13 sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat

Fără coacere

Ți se întâmplă să deschizi ușa frigiderului și să constați că este acolo este dezordine? Nu găsești nimic, alimentele sunt înghesuite, ai produse expirate. Nu ești singura care se confruntă cu această problemă. O mulțime de oameni au frigiderul dezorganizat, mai ales cei cărora le place să gătească acasă. Descoperă 13 sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat. Ce spun specialiștii.

Cristina Catană
Publicat: 12 ianuarie 2024, 04:30
Nu încărca foarte mult frigiderul dacă vrei să funcționeze corect / Shutterstock

Atunci când nu ai ordine în frigider nu știi ce alimente ai și ajungi de multe ori să arunci multă mâncare pentru că expiră. De asemenea, vei ajunge să cumperi produse fără să știi dacă mai ai sau nu acasă.

Citește și

Acest lucru duce adesea la risipă și la cheltuieli inutile. În plus, alimentele putrezite pot dezvolta mucegai sau bacterii periculoase în frigider, care se pot răspândi și le pot strica și pe cele din jur, iar pe tine te pot îmbolnăvi.

Sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat

Ca să eviți toate aceste probleme, trebuie să păstrezi frigiderul organizat și să îl igienizezi în mod frecvent. Iată ce poți face în acest sens.

Protejează sertarele

Fructele și legumele pot provoca mizerie în sertarele frigiderului. Își va fi destul de greu să le cureți, mai ales că sunt voluminoase și nu încap în chiuveta de la bucătărie. Indiferent cât ai încerca să eviți această situație acest lucru se întâmplă destul de des.

Cel mai simplu este să protejezi sertarele frigiderului cu folie de plastic. Există pe piață unele speciale, însă dacă nu găsești poți folosi folie alimentară obișnuită.

Când aceasta se murdărește poți pur și simplu să o arunci și să pui alta în loc după ce ștergi sertarul cu un șervețel dezinfectant. Salvează fructele și legumele care sunt parțial stricate și aruncă-le pe cele care sunt de nefolosit și ai terminat treaba.

Folosește recipiente de depozitare potrivite

Pentru ca alimentele să reziste cât mai mult timp este important să le depozitezi corect. Este valabil atât pentru resturi, cât și pentru cele ambalate.

Acest aspect este important și pentru a-ți păstra frigiderul curat, fără mirosuri urâte. Pentru a elimina contaminanții cutiile de depozitare etanșe sunt cea mai bună opțiune.

Poți utiliza și pungi cu fermoar sau orice alt recipient care se închide ermetic astfel încât  mirosurile și bacteriile nu ies în exteriorul lor.

Dacă pe ambalajul original al alimentelor nu se specifică faptul că este resigilabil este bine să transferi conținutul într-un alt vas care se închide etanș cu un capac. Acest lucru te va ajuta să păstrezi toate alimentele proaspete mai mult timp, spun specialiștii de la Delish.

Organizează frigiderul pe zone

Cu cât frigiderul tău este mai bine organizat, cu atât vei găsi alimentele mai ușor și va scădea riscul să expire uitate fiind în spate. În plus, acest lucru poate ajuta la prevenirea contaminării încrucișate. Frigiderul poate fi împărțit în cinci zone principale: rafturile superioare, rafturile din mijloc, rafturile inferioare, sertare și uși.

De exemplu, pe rafturile superioare ar trebui să pui alimente care prezintă un risc relativ scăzut de a se strica sau care nu vor rămâne acolo pentru foarte mult timp.

Poți pune resturile de la alte alimente sau gustările. Poți să împărțiți suprafața rafturilor de sus, astfel încât gustările să fie pe o parte, toate una lângă alta, iar resturile să rămână pe cealaltă parte.

Pe rafturile din mijloc ar trebui să așezi articole precum ouă și carne de delicatese care prezintă un risc moderat de a se strica. Pe raftul de jos pune produse lactate pentru că această zonă este de obicei cea mai rece. 

Sertarele sunt potrivite pentru carne și legume. Pe uși poți pune alimente care nu se strică ușor—condimente, alcool și alte băuturi care nu trebuie să fie refrigerate, dar pe care preferi să le bei reci.

Folosind această metodă vei avea temperatura corespunzătoare pentru alimentele tale. În plus, vor fi mai ușor accesibile. Deoarece carnea și legumele se află în partea de jos, sucul lor nu se va scurge peste alte alimente. 

Folosește organizatoare pentru frigider

Probabil ai văzut prin magazine o mulțime de organizatoare pentru frigider, de diferite dimensiuni. Acestea sunt perfecte pentru a pune în același loc alimentele din aceeași categorie. Le poți chiar eticheta pentru ca atunci când copiii deschid frigiderul să știe de unde să ia gustările fără să spună că nu au nimic bun.

În felul acesta îți va fi mai ușor și să faci lista de cumpărături pentru că vezi mai repede când un organizator este gol.

De asemenea, dacă ceva se scurge sau se varsă nu se va mai murdări tot frigiderul. Vei scoate doar cutia cu pricina și o vei curăța foarte repede.

Elimină mirosurile cu bicarbonat de sodiu

Fie că ți-ai lăsat legumele în sertar puțin prea mult timp sau că ai uitat să închizi corect recipientul de mâncare nu te speria că nu vei mai putea scăpa de mirosul din frigider. Există o soluție simplă care poate fi găsită la orice magazin: bicarbonatul de sodiu. 

Mirosul neplăcut din frigider este cauzat de mucegai și/sau bacteriile care descompun alimentele. Bicarbonatul de sodiu funcționează prin atragerea acestor molecule, legându-le și extrăgându-le din aer.

Pentru a te asigura că frigiderul are un miros proaspăt, înlocuiește bicarbonatul de sodiu la fiecare 1-2 luni, în funcție de dimensiunea recipientului în care l-ai pus. Nu folosi niciodată bicarbonatul de sodiu din frigider pentru alte scopuri.

Etichetează alimentele deschise

Una dintre cele mai simple modalități de a te asigura că respecți regulile de siguranță alimentară în frigider este să etichetetezi recipientele pentru alimente.

Nu este suficient să știi ce conține fiecare ambalaj, ci trebuie să ții evidența datei la care l-ai deschis. Nu este nevoie să folosești etichete scumpe. Un marker permanent este suficient.

Acest lucru este foarte necesar mai ales pentru alimentele pe care le transferi din ambalajul original în recipientele tale. Notează ce conține, termenul de valabilitate și data la care a fost deschis pentru a știi pentru ce perioadă mai sunt bune de consum.

Folosește regula „primul intrat, primul ieșit”

Dacă obișnuiești să faci stocuri de alimente, trebuie să le folosești mai întâi pe cele cumpărate mai de mult, astfel încât să îți rămână în frigider cele mai proaspete.

Ideal este să le așezi în această ordine pe raft pentru a te asigura că și ceilalți membrii ai familie respectă această regulă.

Nu umple excesiv frigiderul

Dacă ai un program foarte încărcat și faci cumpărături haotice te poți trezi la un moment dat că ai un frigider mult prea plin și tu nu ai ce să mănânci. Vei pune alimentele fără nicio noimă pe rafturi, le vei înghesui doar ca să încapă. Umplerea frigiderului poate duce rapid la probleme de siguranță alimentară din două motive. 

Primul motiv și probabil mai evident este că umplerea excesivă a frigiderului nu te va lăsa să mai vezi ce ai pe rafturi.

Alimentele vor sta unele peste altele, iar la cele din spate vei ajunge foarte greu ceea ce va face ca în timp să expire sau să se strice. În acest fel vor apărea bacterii și mucegai, ceea ce poate deveni periculos pentru sănătatea ta și a familiei tale. Al doilea motiv este că nu se va menține temperatura corectă.

Verifică din când în când ce ai în frigider

Chiar dacă ți-ai organizat foarte bine frigiderul nu înseamnă că treaba ta s-a terminat. Trebuie să verifici periodic ce se întâmplă cu alimentele de acolo. De asemenea, lunar trebuie să îl cureți pentru a igieniza rafturile și a verifica de două ori dacă toate articolele expirate au fost îndepărtate.

Cel mai simplu mod de a ține evidența a ceea ce ai în frigider este să verifici de fiecare dată când mergi la cumpărături de ce alimente ai nevoie. Astfel, nu vei mai cumpăra în exces anumite produse care apoi riscă să se strice sau să expire.

Nu pune la frigider alimente care nu trebuie să stea la rece

O modalitate eficientă de a reduce supraaglomerarea frigiderului este să te asiguri că depozitezi acolo doar produsele care trebuie să fie refrigerate. Unele alimente chiar stau mai bine pe blatul din bucătărie sau în cămară.

De exemplu, este greșită ideea că toate fructele și legumele ar trebui să stea în frigider. Castraveții, bananele, cartofii, roșiile, ceapa și avocado stau foarte bine la temperatura camerei.

Monitorizează temperatura

Poate părea evident că temperatura la care funcționează frigiderul este importantă pentru buna luni funcționare. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru a te asigura cu adevărat că sistemul funcționează în parametrii optimi.

Pentru unele frigidere cartea tehnică spune că orice temperatură între 0 și 4 °C este considerată în intervalul sigur pentru depozitarea alimentelor.

Totuși, intervalul ideal este de fapt mult mai mic, de la 2 la 3°C. Când temperatura crește până la 4°C, alimentele nu mai sunt sigure de consum, mai ales dacă frigiderul este plin.

În plus, nu este întotdeauna sigur să te bazezi pe termometrul încorporat al frigiderului. De multe ori acesta nu este calibrat cu suficientă acuratețe.

Dacă observi că alimentele din frigider se deteriorează mai repede decât ar trebui, în ciuda faptului că termometrul arată o temperatură corectă, ar trebui să verifici cu un alt termometru câte grade sunt cu adevărat.

Întreține corect frigiderul

Chiar dacă cureți în mod constant frigiderul este important să nu îi neglijezi nici elementele mecanice. Întreținerea simplă de rutină îl va ajuta să funcționeze corect pentru a păstra păstra alimentele în siguranță.

O modalitate ușoară de a face acest lucru este să verifici dacă ușa se mai închide etanș. Garnitura cauciucată din jurul ușii frigiderului are o sarcină foarte importantă: menține aerul rece înăuntru și aerul cald afară când ușa este închisă.

Prin urmare, este important să o cureți o dată sau de două ori pe an pentru a preveni acumularea murdăriei și a prafului.

Curăță corect frigiderul

Indiferent cât de organizat este frigiderul tău el trebuie curățat la intervale regulate de timp. Când faci acest lucru, mai întâi scoate tot ce este în interior.

Pentru ca alimentele să nu se deterioreze ar trebui ținute într-un loc rece până când procesul de curățare este finalizat. După aceea, scoate toate rafturile și sertarele și spală-le cu apă fierbinte și săpun de vase.

Freacă cu un amestec de apă fierbinte și bicarbonat de sodiu tot interiorul frigiderului și un burete sau o cârpă neabrazivă. Apoi clătește-l foarte bine. Șterge cu o lavetă fină, pune rafturile și sertarele la loc și vei avea un frigider foarte curat. Acest proces trebuie realizat de cel puțin 4 ori pe an.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece