Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Dacă ai preparat deja gemul de caise, testează-i gustul și în deserturi savuroase. Îți oferim în acest scop o rețetă de tartă cu caise proaspete și gem de caise, plină de savoare și culoare.

Maria Udrea
Publicat: 17 iulie 2024, 08:07

Galerie foto

Tarta cu caise este delicioasă și spectaculoasă / Profimedia Images

Deserturile cu fructe de sezon sunt printre cele mai adorate vara și mai frecvent preparate. Sunt gustoase și aromate, și au aspect spectaculos datorită fructelor colorate. Iar dintre aceste deserturi, rețetele de tartă sunt printre cele mai simple de preparat. Tot ce ai de făcut este să frămânți rapid un aluat fraged. Fructele le poți adăuga proaspete sau le poți trece printr-un proces termic rapid.

Citește și

Aluatul fraged pentru tarte este ușor de preparat și nu necesită ingrediente multe. Este cuceritor prin gustul lui crocant și se combină armonios cu diferite umpluturi.

Umpluturile pot fi din fructe proaspete, gemuri sau dulcețuri, dar și din diferite creme fierte sau preparate la rece. Descoperă aici și o rețetă de tartă cu aluat împletit, umplută cu gem și crumble. Pe aceasta o poți trece pe listă de preparat în sezonul rece, când nu mai dispui de fructe proaspete. Dar până atunci încearcă rețeta de tartă cu caise proaspete și gem de caise, pe care o poți urmări detaliată mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea aluatului fraged pentru tartă. Acesta necesită un timp foarte scurt de amestecare a ingredientelor, atât cât să devină compact. Însă necesită și un timp de relaxare la rece, pentru a deveni maleabil și ușor de modelat.

Cum prepari aluatul pentru crusta de tartă cu caise proaspete și gem de caise

Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea și zahărul pudră. Formează un loc adânc la mijloc și adaugă acolo oul și untul rece, tăiat în cuburi.  Frământă rapid ingredientele folosindu-te de vârfurile degetelor, până când obții o compoziție sfărâmicioasă. Potrivește textura aluatului adăugând puțină apă rece, doar cât să se omogenizeze aluatul. Dă formă de bilă aluatului, înfășoară-l într-o folie alimentară și introdu-l în frigider , lăsându-l acolo pentru 30 de minute.

În acest interval de timp, pregătește caisele pe care le speli, le ștergi și le secționezi în jumătăți. Apoi îndepărtezi sâmburii.

Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.

Cum formezi și coci tarta

Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt interiorul formei de tartă. Pune deoparte cam un sfert din aluat pentru a-l folosi la decorul tartei. Cu restul de aluat îmbracă interiorul formei de tartă, în strat uniform. Înțeapă aluatul la bază cu o furculiță și așază jumătățile de caise cu decupajul în jos.

Peste ele întinde gemul de caise.

Întinde aluatul oprit într-o foaie subțire pe masa presărată cu făină. Decupează fâșii din el, dar și forme de frunze cu un șablon special. Acest aspect este opțional, însă va arăta mai frumos tarta la final.

Creează un grilaj din fâșiile de aluat, deasupra umpluturii. Decupajele sub formă de frunze așază-le de jur împrejur, pe margine.

Pune tava în cuptor și coace delicioasa tartă cu caise proaspete și gem de caise pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă tarta să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o frumos. Răsfață-i pe cei dragi cu gustul ei savuros.

Și tot din categoria tartelor îți mai recomandăm pentru data următoare o rețetă de tartă cu mix de fructe și cremă de mascarpone cu vanilie.

Citește și
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Te-ar mai putea interesa și
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Tartă cu zmeură și cremă de brânză, decorată cu pesmet de biscuiți
Tartă cu zmeură și cremă de brânză, decorată cu pesmet de biscuiți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
13 septembrie, 06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
13 septembrie, 05:31
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
12 septembrie, 06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
12 septembrie, 06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
11 septembrie, 08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
11 septembrie, 05:30
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
10 septembrie, 06:40
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
10 septembrie, 06:26
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...

Parteneri

Zodii care pierd bani în luna septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Zodii care pierd bani în luna septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună
Cum arată soţia lui Florin Prunea. Imagini rare cu femeia pe care fostul portar o iubeşte enorm
Cum arată soţia lui Florin Prunea. Imagini rare cu femeia pe care fostul portar o iubeşte enorm
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
Un iPhone 16 de 900 de dolari are un ecran mai slab decât un Android de 200 de dolari. Ce smartphone l-a întrecut pe cel Apple
Un iPhone 16 de 900 de dolari are un ecran mai slab decât un Android de 200 de dolari. Ce smartphone l-a întrecut pe cel Apple
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Adele se pregătește pentru un nou capitol în cariera sa. Diva ia lecții de actorie de la un antrenor de top de la Hollywood
Adele se pregătește pentru un nou capitol în cariera sa. Diva ia lecții de actorie de la un antrenor de top de la Hollywood
Efectele consumului de prune uscate. Ce îmbunătățiri pot aduce alimentației
Efectele consumului de prune uscate. Ce îmbunătățiri pot aduce alimentației
fresh

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă