Sarailie sau altfel de Baclava. O rețetă turcească foarte îndrăgită

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Turcească

Dacă adori deserturile foarte dulci și însiropate, prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava va fi cu siguranță pe gustul tău. Rețeta aparține bucătăriei turcești, fiind una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert și în țara noastră.

Maria Udrea
Publicat: 30 aprilie 2023, 06:00

Galerie foto

Sarailie se însiropează imediat după coacere cu un sirop fierbinte / Shutterstock

Rețeta pentru baclavaua turcească se prepară mai simplu. Aceasta presupune straturi succesive din foi de aluat și nuci măcinate în tavă și se crestează ușor la suprafață pentru a delimita porțiile. În schimb, în rețeta pentru sarailie foile de aluat umplute cu nucă măcinată se rulează, iar rulourile se încrețesc ușor. Practic rețeta este aceeași, dar diferă modul de prezentare a prăjiturii.

Citește și

Aluatul pentru baclava se prepară cu ușurință în casă, din ingrediente simple. Este, de fapt, acel aluat pentru foi subțiri de plăcintă. Dacă nu ai timp să-l prepari poți apela la foile de plăcintă din comerț, le găsești proaspete sau congelate în toate magazinele alimentare.

Prepară și tu rețeta de Sarailie sau altfel de Baclava, urmărind lista de ingrediente și modul de preparare prezentate mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului care necesită un timp de amestecare a ingredientelor, apoi frământare și un timp de odihnă. Timpul de odihnă este necesar pentru anumite aluaturi să devină mai elastice și să se poată modela cu ușurință.

Cum prepari aluat pentru Sarailie sau altfel de Baclava

Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu sarea. Amestecă într-un ibric apa cu oțetul și uleiul și încălzește ușor amestecul. Toarnă câte puțin din lichidul cald peste făina din vas, în timp ce amesteci cu un tel sau cu o spatulă. Vei obține un aluat potrivit de moale, atât cât să nu fie lipicios. Împachetează aluatul în folie de plastic, acoperă-l și cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se odihnească timp de o oră. Nu este necesar să pui aluatul la rece.

Descoperă și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă.

În acest interval de timp pregătește ingredientele pentru umplutură. Topește untul într-o tigaie pe flacăra aragazului, sau într-un bol la microunde. Macină nucile, dar nu foarte fin și pregătește o tavă de copt pe care o ungi cu puțin unt.

Cum formezi și coci desertul Sarailie

Împarte aluatul în 8 părți aproximativ egale. Întinde-le pe rând cu sucitorul în câte o foaie subțire, dreptunghiulară cu laturile de aproximativ 30 x 40 cm. Presară făină atât pe masa de lucru, cât și pe sucitor și peste foaia de aluat pentru a o putea întinde cât mai subțire. Secționează dreptunghiul in 4 părți egale, obținând 4 foi de sarailie.

Unge fiecare dreptunghiuleț cu unt topit și presară nucă măcinată și rulează-le. Împinge rulourile de la capete spre interior, încrețindu-le ușor ca pe acordeon.  Aceasta este forma specifică sarailiei.

După ce le-ai format pe toate, așază sarailiile în tava unsă cu unt.

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava pentru aproximativ 40 de minute.

În timp ce prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava se coace, tu prepară siropul. Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa și zahărul. Lasă-le să fiarbă la foc de intensitate minimă până când siropul devine mai consistent. După stingerea focului, adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.

Toarnă siropul fierbinte peste sarailie imediat ce scoți tava din cuptor. Lasă prăjitura să se răcească, apoi unge-o cu miere și presară fistic măcinat.

Sarailie și baclavaua se servesc reci, după ce stau câteva ore la frigider.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert
Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
3 mai, 06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Dacă vrei să prepari pască pentru masa de Paște, dar te temi că nu vei avea suficient timp, îți recomandăm o rețetă de pască pufoasă fără aluat. Este cea mai simplă...
3
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Pentru că ouăle umplute nu lipsesc din alimentație, îți recomandăm să încerci și rețeta de ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic. Combinația de ingrediente...
4
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
5
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic