12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă. Unele dintre ele pot dezvolta bacterii periculoase

Fără coacere

Deseori se întâmplă să cumperi o mulțime de sosuri populare și să uiți de ele în cămară. Pe altele le desfaci, le pui în frigider și nu le mai folosești cu lunile. Unele dintre ele mai pot fi utilizate și după ce trece termenul de valabilitate și sunt alte sosuri care nu mai trebuie folosite după data de expirare. Iată o listă cu 12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă. Unele dintre ele pot dezvolta bacterii periculoase.

Cristina Catană
Publicat: 19 ianuarie 2024, 08:00
Multe dintre sosurile care sunt atât de populare trebuie consumate în 2-3 luni de la deschiderea borcanului / Shutterstock

În magazine găsești tot felul de sosuri, de la banalele ketchup și muștar, la sosuri sofisticate ce se potrivesc doar anumitor mâncăruri. Unele dintre ele mai pot fi folosite chiar dacă au expirat, cu condiția să fi fost păstrate în condiții proprii, în recipiente închise ermetic.

Citește și

Altele, mai pot fi utilizate doar dacă nu au fost deschise niciodată și un fost ținute potrivit indicațiilor date de producător. Dacă borcanul a fost desigilat există riscul să nu mai poți consuma produsul chiar dacă se află în termenul de valabilitate. Produsul a fost expus la potențiali contaminanți care pot accelera înmulțirea bacteriilor.

12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este depozitarea. Multe sosuri trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui și căldură, în timp ce refrigerarea este necesară pentru maioneză și sosurile cremoase pentru salate.

Datele de expirare imprimate pe sticlele și borcanele de sosuri sunt cu adevărat menite să indice perioada de timp în care produsul este cel mai bine să fie consumat.

După această perioadă unele își pot pierde din proprietăți, dar în cazul sosurilor pe bază de lactate sau ouă există chiar risc de îmbolnăvire după expirarea termenului de valabilitate.

Maioneza trebuie aruncată la două luni după deschidere

O regulă de bază este că orice conține maioneză trebuie aruncat în momentul expirării, mai ales dacă borcanul a fost deschis.

Maioneza cumpărată din magazin conține de obicei acizi care ajută la prevenirea deteriorării și la uciderea bacteriilor. Totuși, poate fi necesar să arunci un borcan în care mai ai destulă maioneză,  chiar dacă nu este expirată dacă a stat toată ziua la soare în timpul unui grătar în curte.

De asemenea, după ce este deschis, ar trebui aruncat dacă a stat mai mult de două luni în frigider, conform USDA.

Hreanul își pierde din iuțeală

De îndată ce borcanul de hrean este expus la aer, acea aromă specifică, dar și iuțeala vor începe să se estompeze. Ideal este să cumperi borcane mici pentru a te bucura de un gust cât mai intens.

Smântâna este foarte delicată

Smântâna se poate strica mai repede decât alte produse lactate, iar USDA spune că poate fi păstrată la frigider timp 1-3 săptămâni. Dacă începe să se adune lichid în partea de sus sau apar semne de mucegai înseamnă că este momentul să o arunci.

Chutney se consumă rapid după deschidere

Deși poți păstra sosul chutney în cămară timp de un an de la cumpărare, trebuie pus la frigider imediat ce l-ai deschis. După acest moment ai la dispoziție o lună să îl consumi. După aceea ia în considerare că trebuie să îl arunci. Oțetul și acizii din fructe ajută la conservarea acestuia, dar în cele din urmă poate mucegăi.

Sosul BBQ poate mucegăi

Dacă ai un borcan de sos barbeque în frigider uită-te bine la el înainte de a-l pune peste carne. Dacă vezi urme cât de mici de mucegai este momentul să îl arunci. În general, sosurile cumpărate, rezistă până la 4 luni de la deschidere pentru că au adăugați o mulțime de conservanți. Nu strică totuși să fii atentă de fiecare dată când vrei să îl consumi.

Fii atentă la consistența sosului ranch

Sosul ranch este foarte popular pentru salate, dar și ca dip pentru cartofi prăjiți, legume la grătar sau coapte.

Acesta conține smântână și maioneză, două ingrediente sensibile, care se pot deteriora în timp. Este important să arunci acest sos dacă a ieșit din termenul de valabilitate sau dacă observi modificări ale mirosului, culoarii sau consistenței.

Brânză albastră, teren propice pentru bacterii

Dressingul cu brânză albastră este făcut din bucățele de brânză albastră, maioneză, smântână și alte produse lactate. Este unul dintre acele sosuri cremoase care se pot strica după data expirării din cauză că ingredientele sunt un teren propice pentru bacterii dăunătoare. Dacă îl consumi pot apărea toxiinfecții alimentare.

Sosul Caesar stricat poate avea Salmonella

Dressingul Caesar conține adesea gălbenușuri de ou crude, ulei de măsline și brânză. Toate aceste ingrediente pot deveni problematice dacă sunt consumate după datele de expirare. G

ălbenușurile de ou crude sunt cele mai periculoase, deoarece pot fi o sursă de Salmonella. Aceasta este o bacterie care are potențialul de a te îmbolnăvi. 

Sosul de soia poate râncezi

Deși sosul de soia are o perioadă de valabilitate lungă, el poate expira. Poate fi ținut în cămară timp de trei ani. Odată ce îl deschizi, trebuie să îl muți la frigider și este bun doar pentru aproximativ o lună. După această perioadă, sosul de soia poate râncezi.

Muștarul poate căpăta un gust neplăcut

Muștarul nu este un sos foarte rezistent. Este bun pentru un an după ce îl deschizi atâta timp cât îl păstrezi în frigider, potrivit FoodSafety.gov. 

Nu te vei îmbolnăvi dacă îl consumi după ce l-ai ținut la temperatura camerei. Totuși nici nu va mai avea un gust bun. Va fi rânced și din această cauză va strica și restul produselor.

Ketchupul poate deveni acru

La fel ca și muștarul, ketchup-ul ar trebui să fie mutat la frigider. Acest lucru îl va face să își păstreze gustul și aroma mai mult timp. Ketchup-ul este bun doar aproximativ șase luni după deschidere și refrigerare. După aceea, poate deveni acru sau poate chiar mucegăi.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post