14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată

Fără coacere

Cartofii sunt, probabil, cea mai versatilă și accesibilă legumă din lume. Cine nu se bucură de o porție de cartofi crocanți, fie ei copți, prăjiți sau pe grătar? Descoperă 14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Iată câteva trucuri pentru preparate simple și delicioase.

Cristina Catană
Publicat: 12 februarie 2024, 07:00
Pentru a face cartofi crocanți îi poți fierbe înainte de prăjire / Shutterstock

Cu o salată alături sau câteva sosuri, cartofii pot fi o masă deliciosă. Totuși, acasă nu reușești mereu să faci cartofi crocanți ca la restaurant.

Ca să faci cartofi crocanți nu ai nevoie de multă experiență în bucătărie, nici de ustensile sofisticate. Specialiștii de la TastingTable.com îți explică tot ceea ce trebuie să știi ca la următoarea masă cartofii tăi să fie crocanți cât trebuie la exterior și pufoși la fiecare mușcătură.

Citește și

Sfaturi pentru a găti cartofi crocanți

Cartofii crocanți pot fi o garnitură simplă și delicioasă. Se prepară destul de rapid, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a putea avea rezultatul mult dorit. Mai jos găsești câteva trucuri de la bucătarii specialiști. Acestea te-ar pueta ajuta să ai acasă rezultatul mult dorit.

Nu îi curăța de coajă

De ce trebuie să cureți cartofii de coajă când te poți bucura de ea? La fel cum nu scoți pielea cărnii de pui pentru a te bucura de textura ei crocantă nu trebuie să cureți nici coaja cartofilor.

Dacă îi coci la cuptor atunci este cu atât mai important să renunți la a-i curăța. Indiferent de soiul cartofilor ei pot fi gătiți direct în coajă cu condiția să fie foarte bine spălați și curățați. În plus, scapi și de munca pe care o presupune curățatul.

Taie cartofii în bucăți mai mari

Dacă tai cartofii în bucăți mai mari te vei bucura mai mult de partea moale și catifelată din interior. În plus, o suprafață mai mare va absorbi mai multe condimente și vor fi mult mai aromați.

Nu ar trebui să fie mai mici de 2-3 cm, astfel încât să ai nevoie de două mușcături pentru fiecare bucată.

Fierbe-i înainte de a-i coace

Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii o fac atunci când coc cartofii este că îi taie, îi stropesc cu ulei și îi bagă imediat la cuptor. În felul acesta sar peste un pas foarte important: fierberea. Această etapă îi ajută să fie moi la interior. Astfel, la cuptor îi vei putea lăsa doar cât să devină crocanți, fără să te mai îngrijorezi că nu s-au copt la interior.

Taie-i în bucăți și apoi pune-i la fiert pentru maximum 10 minute. Nu trebuie să fie gătiți complet, ci doar să se înmoaie.

Fierbe-i în apă alcalină

Specialiștii spun că nu este suficient doar să îi fierbi, ci trebuie să adaugi în apă un ingredient secret. Acesta nu este sarea, așa cum te-ai putea gândi. În schimb, o linguriță de bicarbonat de sodiu va face diferența dintre niște cartofi copți banali și unii cu o textură delicioasă.

Bicarbonatul de sodiu va face apa mai alcalină. În felul acesta amidonul din cartofi va ieși la suprafață și îi va face mult mai crocanți în timpul procesului de coacere.

Folosește grăsimea potrivită

Chiar dacă alegi să gătești cartofii la cuptor pentru a limita cantitatea de grăsime folosită trebuie să știi că fără ea nu vei obține cartofii crocanți pe care îi visezi.

Este important să pui suficient ulei sau alt tip de grăsime astfel încât cartofii să fie acoperiți pe toate părțile. Dacă îi coci la temperaturi mai joase folosește ulei de măsline, iar dacă alegi temperaturi înalte poți să pui canola, unt, untură sau ulei de Floarea-soarelui.

Nu uita să amesteci

Trebuie să amesteci cartofii în timp ce se gătesc, dar mai ales înainte. După ce i-ai fiert cât să fie moi, pune-i într-un vas împreună cu uleiul folosit, acoperă recipientul și apoi agită-l bine de tot. Nu te teme dacă se rup ușor pe margine. Descoperă și cei mai crocanți cartofi la cuptor. Uite o rețetă simplă și rapidă.

Tocmai acest lucru este important. Se va forma la suprafață un strat foarte fin de pastă de cartofi și grăsime care în timpul procesului de coacere va deveni foarte crocantă. În plus, prin micile crăpături care apar grăsimea va intra și în interiorul cartofilor, ceea ce le va da și mai multă aromă.

Amestecă-i cu maioneză înainte de coacere

La fel ca oricare alt tip de grăsime și maioneza va ajuta cartofii să elimine din umiditate și să formeze la surapafață un strat crocant. În plus, îi va face mai aromați decât uleiul, datorită compoziției sale.

Dă focul mai tare

Când vine vorba despre cartofi crocanți, cu cât temperatura este mai ridicată cu atât mai bine. Dacă lași focul mic cartofii tăi se vor transforma într-o pastă și nu vor avea niciodată crusta aurie pe care o dorești.

Preîncălzește și tava

De cele mai multe ori este nevoie de preîncălzești cuptorul, dar în cazul cartofilor este nevoie să faci acest pas și cu tava. Dacă îi pui într-un vas rece vei încetini procesul de gătire.

Trebuie doar să fii foarte atentă când scoți tava din cuptor pentru că te poți arde. Mai poți pune în tavă și hârtie pergament pentru a-ți fi mai ușor apoi să o cureți.

Lasă cartofii nemișcați în tavă

Atunci când coci cartofi la cuptor nu trebuie să îi întorci decât o singură dată la jumătatea timpului de gătire. Dacă faceți acest lucru mai des nu se vor găti uniform sau se vor rupe în bucăți mici. În plus, dacă deschizi de prea multe ori ușa cuptorului vei modifica temperatura ceea ce nu le va face bine.

Prăjește-i în ulei

Principala metodă prin care poți să obții cartofi crocanți este să îi prăjești într-o baie de ulei. În acest caz trebuie să te asiguri că folosești uleiul potrivit care rezistă la temperaturi foarte mari.

Trebuie să umpli tigaia cu suficient ulei încât să acopere complet cartofii pe care îi vei pune doar când acesta va fi foarte bine încins. Scoate-i din tigaie pe un prosop de hârtie astfel încât să se absoarbă toată grăsimea în exces. Află cât de sănătos este să gătești cu ulei. Vezi ce spun specialiștii.

Folosește o friteuză cu aer cald

Dacă nu vrei să folosești cantități mari de ulei poți să obții cartofi crocanți folosind o friteuză cu aer cald. În plus, acest aparat are avantajul de a-i găti mult mai repede, în aproximativ 20 de minute. Nu ai cum să dai greș, vor fi crocanți de fiecare dată, fără să faci prea multă mizerie în bucătărie.

Pune sare după ce îi gătești

Sarea face ca toată umiditatea din alimente să iasă la suprafață. De aceea, dacă o adaugi înainte de a-i găti nu vei face decât să le creezi un strat de particule de apă care vor împiedica coaja să devină crocantă.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece