Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci

Fără coacere

Tocătorul de plastic este nelipsit din bucătărie. Aproape orice rețetă începe cu tocarea legumelor sau cu tăierii cărnii, iar pentru aceste operațiuni ai nevoie de un tocător. Fiind atât de utilizat se și deteriorează repede, așa că trebuie schimbat destul de des. Iată cum recunoști momentul în care este necesar să îți schimbi tocătorul de bucătărie vechi cu unul nou.

Cristina Catană
Publicat: 9 ianuarie 2025, 05:53
Tocătoarele de plastic trebuie dezinfectate o dată pe lună/ Shutterstock

Oricât de bun ar fi tocătorul tău în cele din urmă vei constata că are tot felul de urme de uzură, în special tăieturi adânci și nu îl mai poți curăța cum trebuie. Nu este  o problemă de estetică, ci mai degrabă una de siguranță alimentară, potrivit TheSpuceEats.com.

Citește și

Potrivit publicației, care îl citează pe Zahra Mohammad, expert în microbiologie și siguranță alimentară la Universitatea din Houston și Societatea Americană de Microbiologie, rata de transfer a Salmonelei, E. coli, Listeria și a stafilococilor în bucătărie este de 30% sau mai mult.

Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie

Nu doar mâinile murdare sunt răspunzătoare pentru această situație, ci și ustensilele folosite. În cazul tocătoarelor de plastic, prezența zgârieturilor adânci care nu pot fi curățate corespunzător este o problemă serioasă. Acolo se pot adăposti bacterii și mucegai, care apoi se răspândesc în alimente. De îndată ce observi că nu mai poți curăța corect tocătorul, trebuie să îl înlocuiești cu unul nou.

Cum se întreține corect un tocător de bucătărie de plastic

După fiecare utilizare spală tocătorul imediat cu apă caldă și detergent de vase. Folosește un burete sau o perie cu peri moi pentru a curăța toate suprafețele, inclusiv marginile. Apoi, clătește bine cu apă curată pentru a elimina toate reziduurile de detergent.

Pentru a elimina bacteriile, dezinfectarea regulată este esențială. Poți folosi mai multe metode, fiecare dintre ele la fel de eficiente. Poți pulveriza o soluție din oțet alb și apă (1:1) pe tocător și apoi las-o să acționeze 5-10 minute, apoi clătește cu apă caldă. De asemenea, amestecă bicarbonat de sodiu și lămâie și freacă tocătorul cu această pastă, după care clătește. Odată la o lună, prepară o soluție slabă (1 linguriță de clor la 1 litru de apă), șterge tocătorul cu ea, lasă să acționeze câteva minute, apoi clătește bine.

Dacă tocătorul a absorbit mirosuri puternice, precum ceapă sau usturoi, freacă suprafața cu sare și un burete umed. De asemenea, este eficient și să îl stropești cu zeamă de lămâie și lași să acționeze 10-15 minute înainte de a clăti.

După curățare, șterge tocătorul cu un prosop curat și lasă-l să se usuce complet la aer. Evită să îl depozitezi umed, deoarece umezeala favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Cum alegi tocătorul de plastic potrivit

Alegerea unui tocător de plastic potrivit implică atenție la câteva aspecte esențiale. Materialul trebuie să fie de calitate alimentară, fără BPA, pentru a evita substanțele toxice, iar plasticul trebuie să fie durabil și rezistent la zgârieturi, astfel încât să nu rețină mirosuri sau bacterii.

Este important să optezi pentru un tocător cu o grosime adecvată, care să nu se deformeze ușor, și cu o suprafață ușor texturată, pentru a preveni alunecarea alimentelor. Modelele cu margini antiderapante sunt ideale, oferind stabilitate pe blatul de lucru. De asemenea, dimensiunea tocătorului trebuie să fie adaptată nevoilor tale, suficient de mare pentru a permite manipularea alimentelor în siguranță.

În bucătăriile profesionale și în cele bine organizate, se utilizează un cod al culorilor pentru tocătoare, destinat prevenirii contaminării încrucișate între alimente crude și gătite. Acest sistem poate fi aplicat și acasă:

  • Roșu: pentru carne roșie crudă (vită, porc, miel).
  • Galben: pentru carne de pasăre crudă (pui, curcan).
  • Albastru: pentru pește și fructe de mare crude.
  • Verde: pentru fructe și legume proaspete.
  • Alb: pentru pâine, produse de patiserie și lactate.
  • Maro: pentru alimente gătite sau preparate deja procesate (ex: carne gătită).
Citește și
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios
Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:53
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci
05:25
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
8 ianuarie, 08:44
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
8 ianuarie, 07:23
Sirop de lămâie cu ghimbir și turmeric. O combinație revigorantă și aromată Sirop de lămâie cu ghimbir și turmeric. O combinație revigorantă și aromată
8 ianuarie, 06:01
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
7 ianuarie, 07:31
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
7 ianuarie, 06:11
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre
7 ianuarie, 05:21
Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Ceapă murată în oțet. Rețetă simplă și delicioasă
Ceapă murată în oțet. Rețetă simplă și delicioasă
Iancu Guda, reacţie despre ce va face România, după ce Trump a cerut 5% pentru Apărare statelor NATO
Iancu Guda, reacţie despre ce va face România, după ce Trump a cerut 5% pentru Apărare statelor NATO
„Mi se pare ireal să anunţ asta!” Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică
„Mi se pare ireal să anunţ asta!” Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Mesajul de dragoste pe care Cemre Baysel i l-a transmis partenerului ei Aytaç Şaşmaz. Cum au reacționat fanii
Mesajul de dragoste pe care Cemre Baysel i l-a transmis partenerului ei Aytaç Şaşmaz. Cum au reacționat fanii
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine
Prăjitură cu jeleu de ananas și cremă de brânză
Prăjitură cu jeleu de ananas și cremă de brânză
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Kanye West și Bianca Censori au sărbătorit pe ringul de dans cea de-a 30-a aniversare a divei. Rapperul a împărtășit un videoclip sexy pe rețelele sociale
Kanye West și Bianca Censori au sărbătorit pe ringul de dans cea de-a 30-a aniversare a divei. Rapperul a împărtășit un videoclip sexy pe rețelele sociale
Consumul de cafea dimineața poate reduce riscul de moarte prematură. Care sunt explicațiile cercetătorilor
Consumul de cafea dimineața poate reduce riscul de moarte prematură. Care sunt explicațiile cercetătorilor
fresh

Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios

Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios

Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă

Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă

Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre

Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre

Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant

Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant

Sirop de lămâie cu ghimbir și turmeric. O combinație revigorantă și aromată

Sirop de lămâie cu ghimbir și turmeric. O combinație revigorantă și aromată