Varză murată cu orez și jumări, perfectă pentru mesele de prânz
Dacă mâncarea de varză murată se numără printre preferințele tale, încearcă și rețeta noastră de varză murată cu orez și jumări. Combinația este și gustoasă și consistentă, iar dacă mai pui alături și o felie de mămăligă, deliciul va fi maxim.
Varza murată este și sănătoasă, după cum ne asigură specialiștii în nutriție. Și este unul dintre alimentele de bază în sezonul rece. Datorită conținutului bogat în fibre, vitamine și minerale varza murată este un aliment foarte hrănitor. Iar datorită procesului de fermentație la care este supusă, varza murată are cu mult mai multe proprietăți benefice pentru sănătate în comparație cu varza proaspătă. Pentru a te bucura de aceste proprietăți, nu ezita să incluzi varza murată în alimentația ta, pe parcursul sezonului rece.
Poți prepara din varza murată diferite rețete de salate, tradiționalele sarmale, dar și mâncăruri scăzute, simple sau cu carne. Vezi aici cum se prepară rețeta de sarmale tradiționale. Iar una dintre aceste rețete ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea verzelor murate. Acestea se țin aproximativ o oră în apă rece, pentru a mai elimina din sare. Apoi se scurg bine cele două verze și se toacă mărunt.
Cum prepari varză murată cu orez și jumări
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Apoi, pune uleiul într-o cratiță la înfierbântat, pe flacăra aragazului. Adaugă ceapa tocată și călește-o pentru 3-4 minute, la foc de intensitate mică. Când ceapa este pătrunsă și devine sticloasă, adaugă varza tocată. Amestec-o bine cu ceapa și mai călește-le împreună pentru 10-15 minute. Amestecă din când în când cu o spatulă, pentru o călire uniformă a ingredientelor.
Apoi, adaugă sucul de roșii amestecat cu bulionul sau pasta de roșii. Amestecă bine pentru a pătrunde sucul de roșii și bulionul printre varză și ceapă. Tot acum adaugă și jumările, mărarul uscat, cimbrul și completează cu apă fierbinte până când varza este acoperită. Amestecă ușor pentru a trece mărarul și crenguțele de cimbru sub varză. Acoperă cratița cu un capac și fierbe varza pentru aproximativ 45 de minute, sau până când este bine pătrunsă.
Clătește orezul și adaugă-l în cratița cu varză. Adaugă boiaua de ardei iute și piperul, foile de dafin și mai completează cu apă fierbinte până când acoperi din nou ingredientele.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de varză a la Cluj, din bucătăria ardelenească.
Din acest moment pune cratița la cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius. Lasă delicioasa varză murată cu orez și jumări să se prepare la cuptor până când orezul este hidratat, iar varza frumos rumenită.
Servește mâncarea de varză cu un ardei iute și 1-2 linguri de smântână. Poți pune și o felie de mămăligă alături, pentru ca deliciul să fie maxim. Iar dacă nu ai o rețetă proprie de mămăligă, îți oferim un articol despre cum se prepară corect mămăliga.