Steak rare, medium rare sau well done. Care este varianta corectă pentru friptura perfectă
Modul în care gătești carnea de vită nu îi influențează decât gustul și textura. Când vine vorba de nutrienți, de fapt, nu există nicio diferență între o friptură care este gătită rare sau well done. Descoperă și tu cum poți să gătești un steak rare, medium rare sau well done. Află care este varianta corectă pentru a obține friptura perfectă.
Poate ai mers la restaurant, ai avut ocazia să comanzi o friptură de vită și ai renunțat pentru că urma inevitabil întrebarea: ”Cum să fie: steak rare, medium rare sau well done?” și nu ai știut ce să răspunzi. Te ajutăm să înțelegi ce înseamnă fiecare dintre cele trei feluri de gătire pentru ca data viitoare să te poți bucura de un steak așa cum îți place.
Steak rare, medium rare sau well done
Diferența între aceste trei tipuri constă în timpul de gătire al fripturii. Nutirenții care se găsesc în aceasta nu vor fi influențați de timpul necesar. Gustul poate și el să fie influnețat de timpul de gătire la care este expusă friptura. Te vom ajuta să înțelegi mai bine care este diferența între aceste trei tipuri de friptură și cum poți face cea mai bună alegere pentru tine.
Rare
Termenul „rare” se referă la o friptură care a fost gătită pentru o perioadă foarte scurtă de timp, lăsând centrul acesteia neexpus tratamentului termic și de culoare roșie. Este de fapt doar o treaptă mai sus față de carnea crudă. Este gătită doar la suprafață.
Carnea de vită nu conține niciun fel de paraziți motiv pentru care consumul ei rare sau „în sânge” nu prezintă niciun risc pentru sănătate.
Friptură medium rare
Fripturile rare medium sunt centrul puțin expus căldurii, de culoare roz spre roșu. Este moale și suculentă la interior și fermă la exterior. Descoperă cele mai bune marinade în funcție de tipul de carne pe care alegi să-l gătești.
Medium
În centru friptura este mai mult gri-maro decât roz. Este suculentă la interior, dar cu o crustă crocantă la exterior.
Medium well
Friptura de vită mediul well are doar o mică porțiune roz pal în interior. Restul cărnii va fi gri-maro. Este variantă ideală dacă îți dorești un steak ușor suculent, fără sânge. Încearcă și rețeta de friptură de porc la cuptor.
Well done
Fripturile bine făcute sunt în mod normal carbonizate pe exterior și sunt maronii-cenușii la interior. De obicei sunt gătite lent pentru a nu se întări.
Tipuri de friptură
Acum știți cum poate fi gătită friptura pentru a obține cea mai bună aromă, iată tipurilor de friptură de vită pe care le puteți încerca:
Mușchi– este o bucată slabă de carne poate deveni tare dacă este gătită prea mult timp. Ar trebui gătită la foc mic dacă vrei să fie suculentă.
Rib eye – are nevoie de doar 6-8 minute pentru a căpăta crusta crocantă la exterior și o textură moale și suculentă la interior.
T-Bone —este preferată de gurmanzi pentru că are bucăți din două părți diferite ale vitei, despărțite de un sos. Fiecare are un strat diferit de grăsime și o textură aparte.
Filet Mignon—este una dintre cele mai fragede bucăți de carne de vită. Ar trebui gătită rare pentru ca tu să te bucuri de ea.
Sfaturi pentru a găti corect carnea de vită
S-a dovedit că atunci când carnea gătită prea mult conține mai mulți agenți cu potențial cancerigen carnea gătită pentru o perioadă mai scurtă de timp.
Cercetările sugerează, de asemenea, că persoanele care consumă frecvent carne roșie, așa cum este și carnea de vită, au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip II, boli coronariene și cancer colorectal. Se recomandă să nu se depășească 500 g pe săptămână. Este important să alegi carnea care are mai puțină grăsimi.