12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă. Unele dintre ele pot dezvolta bacterii periculoase
Deseori se întâmplă să cumperi o mulțime de sosuri populare și să uiți de ele în cămară. Pe altele le desfaci, le pui în frigider și nu le mai folosești cu lunile. Unele dintre ele mai pot fi utilizate și după ce trece termenul de valabilitate și sunt alte sosuri care nu mai trebuie folosite după data de expirare. Iată o listă cu 12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă. Unele dintre ele pot dezvolta bacterii periculoase.
În magazine găsești tot felul de sosuri, de la banalele ketchup și muștar, la sosuri sofisticate ce se potrivesc doar anumitor mâncăruri. Unele dintre ele mai pot fi folosite chiar dacă au expirat, cu condiția să fi fost păstrate în condiții proprii, în recipiente închise ermetic.
Altele, mai pot fi utilizate doar dacă nu au fost deschise niciodată și un fost ținute potrivit indicațiilor date de producător. Dacă borcanul a fost desigilat există riscul să nu mai poți consuma produsul chiar dacă se află în termenul de valabilitate. Produsul a fost expus la potențiali contaminanți care pot accelera înmulțirea bacteriilor.
12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este depozitarea. Multe sosuri trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui și căldură, în timp ce refrigerarea este necesară pentru maioneză și sosurile cremoase pentru salate.
Datele de expirare imprimate pe sticlele și borcanele de sosuri sunt cu adevărat menite să indice perioada de timp în care produsul este cel mai bine să fie consumat.
După această perioadă unele își pot pierde din proprietăți, dar în cazul sosurilor pe bază de lactate sau ouă există chiar risc de îmbolnăvire după expirarea termenului de valabilitate.
Maioneza trebuie aruncată la două luni după deschidere
O regulă de bază este că orice conține maioneză trebuie aruncat în momentul expirării, mai ales dacă borcanul a fost deschis.
Maioneza cumpărată din magazin conține de obicei acizi care ajută la prevenirea deteriorării și la uciderea bacteriilor. Totuși, poate fi necesar să arunci un borcan în care mai ai destulă maioneză, chiar dacă nu este expirată dacă a stat toată ziua la soare în timpul unui grătar în curte.
De asemenea, după ce este deschis, ar trebui aruncat dacă a stat mai mult de două luni în frigider, conform USDA.
Hreanul își pierde din iuțeală
De îndată ce borcanul de hrean este expus la aer, acea aromă specifică, dar și iuțeala vor începe să se estompeze. Ideal este să cumperi borcane mici pentru a te bucura de un gust cât mai intens.
Smântâna este foarte delicată
Smântâna se poate strica mai repede decât alte produse lactate, iar USDA spune că poate fi păstrată la frigider timp 1-3 săptămâni. Dacă începe să se adune lichid în partea de sus sau apar semne de mucegai înseamnă că este momentul să o arunci.
Chutney se consumă rapid după deschidere
Deși poți păstra sosul chutney în cămară timp de un an de la cumpărare, trebuie pus la frigider imediat ce l-ai deschis. După acest moment ai la dispoziție o lună să îl consumi. După aceea ia în considerare că trebuie să îl arunci. Oțetul și acizii din fructe ajută la conservarea acestuia, dar în cele din urmă poate mucegăi.
Sosul BBQ poate mucegăi
Dacă ai un borcan de sos barbeque în frigider uită-te bine la el înainte de a-l pune peste carne. Dacă vezi urme cât de mici de mucegai este momentul să îl arunci. În general, sosurile cumpărate, rezistă până la 4 luni de la deschidere pentru că au adăugați o mulțime de conservanți. Nu strică totuși să fii atentă de fiecare dată când vrei să îl consumi.
Fii atentă la consistența sosului ranch
Sosul ranch este foarte popular pentru salate, dar și ca dip pentru cartofi prăjiți, legume la grătar sau coapte.
Acesta conține smântână și maioneză, două ingrediente sensibile, care se pot deteriora în timp. Este important să arunci acest sos dacă a ieșit din termenul de valabilitate sau dacă observi modificări ale mirosului, culoarii sau consistenței.
Brânză albastră, teren propice pentru bacterii
Dressingul cu brânză albastră este făcut din bucățele de brânză albastră, maioneză, smântână și alte produse lactate. Este unul dintre acele sosuri cremoase care se pot strica după data expirării din cauză că ingredientele sunt un teren propice pentru bacterii dăunătoare. Dacă îl consumi pot apărea toxiinfecții alimentare.
Sosul Caesar stricat poate avea Salmonella
Dressingul Caesar conține adesea gălbenușuri de ou crude, ulei de măsline și brânză. Toate aceste ingrediente pot deveni problematice dacă sunt consumate după datele de expirare. G
ălbenușurile de ou crude sunt cele mai periculoase, deoarece pot fi o sursă de Salmonella. Aceasta este o bacterie care are potențialul de a te îmbolnăvi.
Sosul de soia poate râncezi
Deși sosul de soia are o perioadă de valabilitate lungă, el poate expira. Poate fi ținut în cămară timp de trei ani. Odată ce îl deschizi, trebuie să îl muți la frigider și este bun doar pentru aproximativ o lună. După această perioadă, sosul de soia poate râncezi.
Muștarul poate căpăta un gust neplăcut
Muștarul nu este un sos foarte rezistent. Este bun pentru un an după ce îl deschizi atâta timp cât îl păstrezi în frigider, potrivit FoodSafety.gov.
Nu te vei îmbolnăvi dacă îl consumi după ce l-ai ținut la temperatura camerei. Totuși nici nu va mai avea un gust bun. Va fi rânced și din această cauză va strica și restul produselor.
Ketchupul poate deveni acru
La fel ca și muștarul, ketchup-ul ar trebui să fie mutat la frigider. Acest lucru îl va face să își păstreze gustul și aroma mai mult timp. Ketchup-ul este bun doar aproximativ șase luni după deschidere și refrigerare. După aceea, poate deveni acru sau poate chiar mucegăi.