Primul pas pentru a prepara sushi constă în prepararea orezului. Clătește bine orezul în câteva ape, până când ultima apa devine limpede. Astfel vei îndepărta excesul de amidon. Apoi fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După stingerea focului lasă orezul acoperit timp de 10 minute, pentru a absorbi toată apa.
Cum prepari sushi de casă
Pune într-un bol oțetul de orez, zahărul și sarea și amestecă-le bine, apoi încălzește amestecul până când zahărul este topit. Toarnă imediat acest lichid peste orezul fierbinte și amestecă delicat cu o spatulă, pentru a nu sfărâma boabele de orez. După omogenizare lasă orezul să se tempereze până când ajunge la temperatura camerei.
Între timp te poți ocupa de celelalte ingrediente. Curăță și taie peștele și legumele în fâșii subțiri și lungi, de aproximativ 1 cm lățime.
Pentru a forma sushi, așază o foaie de nori pe un suport de bambus, cu partea lucioasă în jos. Trece mâinile prin apă rece pentru a le umezi, evitând astfel lipirea orezului de mâini. Ia aproximativ un pumn de ore și întinde-l uniform pe foaia de nori. Lasă puțin spațiu liber la marginea de sus a foii, cam de 1-2 cm.
Întinde o linie subțire de wasabi pe mijlocul orezului, apoi așază fâșiile de pește și legume de-a lungul foii.
Unge cu apă marginea de nori lăsată liberă și rulează cu atenție. Folosește un suport de bambus pentru a obține o formă cilindrică, și presează ușor ingredientele pentru a le fixa bine. Rulează ingredientele în foaia de nori până când ajungi la capăt.
Pentru a porționa sushi-ul, folosește un cuțit bine ascuțit pe care îl treci prin apă rece și taie ruloul de sushi în bucăți egale, de aproximativ 2-3 cm lățime.
Este delicios servit cu sos de soia și wasabi alături.
Descoperă tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. Sunt 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai.