Tocană de legume cu orez pentru iarnă
Chiar dacă găsești legume pe piață și la iarnă, nu vor avea savoarea legumelor din sezon, coapte natural, la soare. Dacă vrei să te bucuri de această aromă inegalabilă, conserv-o într-o delicioasă tocană de legume cu orez pentru iarnă.
Galerie foto
Rețeta este simplă și versatilă. Poți adăuga legumele preferate în cantitățile dorite pentru a obține gustul care te satisface. Important pentru reușita conservării este ca sterilizarea borcanelor să fie făcută temeinic, înainte de umplere lor cu tocană.
În sezonul rece și mai ales în zilele de post, te vei bucura de gustul delicios al tocanei. Doar desfaci borcanul, încălzești conținutul și ai una dintre mesele zilei asigurată. Savurezi tocana alături de o salată de murături, sau doar cu 1-2 felii dintr-o pâine de casă gustoasă. Vezi aici și cum se prepară cea mai simplă pâine de casă. Dacă te-am convins să prepari această conservă din legume și orez, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea legumelor pentru a le avea la îndemână când urmezi pașii de preparare ai rețetei. Apoi, pe parcursul preparării, te vei ocupa și de sterilizarea borcanelor. Este important ca borcanele să fie fierbinți când le umpli cu tocană fierbinte.
Pași necesari pregătirii legumelor pentru tocană
Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt. Curăță usturoiul și toacă-l în rondele. Ardeii îi speli, îi secționezi și le îndepărtezi cotoarele, nervurile și semințele. Apoi îi toci și pe ei în cuburi.
Îți oferim și un articol cu sfaturi despre cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi.
Spală dovleceii, iar dacă sunt cruzi, nu le îndepărta coaja. Aceasta conține vitamine și este păcat să nu profiți de ele. Taie dovleceii în bucăți mai mari pentru a nu se sfărâma în timpul preparării. Spală și roșiile, îndepărtează-le cotoarele și toacă-le mai mărunt. Clătește și orezul și lasă-l într-o sită, la scurs.
Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți da start preparării tocanei de legume.
Pași necesari pentru prepararea rețetei de tocană de legume cu orez pentru iarnă
Într-o cratiță mai mare așezată pe flacăra aragazului, pune uleiul. Adaugă ceapa și usturoiul. Presară puțină sare peste ceapă și amestecă cu o spatulă pentru a se pătrunde uniform. Sarea adăugată va intensifica gustul cepei, dar va scoate și apa din aceasta, ajutând astfel împotriva arderii ei.
Când ceapa este pătrunsă, adaugă morcovii și amestecă-i bine cu ceapa. Lasă-i și pe aceștia să se pătrundă și adaugă dovleceii și ardeii. Dacă adori gustul picant, poți adăuga mai mulți ardei iuți.
După ce s-au pătruns bine toate legumele din cratiță adaugă roșiile tocate. Iar dacă optezi pentru bulion de roșii, diluează-l cu 200 ml de apă. Amestecă bine ingredientele să se întrepătrundă uniform toate gusturile. Adaugă orezul și lasă tocana să fiarbă până când boabele de orez sunt bine hidratate. Pe parcurs, potrivește gustul cu sare și piper. Adaugă și cele două frunze de dafin, dar nu le lăsa în tocană mai mult de 10-12 minute, pentru a nu deveni amare.
Pune tocana fierbinte în borcanele sterilizate, fierbinți și acestea și așezate într-o tavă metalică. Închide-le ermetic cu capace, apoi învelește borcanele cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc pentru a le putea transfera în cămară.
Pe lângă această delicioasă tocană de legume cu orez pentru iarnă, mai poți prepara și zacuscă de vinete ca la mama acasă. Iar pentru zilele de post cu dezlegare la pește, îți vor prinde foarte bine și câteva borcane de zacuscă de pește.