Vinete coapte la borcan pentru iarnă
Obișnuiești să congelezi vinete coapte pentru a te bucura de gustul lor și în sezonul rece? Lasă spațiul din congelator pentru alte alimente și pune vinete coapte la borcan pentru iarnă.
Galerie foto
Vinetele conservate la borcan au același gust cu cele proaspete. Congelate și păstrate pentru o perioadă mai îndelungată, vinetele își pierd și din proprietăți și din gust.
Iarna nu ai decât de desfăcut borcanul și să amesteci vinetele cu ulei și sare după gust. Dar poți folosi vinetele coapte și la alte preparate, cum ar fi aperitivele sau mâncărurile scăzute.
Îți oferim mai jos pașii necesari și lista de ingrediente pentru a conserva și tu vinetele la borcan.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a pune vinetele la copt spală-le bine și șterge-le cu prosoape de hârtie. Este indicat ca vinetele să fie perfect curate înainte de coacere. În timpul tratamentului termic coaja vinetelor se mai crapă, și nu ne dorim să pătrundă în interiorul acestora diferite impurități.
Sfaturi și metode de coacere a vinetelor
În funcție de ustensilele de care dispui în bucătărie poți alege metoda de coacere a vinetelor.
Una dintre acestea, ideală dacă locuiești la curte, este metoda de coacere pe grătarul cu cărbuni sau cu lemne. Vinetele coapte pe grătar sunt cele mai gustoase. Gustul și aroma acestora provine de la zonele carbonizate ale cojilor. Poți folosi chiar și un grătar electric, dacă deții unul.
O altă metodă de coacere a vinetelor este pe flacăra de la aragaz. Vinetele se pot coace pe un grătar așezat deasupra flăcării de la aragaz. Însă nu uita să așezi deasupra aragazului o folie de aluminiu pentru a-l proteja.
Poți folosi o tablă metalică, sau o tavă mai veche dacă nu dispui de un grătar sau un grilaj. Așezi vinetele pe tablă, iar tabla deasupra flăcării de aragaz. Întorci vinetele de pe o parte pe cealaltă pe parcursul coacerii.
A treia metodă și cea mai utilizată, este metoda coacerii în cuptor. Este și cea mai simplă metodă pentru că nu mai ai grija arderii vinetelor. Tapetezi tava cu hârtie de copt și așezi vinetele, una lângă alta în tavă. Setezi cuptorul la o temperatură de 200-220 de grade Celsius cu ventilație, și coci vinetele pentru 30-40 de minute.
Aceleași metode de coacere le poți folosi și pentru rețeta de ardei copți la borcan pentru iarnă.
Vinete coapte la borcan pentru iarnă: Sfaturi pentru curățarea vinetelor
După ce ai copt vinetele pune tava pe un tocător de lemn și așază deasupra vinetelor o folie de prospețime. Lasă vinetele sub folie pentru 15 minute. Astfel, vinetele se înăbușă, iar coaja se va desprinde mai ușor de pe miez.
Pentru a curăța vinetele așază-le pe rând pe un tocător așezat deasupra unui bol cu sită. Cu o spatulă de lemn sau de silicon îndepărtează coaja de pe miez. Pune miezul în sita din bol iar cojile în coșul de gunoi.
Poți curăța vinetele și deasupra unui bol cu apă în care îți umezești constant mâinile.
Pași de urmat pentru conservarea vinetelor la borcan pentru iarnă
După ce ai terminat de curățat vinetele lasă-le în sită să se scurgă bine de lichid.
Vezi mai multe imagini cu vinetele coapte în GALERIA FOTO!
După scurgere pune vinetele într-un bol și amestecă-le cu sarea. Apoi poți pune vinetele coapte în borcanele sterilizate. Închide ermetic capacele borcanelor și așază borcanele într-o cratiță la baza căreia pui un ștergar curat. Toarnă apă în cratiță până aproape de gâtul borcanelor.
Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe borcanele cu vinete pentru 25-30 de minute de când apa începe să clocotească. Lasă borcanele în apa din cratiță până când se răcesc. Apoi, le poți transfera în cămară. Vinetele astfel conservate pot fi păstrate 2-3 ani, la loc răcoros.
Și dacă ți-au fost utile sfaturile pentru curățarea vinetelor coapte, poate îți este de folos și articolul cu sfaturi pentru cum se curăță corect ardeii copți.