Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Dacă ai preparat deja gemul de caise, testează-i gustul și în deserturi savuroase. Îți oferim în acest scop o rețetă de tartă cu caise proaspete și gem de caise, plină de savoare și culoare.
Deserturile cu fructe de sezon sunt printre cele mai adorate vara și mai frecvent preparate. Sunt gustoase și aromate, și au aspect spectaculos datorită fructelor colorate. Iar dintre aceste deserturi, rețetele de tartă sunt printre cele mai simple de preparat. Tot ce ai de făcut este să frămânți rapid un aluat fraged. Fructele le poți adăuga proaspete sau le poți trece printr-un proces termic rapid.
Aluatul fraged pentru tarte este ușor de preparat și nu necesită ingrediente multe. Este cuceritor prin gustul lui crocant și se combină armonios cu diferite umpluturi.
Umpluturile pot fi din fructe proaspete, gemuri sau dulcețuri, dar și din diferite creme fierte sau preparate la rece. Descoperă aici și o rețetă de tartă cu aluat împletit, umplută cu gem și crumble. Pe aceasta o poți trece pe listă de preparat în sezonul rece, când nu mai dispui de fructe proaspete. Dar până atunci încearcă rețeta de tartă cu caise proaspete și gem de caise, pe care o poți urmări detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului fraged pentru tartă. Acesta necesită un timp foarte scurt de amestecare a ingredientelor, atât cât să devină compact. Însă necesită și un timp de relaxare la rece, pentru a deveni maleabil și ușor de modelat.
Cum prepari aluatul pentru crusta de tartă cu caise proaspete și gem de caise
Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea și zahărul pudră. Formează un loc adânc la mijloc și adaugă acolo oul și untul rece, tăiat în cuburi. Frământă rapid ingredientele folosindu-te de vârfurile degetelor, până când obții o compoziție sfărâmicioasă. Potrivește textura aluatului adăugând puțină apă rece, doar cât să se omogenizeze aluatul. Dă formă de bilă aluatului, înfășoară-l într-o folie alimentară și introdu-l în frigider , lăsându-l acolo pentru 30 de minute.
În acest interval de timp, pregătește caisele pe care le speli, le ștergi și le secționezi în jumătăți. Apoi îndepărtezi sâmburii.
Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.
Cum formezi și coci tarta
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt interiorul formei de tartă. Pune deoparte cam un sfert din aluat pentru a-l folosi la decorul tartei. Cu restul de aluat îmbracă interiorul formei de tartă, în strat uniform. Înțeapă aluatul la bază cu o furculiță și așază jumătățile de caise cu decupajul în jos.
Peste ele întinde gemul de caise.
Întinde aluatul oprit într-o foaie subțire pe masa presărată cu făină. Decupează fâșii din el, dar și forme de frunze cu un șablon special. Acest aspect este opțional, însă va arăta mai frumos tarta la final.
Creează un grilaj din fâșiile de aluat, deasupra umpluturii. Decupajele sub formă de frunze așază-le de jur împrejur, pe margine.
Pune tava în cuptor și coace delicioasa tartă cu caise proaspete și gem de caise pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă tarta să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o frumos. Răsfață-i pe cei dragi cu gustul ei savuros.
Și tot din categoria tartelor îți mai recomandăm pentru data următoare o rețetă de tartă cu mix de fructe și cremă de mascarpone cu vanilie.