Varză murată. Rețetă din caietul bunicii
Dacă adori sarmalele tradiționale, acum este timpul să conservi varza pentru a te bucura de acestea mai târziu. Îți oferim mai jos o rețetă de varză murată, așa cum o prepara bunica.
Galerie foto
Pentru mulți varza murată este doar asociată cu sarmalele tradiționale savurate cu poftă de sărbători. Însă, pe lângă proprietatea de a împacheta carnea în ea, varza acră aduce o mulțime de beneficii sănătății organismului uman.
Care sunt cele mai importante proprietăți ale verzei murate
Varza murată este considerată un super aliment, fiind foarte hrănitoare datorită conținutului bogat în fibre, vitamine și minerale. Pe parcursul conservării, frunzele de varză fermentează și creează condiții favorabile creșterii probioticelor. Probioticele favorizează digerarea alimentelor, sporind capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.
Probioticele din varza acră și din zeama de varză favorizează un bun echilibru al bacteriilor din intestin. Acest fapt ajută la menținerea mucoasei intestinale sănătoase.
Citește și: Top 14 cele mai sănătoase legume.
Menținerea unei flore intestinale sănătoase contribuie, la prevenirea înmulțirii bacteriilor dăunătoare. Consumul regulat de varză acră și de zeamă de varză poate stimula producția de anticorpi naturali. De asemenea, poate reduce riscul de a dezvolta infecții, precum infecțiile tractului urinar sau infecții respiratorii. Pentru a beneficia și tu de efectele miraculoase ale verzei murate, nu ezita să prepari rețeta noastră pe care ți-o oferim mai jos cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a pune varza la murat este să te asiguri că ai ales corect varza.
Optează pentru varză mare, românească, cu frunză subțire. Nu trebuie să aibă cotoarele și nervurile foarte groase. Aceasta este varza ideală pentru a prepara din ea rețeta tradițională de sarmale.
Achiziționează vază proaspătă, tăiată cu cel mult o zi înainte. Apoi lasă varza întinsă 2-3 zile, pe mese, pe balcon sau prin cămară, pentru a se mai veșteji. Astfel, foile de varză se vor strânge și vor rezista conservării până în primăvară-vară. După ce te-ai asigurat că varza s-a mai micșorat în volum față de prima zi, pregătește ingredientele pentru murat.
Cum prepari varză murată după rețeta bunicii
Îndepărtează primele 2-3 foi de la varză. Decupează cotoarele folosind un cuțit cu vârf ascuțit. Umple cu sare locul lăsat liber de cotoare. Poți opta și pentru a păstra cotorul, pentru a te bucura de gustul lui. Îl vei cresta în formă de cruce, mai adânc, să poată pătrunde saramura în interiorul verzei.
La baza butoiului sau vasului în care pui varza la murat, aranjează 2-3 porumbi, 2-3 gutui, rondele de hrean, mărar cu tulpini și flori uscate, iar mai apoi pune și frunze de țelină. Adaugă varza în butoi și îndeas-o bine pentru a încăpea mai multă. Adaugă printre varză și rondele de hrean.
Toarnă apă și calculează câți litri de apă ai pus. Apoi, ia din această apă într-o oală și adaugă o lingură de sare la litrul de apă calculat. Pune oala cu apă și sare pe foc și amestecă până când sarea se dizolvă. Lasă apa sărată să se răcească bine și adaug-o în vasul cu varză. Cu un furtun, suflă în lichidul din butoi pentru a amesteca apa sărată cu cea nesărată din vas.
Acoperă vasul cu o pătură și lasă-l așa timp de 7 zile. După acest interval de timp, cu ajutorul furtunului, suflă din nou în apă, pentru a vântura sarea și a omogeniza gustul sărat al apei. După alte câteva zile, repetă procedeul. Apoi, mai adaugă o gutuie și un porumb deasupra și pune peste varză un suport de plastic rotund, care să încapă în vas și să o preseze. Peste capac mai pune o greutate, o piatră, de exemplu. Apoi închide ermetic capacul vasului și lasă varza să se mureze bine, înainte de a o folosi.
Zeama de varză murată va ieși limpede și tare gustoasă, datorită gutuilor și porumbului.
Pe lângă rețeta de sarmale pe care o poți prepara din varza murată, îți mai recomandăm și rețeta de varză a la Cluj, mult adorată de români.