Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
Tofu este brânza preferată în general de vegetarieni, vegani, de cei care țin post, dar este consumată și de cei care vor o mai mare diversitate alimentară în meniul lor.
Tofu este un o brânză din soia, bogată în proteine, fier și calciu, cu conținut scăzut de grăsimi. Este făcut din boabe de soia, apă și un coagulant sau un agent de coagulare. Aroma este dată de condimente, sosuri sau prin marinare.
Este un produs de bază în bucătăriile asiatice, iar datorită versatilității și valorii sale nutriționale a devenit popular în bucătăria occidentală vegetariană și vegană. Tofu este o modalitate accesibilă de a include proteine pe bază de plante în dietă.
Totul despre tofu
Conținutul natural ridicat de apă al brânzei tofu face necesară mai întâi scurgerea și presarea acestuia. Altfel nu va absorbi aromele și nu va căpăta o textură fermă și crocantă atunci când îl gătești.
Unele rețete recomandă, de asemenea, să îngheți și să dezgheți tofu înainte de a-l marina, deoarece îi aduce o textură mai cărnoasă.
Odată presat, tăie tofu în forma și dimensiunea dorită. Această brânză de soia poate fi prăjită, pusă pe grătar, gătită la cuptor, la aburi, poate fi înăbușită, fiartă, coaptă. Descoperă și rețeta clasică de tofu.
Ce gust are brânza de soia
Dacă mănânci tofu simplu s-ar putea să nu te cucerească. Odată ce este adăugat în alte preparate, va capta aromele celorlalte ingrediente și lucrurile se vor schimba. În plus, va aduce un plus de textură, de nutienți, deci este un câștig pentru orice mâncare.
De unde cumpări tofu
Tofu se găsește în orice supermarket, dar și în magazine mai mici de cartier, mai ales în perioadele de post. De obicei, se vinde în blocuri individuale, în saramură, pentru a-și menține umiditatea. Foarte rar îl vei găsi vândut vrac.
Poți găsi o varietate de sortimente de la tofu simplu (clasic sau bio) la tofu afumat, tofu cu roșii, tofu cu busuioc, cu mărar sau cu ardei și ceapă. Include tofu și în rețetele tale de salate.
Sortimente de tofu
Tofu vine în diferite grade de fermitate: mătăsos, moale, ferm și extra ferm.
- Mătăsos: cel mai bun pentru amestecarea în smoothie-uri și deserturi, precum și în supa miso japoneză.
- Moale: ideal pentru supe și tocănițe mai consistente.
- Ferm și extra-ferm: rezistă bine la prăjire, pe grătar și coacere.
Verifică eticheta pentru a te asigura că achiziționezi tofu potrivit pentru rețeta pe care urmează să o faci.
Cum se depozitează tofu
Tofu negătit trebuie să rămână scufundat în apă sigilat în ambalajul original până când este gata de utilizare. Dacă în magazin era pus la frigider așa trebuie să îl ții și tu acasă, chiar dacă nu ai deschis cutia. Tofu în ambalaje stabile la raft poate fi depozitat în cămară.
Dacă ai deschis cutia și ai scos o bucată de tofu pe care nu ai consumat-o integral, pune-o înapoi în cutie și o poți consuma timp de până la 3 zile. Schimbarea zilnică a apei va prelungi prospețimea brânzei. De asemenea, poți păstra resturile de tofu gătit într-un recipient sigilat la frigider timp de până la trei zile.
Dacă ai prea multă brânză tofu, o poți congela timp de până la trei luni, deși este posibil să observi că va căpăta o nuanță gălbuie.
Pentru cele mai bune rezultate, tăie tofu în felii sau în cuburi de dimensiuni pentru gătit, îngheață-le într-un singur strat pe o foaie de prăjituri, apoi depozitează-le într-o pungă de congelare din plastic cu fermoar sau alt recipient etanș. Decongelează tofu la frigider înainte de a-l folosi.
Ce beneficii pentru sănătate are brânza de soia
Tofu este o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni și vegani, cu mai mult de 10 grame la 100 g. De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi și calorii, deși sosurile alături de care o vei servi pot modifica semnificativ profilul nutrițional al unui fel de mâncare care conține tofu. Prepară când ai timp și rețeta de tofu crocant.
Tofu cu legume trase la tigaie
Pentru această rețetă ai nevoie de tofu ferm sau extra-ferm pentru a-și păstra forma și textura în timpul tratamentului termic.
Ingrediente
- 3 linguri de sos de soia
- 1½ linguriță miere
- 1 lingură de oțet de vin alb
- 300 g tofu, tăiat în bucăți
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 2 caței de usturoi, tăiați felii
- 2 cm de ghimbir, feliat
- 2 morcovi, tăiați în bastoane subțiri
- 300 g broccoli, tăiat bucățele mici
- 1 ardei roșu, tăiat fâșii
- 1 linguriță de mălai
- Pentru decor
- 1 ceapă verde, tocată
- 2 linguri de semințe de susan
- Coriandru proaspăt, tocat
Mod de preparare
Se amestecă într-un castron sosul de soia, mierea și oțetul, apoi se lasă deoparte. Se usucă bucățile de tofu, apoi se condimentează bine.
Se încinge jumătate din ulei într-un wok sau o tigaie mare la foc mare. Se prăjește brânza de soia timp de 5 minute până devine auriu, amestecând din când în când. Se adăugă usturoiul și ghimbirul și se mai lasă încă 1 minut. Se pune amestecul de tofu într-un castron, se toarnă peste jumătate din dressingul de soia și se lasă deoparte.
Se adaugă uleiul rămas în wok. Se pun legumele și se gătesc 5 minute până când începe să devină aurii, apoi se adaugă un strop de apă și se mai lasă încă 3-5 minute până se înmoaie.
Se amestecă mălaiul și o lingură de apă în sosul de soia rămas, apoi se pune în wok, se lasă să clocotească timp de 30 de secunde, amestecând pentru a acoperi totul în sos. Se presară peste ceapa verde, semințele de susan și coriandru. Se servește cu orez.