Sfaturi ușor de urmat pentru a avea ouă proaspete cât mai mult timp
Ouăle sunt o sursă accesibilă de proteine și grăsimi de calitate, vitamine și minerale. Sunt foarte versatile, putând fi transformate într-o mulțime de preparate. Poți doar să fierbi un ou și ai o mic-dejun sănătos și gustos. Cum faci totuși să ai ouă proaspete mai mult timp.
Prețul ouălor este fluctuant pe perioada anului așa că se poate întâmpla să cumperi un carton cu 30 de bucăți pe care să nu apuci să îl consumi în timp util. Legislația cere ca pe fiecare ou să fie inscripționat o dată până la care să fie utilizate.
Totuși, păstrate în condiții optime mai pot fi consumate pentru o scurtă perioadă de timp după aceea. Iată ce sfaturi ne dau specialiștii de la Good Morning America pentru a mânca ouă în siguranță.
Sfaturi ușor de urmat pentru a avea ouă proaspete cât mai mult timp
Ouăle pot fi consumate fără probleme până la 5 săptămâni după ce au fost ambalate, dacă sunt păstrate în frigider. Imediat ce ajungi cu ele acasă pune-le la rece și asigură-te că temperatura nu depășește 4°C. Nu le scoate din ambalajul lor și depozitează-le în cel mai rece loc din frigider.
Suportul special de pe ușă nu este cea mai bună idee, pentru că de obicei acolo temperatura fluctuează, mai ales dacă obișnuiești să o deschizi de mai multe ori pe zi. Cel mai rece loc din frigider este raftul cel mai apropiat de congelator, cât mai în spate.
Din cauza riscului de dezvoltare a bacteriilor și, în special, a Salmonellei, ouăle nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Acestea se vor înmulți cu o viteză foarte mare, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).
Atunci când scoți un ou rece de la frigider și îl lași pe blatul din bucătărie unde este mai cald pentru o perioadă mai lungă de timp vei observa că transpiră. Acesta este cel mai rapid mod prin care bacteriile periculoase pot ajunge de pe coajă direct în albuș sau gălbenuș. Află mai multe și despre cât timp se fierb ouăle.
Cât timp sunt sigure de consum ouăle cu coaja spartă
Bacteriile de pe coajă ajung imediat în interiorul oului, așa că niciodată nu trebuie să le cumperi dacă aceasta are crăpături, fie ele și foarte fine.
Dacă se întâmplă ca în timpul transportului de la magazin spre casă să se crape vreun ou, odată ce ai ajuns, pune albușul și gălbenușul într-un castron de sticlă curat. Închide-l foarte bine și asigură-te că le vei folosi în maximum două zile. Va trebui să le gătești prin tratament termic.
Cum verifici dacă oul este proaspăt cu metoda apei
Uneori se întâmplă ca ouăle să nu fie neapărat proaspete chiar dacă sunt în termenul de valabilitate. Dacă ai îndoieli pune într-un castron suficientă apă când să acopere oul. Apoi, folosindu-te de o lingură, scufundă-l ușor, cu grijă să nu îl spargi.
Dacă rămâne pe fundul vasului și stă drept înseamnă că este proaspăt. Dacă stă pe fund, dar plutește sau se înclină nu mai are același grad de prospețime, dar poate fi consumat în siguranță. În cazul în care oul plutește la suprafața apei trebuie să îl arunci pentru că este prea vechi.
Cât timp se pot consuma ouăle gătite
Preparate pe bază de ouă trebuie consumate imediat ce au fost preparate. Se pot păstra totuși pentru o zi sau două în recipiente închise ermetic la frigider. Ouăle fierte tari se pot consuma în decursul unei săptămâni cu condiția să fie păstrate în condiții optime.
Cât timp rămân proaspete ouăle de la fermă
Dacă obișnuiești să cumperi ouă direct la producătorii locali trebuie să le speli cu apă înainte de a le pune la frigider. Apoi vor rezista în frigider până la o lună sau chiar mai mult dacă le ții în partea cea mai rece a acestuia. Află mai multe despre beneficiile consumului de ouă.
Cum se congelează ouăle
Dacă ai cumpărat mai multe ouă decât ai nevoie le poți congela pentru a le folosi ulterior. Sparge-le într-un bol, bate-le ușor cu un tel pentru ca albușul să se amestece cu gălbenușul și apoi pune-le în pungi speciale în cantități potrivite unei porții.
De asemenea, le poți pune în formele de gheață. Ouăle se pot congela și separat. Poți pune într-un recipient albușuri și în altul gălbenușuri.
Ouăle congelate pot fi folosite și după un an. Când vrei să le folosești lasă-le în frigider peste noapte până se decongelează.