Unt preparat în casă. Două metode simple de pregătire
Dacă obișnuiești să consumi unt la micul dejun sau să îl folosești în diferite preparate, îl poți prepara cu ușurință și în casă. Îți oferim mai jos o rețetă de unt preparat în casă și două metode simple de preparare.
Rețeta untului de casă este foarte veche. O preparau bunicile și străbunicile din mediul rural, pentru că laptele de vacă, de oaie sau chiar de capră era nelipsit în gospodăriile rurale. Laptele se consuma atât proaspăt, cât și transformat în iaurt, brânză sau unt. Produsele respective erau și gustoase, dar și foarte sănătoase, fiind preparate din lapte natural, nediluat sau nedegresat.
Câteva dintre proprietățile untului
Untul conține o mulțime de nutrienți, dar și grăsimi saturate, esențiale pentru sănătatea organismului. Este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K.
Vitamina A este importantă în special pentru sănătatea ochilor, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. Vitamina D este importantă pentru fixarea calciului acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este esențială pentru sănătatea pielii, iar vitamina K este are rol în menținerea sănătății vaselor sanguine.
În conținutul untului se găsesc și minerale, necesare unui organism sănătos.
Untul de casă poate fi preparat în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.
Descoperă și cea mai simplă rețetă pentru brânză ricotta făcută în casă.
Cum faci unt preparat în casă din lapte proaspăt
Dacă prepari pentru prima dată unt, începe cu doi litri de lapte. Amestecă într-o cratiță un litru de lapte fiert cu un litru de lapte nefiert. Apoi lasă cratița cu amestecul de lapte la temperatura camerei pentru 24 de ore sau până când acesta capătă textura ca a iaurtului.
Acesta este de fapt laptele prins. La suprafața laptelui prins se formează un strat generos de grăsime. Această grăsime este smântâna naturală. Poți opta pentru a separa smântâna și a prepara din ea untul. Însă poți opta pentru a prepara untul amestecând laptele cu smântâna.
Prin amestecarea intensă, folosind un mixer sau blenderul, untul se va ridica la suprafață. Separă untul cu o spumieră și pune-l într-un bol sau într-un borcan. Laptele rămas în cratiță este laptele bătut, bun de băut la una dintre mesele zilei.
Untul din bol sau din borcan mai necesită puțină amestecare, pentru aproximativ 10-15 minute. Vei observa că va rezulta puțin lichid, pe care îl vei îndepărta. Acesta este zerul care nu se aruncă. Poate fi folosit la supe și ciorbe, dar și la aluaturi sau alte preparate.
După formare, pune untul într-o sită foarte deasă și trece-l pin apă rece pentru a elimina tot zerul. Apoi îl poți folosi proaspăt sau îl poți păstra în frigider, în borcan cu capac sau caserolă cu capac.
Descoperă și o rețetă de biscuiți aperitiv cu unt și brânză.
Cum faci unt preparat în casă din smântână pentru frișcă
Aceasta este cea mai simplă și mai rapidă metodă de a face unt de casă. Smântâna se ține la temperatura camerei timp de cel puțin o oră. Apoi o amesteci cu mixerul până când obții o frișcă tăiată, adică și cremă, dar și lichid.
Scurge lichidul și continuă amestecarea, scurgându-l de câte ori se formează. La un moment dat nu se va mai forma lichid și atunci poți pune untul într-o sită deasă. Trece-l prin apă rece, ca și la pasul anterior, pentru a elimina tot zerul. Depozitează-l într-un borcan cu capac sau o caserolă cu capac.
Poți depozita untul și la congelator, în cantități mai mici.
Descoperă și 12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie.