Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Dacă ești în căutarea unei rețete simple și delicioase, de post, îți recomandăm rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie. Este o rețetă simplă și rapidă, care se prepară din ingrediente puține și la îndemâna oricui.
Galerie foto
Poți opta pentru a prepara mâncare cu varză murată, pentru că este sezonul ei. Dar o poți prepara și cu cu varză proaspătă, pe care o găsești oricând, în piață. Mâncarea iese gustoasă indiferent de opțiune. Însă, dacă optezi pentru varza murată, aceasta va aduce un plus de beneficii pentru sănătatea organismului. Prin procesul de fermentație, varza murată capătă o mulțime de proprietăți benefice, pe care varza proaspătă nu le are. Fermenții din varză creează oferă capacitatea creșterii probioticelor, necesare sănătății sistemului digestiv. Probioticele au proprietatea de a ajuta alimentele să devină mai digerabile, ceea ce sporește capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.
Ciupercile sunt alimente cu proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Ca și în cazul verzei, poți opta atât pentru ciuperci proaspete, cât și pentru cele conservate. Adăugate din belșug aduc mâncării de varză un plus de gust, dar și de consistență.
Din categoria rețetelor simple, dar gustoase, cu ciuperci, îți recomandăm să încerci și rețeta de cartofi cu ciuperci și ceapă la tigaie. Iar în continuare, poți urmări lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie.
Ingrediente
Mod de preparare
Adună pe masa de lucru toate ingredientele necesare preparării rețetei, dar și vasele și ustensilele de care ai nevoie. Poți folosi două cratițe sau două tigăi pentru a prepara separat cele două ingrediente principale: varza și ciupercile.
Pașii necesari pentru rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie
Mai întâi vei pregăti varza murată, care necesită un timp scurt de desărare. Scurge bine varza din saramură, apoi toac-o în fâșii și pune-o în apă rece pentru 10-15 minute.
Dacă folosești varză proaspătă, după ce o toci este indicat să o amesteci cu sare și să o lași la odihnit 15-20 de minute. Apoi o vei scurge și o vei pune la călit.
Cum prepari varza călită
După ce varza a stat în apă rece, scurge-o foarte bine presând-o în mâini și la-so într-o sită. Între timp, curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt, apoi călește-o într-o tigaie încăpătoare cu ulei. Când începe să-și schimbe culoarea și devine sticloasă adaugă varza scursă.
Amestecă ușor fâșiile de varză cu ceapa călită și lasă varza la preparat pentru aproximativ 35-40 de minute, la foc de intensitate mică. Din când în când agită tigaia pentru a mai amesteca ingredientele. Varza se va căli doar în ulei și în sucul propriu, fără a mai adăuga apă.
Adaugi doar dacă observi că nu mai este lichid în cratiță și varza începe să se ardă. Nu uita să adaugi în tigaia cu varză condimentele enumerate în listă: foile de dafin, piperul și cimbrul.
Cum prepari ciupercile pentru rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie
Mai întâi curăță ciupercile de impurități și șterge-le cu prosoape de hârtie umezite. Apoi taie-le în felii mai mari.
Descoperă și rețeta de ciulama de ciuperci cu mămăliguță.
Pune uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare, așezată la foc de intensitate medie. Adaugă și cățeii de usturoi curățați și striviți uși amestecă-i prin ulei pentru 1-2 minute, pentru a-l aromatiza. Apoi îi îndepărtezi și adaugi ciupercile tocate. Sotează ciupercile la foc de intensitate medie până când lichidul lăsat de ele în tigaie se evaporă.
Asezonează-le cu sare și piper după gust.
După preparare, adaugă ciupercile peste varza călită și amestecă-le. Mai prepară-le împreună pentru aproximativ 8-10 minute. Poți adăuga puțin mărar tocat, pentru că acesta merge bine și cu varza, dar și cu ciupercile.
Dacă dorești ca deliciul să fie maxim, poți prepara și o mămăligă, ca la mama acasă.
Tot pentru una dintre mesele zilelor de post sau pentru atunci când dorești să faci pauză de la preparatele cu carne îți oferim o rețetă de varză acră de post, cu cimbru și mărar verde.