Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare de bine și te va încălzi în zilele reci.
Servește supă cremă de dovleac fierbinte, dar o poți savura și la temperatură camerei. O poți garnisi cu semințe de dovleac prăjite, crutoane crocante, smântână sau iaurt pentru un plus de textură cremoasă.
Frunzele proaspete de cimbru, pătrunjel sau coriandru oferă o notă de prospețime. Poți servi supa ca fel principal, alături de o felie de pâine rustică, sau ca aperitiv la o masă mai elaborată.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță dovleacul de coajă și se taie cuburi. Se taie ceapa și cartoful în bucăți mai mari, iar usturoiul se feliază mărunt.
Cum prepari rețeta de supă cremă de dovleac
Într-o oală mare, se încălzește uleiul de măsline/ untul. Apoi se pun ceapa și usturoiul și se călesc la foc mediu până devin translucide și moi.
După aceea, se adaugă cuburile de dovleac și cartoful în oală și se amestecă pentru câteva minute. Când acestea s-au înmuiat se toarnă supa de legume sau apă peste legume, acoperind-le complet și se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când dovleacul și cartoful sunt complet moi.
După ce legumele s-au fiert, se folosește un blender pentru a mixa supa până devine fină și cremoasă. Dacă e prea groasă, se poate adăuga puțină apă sau supă de legume.
Apoi se încorporează smântâna pentru gătit și se amestecă bine și se lasă să mai fiarbă la foc mic încă 5 minute. Se condimentează cu sare, piper și, dacă se dorește, puțină nucșoară sau ghimbir pentru aromă.
Se servește fierbinte, decorată cu semințe de dovleac prăjite sau crutoane crocante.
Trucuri pentru cea mai bună supă cremă de dovleac
Prepararea supei cremă de dovleac este foarte simplă, dar poți ține cont de câteva sfaturi pentru a o transforma într-o experiență culinară de excepție. În primul rând trebuie să alegi dovleacul potrivit. Soiurile cele mai bune pentru supă sunt dovleacul plăcintar sau butternut, deoarece au o textură mai fină și sunt mai dulci.
În loc să fierbi direct dovleacul, încearcă să-l coci în cuptor pentru a-i intensifica dulceața naturală. Taie dovleacul în jumătate, scoate semințele, și pune-l la copt la 180°C până când devine moale, aproximativ 40 de minute. Nici restul legumelor nu trebuie puse crude, ci este recomandat să fie sotate în unt sau ulei de măsline înainte de a fi adăugate în supă.
Pentru a scoate în evidență aroma dulce a dovleacului, folosește condimente precum scorțișoară, nucșoară, ghimbir, curcuma sau chimion.
Supa cremă de dovleac este recunoscută nu doar pentru aroma sa specială, ci și pentru textura sa catifelată. Dacă vrei să fie și mai fină, adaugă la final smântână, lapte de cocos sau cremă vegetală. Pentru contrast de textură, poți adăuga crutoane, semințe de dovleac prăjite, nuci sau chiar chipsuri de parmezan deasupra supei.
Ce alte ingrediente mai poți să adaugi în supa cremă de dovleac
Pentru a varia gustul și textura supei cremă de dovleac, poți adăuga diverse ingrediente care îi vor îmbogăți aroma sau îi vor oferi o consistență diferită.
Dacă vrei o supă mai dulce poți să pui și 1-2 morvoci sau un cartof dulce mai mare. Ambele completează gustul dovleacului și îi dau o textură mai fină. Un ingredient potrivit este și mărul pentru că aduce o aromă fructată și o dulceață subtilă. Cel mai bine este să alegi un soi dulce.
Dacă vrei să obții o supă mai bogată în nutrienți poți să pui o mână de spanac sau de varză kale. Ardeiul gras copt adaugă o aromă ușor afumată și dulce. Brânza de capră, parmezanul sau cheddar-ul ras adăugate la final aduc un gust bogat și cremos.
Un pic de ghimbir adăugat în timpul gătitului oferă o notă picantă și revigorantă, echilibrând dulceața dovleacului. Alte condimente potrivite sunt scorțișoara, chimenul, coriandrul sau nucșoara care intensifică aroma dovleacului. Înainte de servire poți adăuga nuci sau migdale măcinate pentru un gust ușor crocant și bogat.
Dacă vrei o supă vegană poți înlocui smântâna cu lapte de cocos. Vei obține o supă mai ușoară, cu o aromă exotică.