Varză acră de post, cu cimbru și mărar verde
Pentru una dintre mesele zilelor de post sau pentru atunci când dorești să faci pauză de la preparatele cu carne îți oferim o rețetă de varză acră de post, cu cimbru și mărar verde.
Unul dintre alimentele de bază în sezonul rece este varza murată. Este un aliment foarte sănătos și hrănitor, fiind bogată în fibre, vitamine și minerale. Printre acestea se numără vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 dar și gama de minerale formată din calciu, magneziu, fier, dar și oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf. Datorită procesului de fermentație la care este supusă, aceasta are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate în comparație cu varza proaspătă.
Pentru a te bucura de toate proprietățile benefice ale verzei murate, o poți prepara în diferite moduri. Poți pregăti varza murată sub formă de salate, de supe și ciorbe sau sub formă de mâncăruri scăzute. Poți prepara și rețete de aperitive cu varză, cum ar fi un ștrudel sau o plăcintă simplă și delicioasă. Descoperă aici și o rețetă de ștrudel cu varză murată și bacon afumat, perfectă pentru una dintre gustările zilei. Pentru una dintre mesele principale prepară rețeta de varză pe care o poți urmări detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea verzei murate, care, în funcție de cât de sărată este, va trebui supusă unui proces de desalinizare înainte de a fi preparată.
Pașii necesari pentru a prepara varză acră de post, cu cimbru și mărar verde
Mai întâi scurge bine varza de saramură, apoi toac-o fideluță și pune-o într-un vas. Toarnă apă rece peste ea și las-o acolo pentru aproximativ 30 de minute. Dacă varza este prea acră, după 15 minute scurge-o și pune altă apă peste ea.
Între timp pregătește și celelalte ingrediente necesare preparării rețetei. Curăță ceapa și toac-o mărunt și adună pe masa de lucru condimentele menționate în lista de ingrediente.
Pune uleiul într-o tigaie adâncă, așezată pe flacăra aragazului. Lasă-l să se încingă și adaugă ceapa tocată. Călește ceapa doar până când se pătrunde ușor și devine sticloasă. Nu este necesar să fie bine prăjită, ci doar ușor pătrunsă.
Scurge bine varza tocată și adaug-o peste ceapa călită. Amestecă bine varza cu ceapa și uleiul încins și mai completează cu puțină apă. Apoi adaugă mărarul uscat, foile de dafin și crenguțele de cimbru. Acoperă tigaia cu un capac și fierbe varza acră la foc de intensitate mică, pentru 45-50 de minute. Pe parcursul fierberii mai agită tigaia pentru a nu se lipi varza.
Adaugă pasta de roșii sau bulionul, dar și boiaua de ardei. Mai fierbe mâncarea de varză acră de post, cu cimbru și mărar pentru aproximativ 15 minute. În acest interval de timp potrivește gustul și cu piper proaspăt măcinat.
Spre finalul de fierbere, presară peste mâncarea de varză și mărar verde, tocat mărunt. Varza acră de post este delicioasă, mai ales servită cu mămăliguță și ardei iuți. Îți oferim în acest scop și o rețetă de mămăligă așa cum o prepara bunica.