Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Dacă nu ai încercat până acum usturoi copt este cazul să o faci. Este moale, caramelizat, ușor dulce, iar aroma sa este îmblânzită de căldura cuptorului. Îl poți apoi întinde pe o felie de pâine sau îl poți pune în sosuri, supe, tocănițe.
Usturoiul copt este atât de bun că vei vrea să îl pregătești mereu odată ce îl încerci. Se prepară atât de simplu încât va deveni condimentul tău preferat. Cât este cald îl poți pune pur și simplu pe o felie de pâine cu un strop de sare.
Dacă mai ai și o bucată de bacon la îndemână ai un mic-dejun sățios și delicios. Poate fi ingredient în sosuri pentru salate, în rețetele de humus, în baba ganoush sau în alte preparate în care ai pune în mod obișnuit usturoi crud.
Varianta coaptă nu are gustul atât de puternic și este mai dulce. În plus, este ușor caramelizat, astfel că va transforma orice fel de mâncare dintr-unul banal într-o delicatesă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 200°C. Se pune un grătar în mijlocul cuptorului.
Cum prepari rețeta de usturoi copt
Se curăță aproape toate foile de pe usturoi libere, având grijă să nu se desprindă cățeii de usturoi unii de alții.
Se taie vârful căpățânii, astfel încât să se vadă puțin din partea de sus a cățeilor. Se stropesc cu ulei de măsline. Se folosesc 1-2 lingurițe de ulei de măsline pentru fiecare căpățână de usturoi. Ar trebui ca uleiul să intre printre căței. Se înfășoară în folie, se pun într-o folie de aluminiu și se dau la cuptor pentru 40 de minute.
După 40 de minute, se verifică usturoiul. Este gata atunci când cățeii din centrul căpățânii sunt moi. Dacă se dorește o aromă mai caramelizată se mai lasă 10 minute. Timpul exact de coacere va depinde de mărimea usturoiului, de soi și de vârsta acestuia.
Se lasă să se răcească puțin, apoi se consumă. Se apasă pe fiecare cățel penru a-l împinge din foaie. Se folosește după plac.
Cum se folosește usturoiul copt
Amestecă usturoiul copt cu unt la temperatura camerei pentru a obține un unt de usturoi delicios, perfect pentru a unge pâinea sau a adăuga pe legume.
Dacă prepari o cantitate mai mare o poți păstra la frigider într-un recipient din sticlă care se închide ermetic. Adaugă usturoiul prăjit în salate sau în dressing-uri pentru a aduce o notă bogată și aromatică.
Integrează usturoiul copt în paste, risotto sau pilaf pentru a adăuga un plus de savoare. Folosește usturoiul prăjit în sosuri sau marinade pentru carne sau legume pentru a intensifica gustul și a adăuga complexitate.
Cum se păstrează usturoiul copt
Dacă pregătești o cantitate mai mare de usturoi copt poți să îl păstrezi în borcane sau caserole de plastic care se închid ermetic. Va sta foarte bine la frigider până la două săptămâni, spun cei de la Delish.
De asemenea, îl poți pune în pungi speciale la congelator unde se va păstra până la 3 luni. În acest caz este recomandat să îl porționezi astfel încât de fiecare dată să scoți doar cantitatea de care ai nevoie.