Tocană de legume cu orez pentru iarnă

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Chiar dacă găsești legume pe piață și la iarnă, nu vor avea savoarea legumelor din sezon, coapte natural, la soare. Dacă vrei să te bucuri de această aromă inegalabilă, conserv-o într-o delicioasă tocană de legume cu orez pentru iarnă.

Publicat: 30 august 2022, 08:34

Galerie foto

Tocana preparată doar din legume și orez poate constitui baza unei mese dintr-o zi de post / Shutterstock

Rețeta este simplă și versatilă. Poți adăuga legumele preferate în cantitățile dorite pentru a obține gustul care te satisface. Important pentru reușita conservării este ca sterilizarea borcanelor să fie făcută temeinic, înainte de umplere lor cu tocană.

Citește și

În sezonul rece și mai ales în zilele de post, te vei bucura de gustul delicios al tocanei. Doar desfaci borcanul, încălzești conținutul și ai una dintre mesele zilei asigurată. Savurezi tocana alături de o salată de murături, sau doar cu 1-2 felii dintr-o pâine de casă gustoasă. Vezi aici și cum se prepară cea mai simplă pâine de casă. Dacă te-am convins să prepari această conservă din legume și orez, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea legumelor pentru a le avea la îndemână când urmezi pașii de preparare ai rețetei. Apoi, pe parcursul preparării, te vei ocupa și de sterilizarea borcanelor. Este important ca borcanele să fie fierbinți când le umpli cu tocană fierbinte.

Pași necesari pregătirii legumelor pentru tocană

Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt. Curăță usturoiul și toacă-l în rondele. Ardeii îi speli, îi secționezi și le îndepărtezi cotoarele, nervurile și semințele. Apoi îi toci și pe ei în cuburi.

Îți oferim și un articol cu sfaturi despre cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi.

Spală dovleceii, iar dacă sunt cruzi, nu le îndepărta coaja. Aceasta conține vitamine și este păcat să nu profiți de ele. Taie dovleceii în bucăți mai mari pentru a nu se sfărâma în timpul preparării. Spală și roșiile, îndepărtează-le cotoarele și toacă-le mai mărunt. Clătește și orezul și lasă-l într-o sită, la scurs.

Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți da start preparării tocanei de legume.

Pași necesari pentru prepararea rețetei de tocană de legume cu orez pentru iarnă

Într-o cratiță mai mare așezată pe flacăra aragazului, pune uleiul. Adaugă ceapa și usturoiul. Presară puțină sare peste ceapă și amestecă cu o spatulă pentru a se pătrunde uniform. Sarea adăugată va intensifica gustul cepei, dar va scoate și apa din aceasta, ajutând astfel împotriva arderii ei.

Când ceapa este pătrunsă, adaugă morcovii și amestecă-i bine cu ceapa. Lasă-i și pe aceștia să se pătrundă și adaugă dovleceii și ardeii. Dacă adori gustul picant, poți adăuga mai mulți ardei iuți.

După ce s-au pătruns bine toate legumele din cratiță adaugă roșiile tocate. Iar dacă optezi pentru bulion de roșii, diluează-l cu 200 ml de apă. Amestecă bine ingredientele să se întrepătrundă uniform toate gusturile. Adaugă orezul și lasă tocana să fiarbă până când boabele de orez sunt bine hidratate. Pe parcurs, potrivește gustul cu sare și piper. Adaugă și cele două frunze de dafin, dar nu le lăsa în tocană mai mult de 10-12 minute, pentru a nu deveni amare.

Pune tocana fierbinte în borcanele sterilizate, fierbinți și acestea și așezate într-o tavă metalică. Închide-le ermetic cu capace, apoi învelește borcanele cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc pentru a le putea transfera în cămară.

Pe lângă această delicioasă tocană de legume cu orez pentru iarnă, mai poți prepara și zacuscă de vinete ca la mama acasă. Iar pentru zilele de post cu dezlegare la pește, îți vor prinde foarte bine și câteva borcane de zacuscă de pește.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Tocană de pipote și inimi de pui. O rețetă pentru prânz sau cină
Tocană de pipote și inimi de pui. O rețetă pentru prânz sau cină
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos