Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști

Fără coacere

Varza este varianta cea mai la îndemână când ai nevoie de o garnitură plină de vitamine, accesibilă, versatilă și ieftină. De la banala salată cu doar puțin ulei, piper și sare la preparate mai sofisticate, cu condimente exotice, varza este o legumă pe care trebuie să o ai în casă. Modul cum gătești varza ține doar de preferințele tale. Iată tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza.

Cristina Catană
Publicat: 19 februarie 2023, 07:00
Varza este una dintre cele mai accesibile și mai versatile legume / Shutterstock

Varza proaspătă este disponibilă în aproape orice anotimp. Nu ai niciun motiv să nu o integrezi în meniul tău mai ales că este săracă în calorii—100 g varză au 22 kcal, are doar 5 g carbohidrați la 100 g și un indice glicemic foarte scăzut—10. Este o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K, dar aduce și cantități mici de calciu, fier, vitamina A și vitamina C.

Varza poate fi transformată în salate, poate fi sotată, călită, gătită la cuptor sau pusă în sandviciuri. Practic, poți să o folosești în multe preparate, simplă sau alături de preparate din carne sau vegetariene. Pentru a obține cele mai bune mâncăruri este important să o gătești corect. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să transformi banala varză în preparate delicioase.

Citește și

Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza

Înainte de a te apuca de gătit alege tipul de varză potrivit. Din fericire ai doar 14 variante din care să alegi, de la verde închis la roșu.

Cel mai comun este cel cu frunzele verde pal, dulci și crocante. Este înrudită cu varza kale, cu broccoli și conopida. De asemenea, în România mai este disponibilă și destul de populară și varza roșie. În Asia se folosește destul de des varza bok choy și varza chinezească.

Învață să alegi varza

Atunci când cumperi varză alege căpățânile care sunt ferme și compacte, fără pete negre sau urme că ar fi afectate de viermi. Frunzele trebuie să aibă aspect proaspăt, să fie compacte și să aibă o culoare potrivită pentru soiul din care provine varza.

Cotorul îți dă și el indicii despre cât de proaspătă este varza. Trebuie să fie ferm, să nu fie uscat și nici cu tăieturi.

Atunci când iei varza în mână ar trebui să simți că are o greutate potrivită pentru dimensiunea ei.

Păstrează varza în condiții corecte

Din fericire varza nu are nevoie de prea multe pentru a rezista mult timp. Dacă este ținută într-o pivniță sau într-un alt loc întunecos, rece și bine ventilat poate rezista chiar și 4 luni.

Nu se strică nici la temperaturi apropiate de cele ale înghețului. La fel de bine se păstrează și în frigider, fără să îi cureți frunzele care par în plus. Acestea o ajută să își păstreze umiditatea și să rămână proaspătă pentru mai mult timp.

Ce înseamnă să cureți varza

Spre diferență de alte legume, varza nu are nevoie de multe pregătiri înainte de a fi gătită. În primul rând trebuie să arunci primele straturi de frunze. Apoi, trece căpățâna pe sub un jet puternic de apă.

După aceea, se taie pe jumătate și se pune într-un bol cu apă rece. Poți pune chiar și câteva linguri de oțet pentru a te asigura că elimini toate bacteriile și toată murdăria.

Cum se toacă varza

Unele căpățâni de varză sunt atât de mari, încât pot părea greu de manipulat. Cel mai simplu este să o tai în 4 și apoi să începi să o toci cât de mărunt ai nevoie. De asemenea, dacă ai nevoie poți păstra cotorul. Mai poți să o dai pe răzătoare, mai ales dacă vrei să fie foarte fin tocată. Încearcă și rețeta de plăcinte cu varză la tigaie.

Folosește și resturile de varză

Indiferent de cum vei alege să mărunțești varza îți vor rămâne bucăți mai mari de frunze sau de cotor. Nu le arunca. Toacă-le cu un cuțit și folosește-le și pe ele în preparatul pe care îl gătești. Poți să le integrezi în supe, tocănițe sau chiar să le pui la murat în borcane mai mici.

Păstrează varza crocantă

Varza trebuie să rămână crocantă chiar dacă o gătești sau urmează să o consumi crudă.  Trebuie să ai grijă că de îndată ce intră în contact cu metalul lamei cuțitului varza va începe să își piardă din prospețime, dar și din vitamine.

Va oxida și se va înnegri. Dacă nu ai de gând să consumi o parte din varză din care ai tăiat pune partea rămasă într-un bol cu apă rece. Înainte de a o consuma usuc-o cu un prosop de hârtie.

De asemenea, este recomandat să nu gătești varza pentru prea mult timp. Dacă o fierbi, gătești la aburi sau sotezi nu ar trebui să o ții pe foc mai mult de 10-12 minute.

Scapă de miros

Unul dintre motivele pentru care unii oameni evită să mănânce varză gătită este mirosul uneori neplăcut. Emanația de sulf apare atunci când o tai sau când o lași foarte mult pe foc. Folosirea unor condimente precum chimenul, foi de dafin, țelină, oțet sau suc de lămâie face ca mirosul să scadă în intensitate.

Păstrează culoarea verzei

Când vine vorba de varza roșie lucrurile se complică pentru că în urma tratamentului termic culoarea ei se transferă și celorlalte ingrediente, iar ea pierde din intensitate.

Ca să eviți acest lucru folosește ori oțet, ori acid citric pentru a stabiliza culoarea. De asemenea, poți folosi un cuțit de inox pentru a o tăia.

Varza albă sau verde are nevoie de un alt tip de tratament. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care o fierbi și nu o găti prea mult, pentru că pH-ul scăzut o va înmuia foarte tare. Înceară rețeta de varză murată cu ciolan afumat.

Beneficiile consumului de varză

100 g de varză albă au un aport caloric de doar 22kcal, conține citamina C și 85% din necesarul zilnic de vitamina K.

Varza roșie este mai bogată în vitamine conținând vitamina A, C și B6 și are 27 kcal la 100 g. cea mai bogată în nutrienți este varza kale care la o porție de 100 g îți asigură 684% din necesarul zilnic de vitamina K, 206% din cel de vitamina A și 134% din cel de vitamina C.

Ca să te bucuri de toate acestea cel mai bine este să consumi varza crudă. Tratamentul termic va duce la pierderea unei bune părți din vitamina, în special C.

Varza este consumată nu doar datorită conținutului mare de vitamine și fibre, ci și pentru că poate fi gătită în foarte multe feluri. Cel mai simplu este să o transformi într-o salată simplă pe care o poți pune lângă o friptură sau alt fel de carne, lângă o tocăniță, într-un sandvici.

Există mii de rețete cu varză, iar fiecare țară are preparatele ei tradiționale. Numai în România sunt câteva zeci de la varză călită simplă sau cu carne, la varză a la Cluj, varză murată, rață cu varză roșie, ciorbă de varză.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate de avertizările meteo
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate de avertizările meteo
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare