Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Această ruladă pufoasă cu mere este desertul perfect pentru zilele în care îți dorești ceva rapid, aromat și reconfortant. Aluatul moale și aerat învăluie umplutura dulce și parfumată de mere, rezultând o combinație echilibrată de texturi și arome. Este ideală pentru momentele alături de familie sau pentru ocazii speciale.

Maria Udrea
Publicat: 7 ianuarie 2025, 05:21

Galerie foto

Rulada se porționează mai bine după ce va sta un timp la rece / Shutterstock

Rulada este extrem de pufoasă datorită aluatului de pandișpan, iar umplutura de mere caramelizate cu scorțișoară adaugă o notă caldă și aromată. Gustul dulce-acrișor al merelor se echilibrează perfect cu textura moale a blatului, iar scorțișoara îi conferă acel parfum reconfortant, ideal pentru sezonul rece.

Citește și

Rulada se poate servi simplă, alături de o cană cu ceai sau o ceașcă de cafea. Însă va fi deosebită alături de o cupă de înghețată de vanilie ori un sos de caramel, transformând-o într-un desert sofisticat. Este delicioasă atât caldă, cât și rece, rămânând fragedă și gustoasă pentru câteva zile.

Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a prepara și tu această delicioasă și simplă ruladă pufoasă cu mere.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru că umplutura necesită un timp de pregătire a merelor dar și puțin tratament termic, apoi răcire, vei începe cu aceasta. Apoi vei prepara foaia de ruladă care se coace într-un timp scurt.

Prepararea umpluturii pentru ruladă pufoasă cu mere

Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoarea mare, evitând cotoarele și sâmburii. Stropește-le imediat cu zeama de lămâie ca să nu se oxideze.

Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului topește untul, apoi adaugă merele rase, zahărul brun și scorțișoara. Caramelizează merele la foc mediu timp de 5–7 minute, până se înmoaie ușor, apoi lasă-le la răcit.

Descoperă și o rețetă de plăcintă cu mere și foi subțiri de casă.

Prepararea foii de ruladă

Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt într-o tavă  cu dimensiunile de aproximativ 30/40 cm.

Apoi ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Mixează albușurile cu un praf de sare până când obții o spumă cristalină. Adaugă treptat zahărul și continuă să mixezi până când obții o bezea lucioasă. Încorporează gălbenușurile, unul câte unul, amestecând ușor. Adaugă esența de vanilie și uleiul.

Cerne făina amestecată cu praful de copt și încorporează ușor acest amestec în compoziția de mai sus, cu mișcări largi șiu delicate, pentru a păstra compoziția aerată.

Întinde compoziția obținută în tava pregătită și nivelează-i suprafața uniform.

Pune tava în cuptor și coace blatul de ruladă la 180 de grade Celsius timp de 12–15 minute sau până când devine auriu.

Imediat ce îl scoți din cuptor, răstoarnă-l pe un prosop curat, ușor umezit, și îndepărtează hârtia de copt. Rulează-l cu grijă, împreună cu prosopul, și lasă-l să se răcească.

Cum formezi delicioasa ruladă pufoasă cu mere

Desfă rulada răcită din prosop și întinde uniform peste ea umplutura de mere.

Rulează-o din nou, strâns, fără a aplica prea multă presiune. Împacheteaz-o în hârtie de copt curată și pune-o la rece pentru2-3 ore. După acest interval de timp rulada se va putea porționa frumos.

Înainte de a o porționa presară zahăr pudră deasupra, pentru un aspect elegant.

Tot din categoria deserturilor sub formă de ruladă, simple și delicioase, mai poți încerca și rețeta de ruladă cu gem de căpșuni.

Citește și
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios
Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios
Te-ar mai putea interesa și
Ruladă de spanac cu somon afumat și cremă de brânză
Ruladă de spanac cu somon afumat și cremă de brânză
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
7 ianuarie, 07:31
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
7 ianuarie, 06:11
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre
7 ianuarie, 05:21
Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
6 ianuarie, 06:36
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
6 ianuarie, 05:20
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
6 ianuarie, 05:19
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
5 ianuarie, 11:40
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Ciorbă de văcuță. Rețetă pentru un prânz savuros și hrănitor
Ciorbă de văcuță. Rețetă pentru un prânz savuros și hrănitor
Românca înjunghiată de soț în parcarea unui Lidl din Italia, salvată de martorii care l-au bătut cu pietre pe agresor: "Noi suntem mulți, el e doar unul"
Românca înjunghiată de soț în parcarea unui Lidl din Italia, salvată de martorii care l-au bătut cu pietre pe agresor: "Noi suntem mulți, el e doar unul"
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
Cum ar fi arătat cel mai puternic faraon din Egiptul Antic, de fapt. Fața sa reală a fost dezvăluită după mii de ani
Cum ar fi arătat cel mai puternic faraon din Egiptul Antic, de fapt. Fața sa reală a fost dezvăluită după mii de ani
Tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide
Tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide
Infecțiile streptococice la copii: cum să recunoști și să tratezi amigdalita
Infecțiile streptococice la copii: cum să recunoști și să tratezi amigdalita
Fiul lui John Lennon a mărturisit că nu a făcut niciodată parte din „cercul apropiat” al trupei Beatles: „Nu am avut nicio legătură cu Beatles sau cu tata”
Fiul lui John Lennon a mărturisit că nu a făcut niciodată parte din „cercul apropiat” al trupei Beatles: „Nu am avut nicio legătură cu Beatles sau cu tata”
Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”: simptome, transmitere și tratament
Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”: simptome, transmitere și tratament
fresh

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios

Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios

Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre

Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre

Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă

Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă