncte comune ale rețetelor
În ciuda tuturor acestor variații există și unele asemănări. De exemplu, nu se folosește usturoi. De fapt, condimentele sunt limitate la sare, piper și poate un praf de nucșoară.
Pastele bolognese seamănă destul de mult cu „ragù napolitan” din sudul Italiei, ceea ce i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă nu cumva își are originea în Napoli.
Ceea ce rămâne totuși important este că este un fel de mâncare delicios, indiferent de unde este originar.