Unt preparat în casă. Două metode simple de pregătire

Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Dacă obișnuiești să consumi unt la micul dejun sau să îl folosești în diferite preparate, îl poți prepara cu ușurință și în casă. Îți oferim mai jos o rețetă de unt preparat în casă și două metode simple de preparare.

Maria Udrea
Publicat: 16 aprilie 2024, 05:30

Galerie foto

Untul este unul dintre alimentele consumate la micul dejun / Shutterstock

Rețeta untului de casă este foarte veche. O preparau bunicile și străbunicile din mediul rural, pentru că laptele de vacă, de oaie sau chiar de capră era nelipsit în gospodăriile rurale. Laptele se consuma atât proaspăt, cât și transformat în iaurt, brânză sau unt. Produsele respective erau și gustoase, dar și foarte sănătoase, fiind preparate din lapte natural, nediluat sau nedegresat.

Câteva dintre proprietățile untului

Untul conține o mulțime de nutrienți, dar și grăsimi saturate, esențiale pentru sănătatea organismului. Este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K.

Vitamina A este importantă în special pentru sănătatea ochilor, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. Vitamina D este importantă pentru fixarea calciului acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este esențială pentru sănătatea pielii, iar vitamina K este are rol în menținerea sănătății vaselor sanguine.

Citește și

În conținutul untului se găsesc și minerale, necesare unui organism sănătos.

Untul de casă poate fi preparat în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.

Descoperă și cea mai simplă rețetă pentru brânză ricotta făcută în casă.

Cum faci unt preparat în casă din lapte proaspăt

Dacă prepari pentru prima dată unt, începe cu doi litri de lapte. Amestecă într-o cratiță un litru de lapte fiert cu un litru de lapte nefiert. Apoi lasă cratița cu amestecul de lapte la temperatura camerei pentru 24 de ore sau până când acesta capătă textura ca a iaurtului.

Acesta este de fapt laptele prins. La suprafața laptelui prins se formează un strat generos de grăsime. Această grăsime este smântâna naturală. Poți opta pentru a separa smântâna și a prepara din ea untul. Însă poți opta pentru a prepara untul amestecând laptele cu smântâna.

Prin amestecarea intensă, folosind un mixer sau blenderul, untul se va ridica la suprafață. Separă untul cu o spumieră și pune-l într-un bol sau într-un borcan. Laptele rămas în cratiță este laptele bătut, bun de băut la una dintre mesele zilei.

Untul din bol sau din borcan mai necesită puțină amestecare, pentru aproximativ 10-15 minute. Vei observa că va rezulta puțin lichid, pe care îl vei îndepărta. Acesta este zerul care nu se aruncă. Poate fi folosit la supe și ciorbe, dar și la aluaturi sau alte preparate.

După formare, pune untul într-o sită foarte deasă și trece-l pin apă rece pentru a elimina tot zerul. Apoi îl poți folosi proaspăt sau îl poți păstra în frigider, în borcan cu capac sau caserolă cu capac.

Descoperă și o rețetă de biscuiți aperitiv cu unt și brânză.

Cum faci unt preparat în casă din smântână pentru frișcă

Aceasta este cea mai simplă și mai rapidă metodă de a face unt de casă. Smântâna se ține la temperatura camerei timp de cel puțin o oră. Apoi o amesteci cu mixerul până când obții o frișcă tăiată, adică și cremă, dar și lichid.

Scurge lichidul și continuă amestecarea, scurgându-l de câte ori se formează. La un moment dat nu se va mai forma lichid și atunci poți pune untul într-o sită deasă. Trece-l prin apă rece, ca și la pasul anterior, pentru a elimina tot zerul. Depozitează-l într-un borcan cu capac sau o caserolă cu capac.

Poți depozita untul și la congelator, în cantități mai mici.

Descoperă și 12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie.

Citește și
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Te-ar mai putea interesa și
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
3 rețete pentru un mic dejun bogat în proteine. Cum să îți începi ziua cu energie
3 rețete pentru un mic dejun bogat în proteine. Cum să îți începi ziua cu energie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:45
Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao
05:00
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
25 decembrie, 05:40
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
25 decembrie, 05:34
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
25 decembrie, 05:26
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
24 decembrie, 06:20
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
24 decembrie, 05:29
Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta
24 decembrie, 05:12
Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Zile libere în ianuarie 2025. Câte sărbători legale vor pica în prima lună din an
Zile libere în ianuarie 2025. Câte sărbători legale vor pica în prima lună din an
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
„O zi minunată!” Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
„O zi minunată!” Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
Cele 10 alimente sau mâncăruri care te îmbătrânesc. De ce e bine să le mănânci cu moderație
Cele 10 alimente sau mâncăruri care te îmbătrânesc. De ce e bine să le mănânci cu moderație
Akin Akinozu urmează să revină într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Akin Akinozu urmează să revină într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Chifteluțe la cuptor din carne de curcan și legume. O opțiune sănătoasă și gustoasă pentru mesele festive ale celor mici
Chifteluțe la cuptor din carne de curcan și legume. O opțiune sănătoasă și gustoasă pentru mesele festive ale celor mici
Rihanna a vorbit despre evoluția stilului său: „Doamne, de ce trebuie să-mi amintiți de chestii vechi?”
Rihanna a vorbit despre evoluția stilului său: „Doamne, de ce trebuie să-mi amintiți de chestii vechi?”
La ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor. Care sunt recomandările medicilor
La ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor. Care sunt recomandările medicilor
fresh

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta

Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta