Sare iodată sau neiodată. Care e diferența și ce se pune la murături
Sarea este unul dintre ingredientele esențiale pentru murături. Fără de ea nu ai putea să faci saramura. Contează atât cantitatea folosită, dar mai ales calitatea acesteia. Cel mai simplu mod de a alege este să citești pe etichetă și să optezi pentru sortimentele pe care scrie „sare pentru murături” dacă ești în dilema legată de sare iodată sau neiodată pe care o poți pune la murături.
Indiferent că pui murături în saramură sau în oțet vei avea nevoie și de sare, pe lângă legume și condimente. Încă de la începutul lui septembrie vei observa atât pe raftul supermarketurilor, cât și în piețe apariția unor pungi cu sare specială pentru aceste preparate.
Unele dintre ele conțin iod, altele nu, așa că îți este probabil greu să alegi. Îți explicăm în articolul următor ce rolul are iodul în sare și cât de bine este să folosești acest produs pentru murături.
De ce se pune iod în sare
Iodul este adăugat în sare pentru a preveni deficiența de iod în dietă și pentru a menține sănătatea populației. Deficiența de iod poate duce la o serie de probleme de sănătate, cel mai notabil fiind boala cunoscută sub numele de cretinism, care poate afecta dezvoltarea fizică și mentală a copiilor nenăscuți și a copiilor mici.
De asemenea, duce la apariția hipotiroidismului (glanda tiroidă hipoactivă) care poate duce la o serie de simptome, cum ar fi oboseală, creștere în greutate, frig persistență, piele uscată și altele.
În cazuri grave de deficiență de iod, glanda tiroidă poate crește în dimensiune, ceea ce duce la apariția unei umflături la nivelul gâtului, cunoscută sub numele de goul tiroidian sau bocio. Acesta poate afecta vorbirea și respirația. Pe termen lung poate apărea și cancerul tiroidian.
Iodul este un mineral esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide, care produce hormoni tiroidieni. Acești hormoni sunt implicați în reglarea metabolismului, creșterea și dezvoltarea corpului, funcția sistemului nervos și multe alte procese fiziologice.
Dacă nu se furnizează suficient iod prin dietă, glanda tiroidă poate deveni hipoactivă, ceea ce duce la scăderea producției de hormoni tiroidieni.
Pentru a preveni deficiența de iod în mai mult de 70% din statele lumii s-a decis la nivel guvernamental să se adauge acest oligoelement în sare.
În anul 2001, în România, s-a descoperit că în 30 de județe oamenii suferă în număr foarte mare de deficit de iod.
De aceea, începând cu anul 2002 a intrat în vigoare legislația privind iodarea sării generalizată, în toată țara, iar din 2004, iodarea pâinii. Conform Hotărârii Guvernului nr. 568/5 iunie 2002, sarea iodată trebuie să conțină 30 mg iod/kg de sare.
Necesarul zilnic de iod
Necesarul zilnic de iod variază în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate și starea fiziologică (cum ar fi sarcina și alăptarea). Iodul este un mineral esențial, iar cantitatea necesară poate fi influențată de factori individuali. Iată o estimare generală a necesarului zilnic de iod pentru diferite categorii de persoane:
Copii:
- Sugari (0-6 luni): 110 micrograme (mcg) pe zi
- Copii mici (7-12 luni): 130 mcg pe zi
- Copii mici (1-3 ani): 90 mcg pe zi
- Copii (4-8 ani): 90 mcg pe zi
- Copii (9-13 ani): 120 mcg pe zi
Adolescenți și adulți:
- Bărbați (14-18 ani): 150 mcg pe zi
- Femei (14-18 ani): 150 mcg pe zi
- Bărbați (19 ani și peste): 150 mcg pe zi
- Femei (19 ani și peste): 150 mcg pe zi
Femeile însărcinate:
Femeile gravide au nevoie de o cantitate crescută de iod pentru a susține dezvoltarea normală a fătului. De obicei, necesarul lor zilnic este de aproximativ 220-250 mcg pe zi.
Femeile care alăptează:
Femeile care alăptează pot avea un necesar zilnic mai mare de iod pentru a asigura un aport adecvat pentru ele însele și pentru copilul lor. De obicei, necesarul lor zilnic este de aproximativ 250-290 mcg pe zi.
Diferența dintre sarea iodată și neiodată la gătit
În România majoritatea sortimentelor de sare disponibile în magazine conțin iod, însă vei găsi, mai ales în farmacii și variante fără acest adaos.
Dacă ai o dietă care îți cere să reduci cantitatea de iod ingerată sau dacă ai nevoie de o astfel de sare pentru a prepara diverse alimente, de exemplu murături, nu trebuie decât să cauți sare pe a cărei etichetă scrie ”neiodată” sau ”fără iod”.
Descoperă și câtă sare se pune la murături. Vezi care este cantitatea ideală.
În ceea ce privește gătitul, diferența dintre cele două tipuri de sare nu este una evidentă. Nu contează neapărat ce tip alegi. Doar în cazul în care se specifică în mod clar în rețetă că ar trebui să folosești sare neiodată, cum este la murături, ar trebui să iei în considerare sortimentul fără iod.
Ce tip de sare ar trebui să alegi la murături
Principalul aspect la care trebuie să fii atentă atunci când alegi sarea pentru murături este să fie grunjoasă, să nu aibă aditivi alimentari și antiaglomeranți. Poate fi sare de mare sau sare de ocnă.
În ceea ce privește prezența iodului în sarea pentru murături, există mai multe păreri. Multe gospodine evită sortimentele iodate pentru că iodul ar tulbura saramură. Totuși, nu există dovezi clare care să arate vreo influență negativă a acestuia.