5 moduri diferite de a găti cartofii. Cum poți obține garnitura perfectă

Fără coacere

Cartofii au fost și rămân un aliment esențial în bucătăriile din toată lumea. Sunt o sursă importantă de nutrienți, energie și o bază versatilă pentru multe rețete delicioase. Se pot prepara în atât de multe moduri, încât dacă îți plac cartofii poți să pregătești un preparat diferit pentru fiecare masă a zilei. Iată 5 moduri diferite de a găti cartofii care sunt absolut delicioase. Descoperă și tu rețetele simple și rapide.

Cristina Catană
Publicat: 31 octombrie 2023, 09:00
Modul în care gătești cartofii le poate schimba total textura / Shutterstock

Cartofii au o istorie impresionantă care începe în America de Sud, mai precis în zonele care astăzi fac parte din Peru și Bolivia. Aceștia erau cultivați de incași cu multe secole înainte de a fi aduși în Europa de spanioli în secolul al XVI-lea.

În Europa, cartofii au fost inițial priviți cu suspiciune și au fost folosiți mai degrabă ca plante ornamentale decât ca hrană. Cu toate acestea, în timp, au devenit o parte esențială a dietei europene și ulterior s-au răspândit în întreaga lume.

Cartofii se pot prepara în atât de multe feluri, de la aperitive, la gustări, supe, feluri principale, garnituri sau chiar deserturi. Totuși, cel mai des însoțesc alte feluri de mâncare—preparate din carne, salate, sandviciuri, preparate din legume sau pește.  

Citește și

Cartofi la cuptor

Cartofii la cuptor se pot servi cu sos de smântână și ceapă, cu bacon și brânzeturi, cu unt și ierburi aromatice, cu guacamole, cu legume la grătar, cu carne la grătar, cu humus sau cu alte tipuri de sos.

Cartofii copți trebuie mâncați cât sunt calzi / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi roșii
  • ulei vegetal
  • sare

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 180°C. Se spală bine cartofii cu apă rece, apoi se uscă cu un prosop de hârtie. Folosind o furculiță, se fac găuri adânci pe toată suprafața cartofilor. 

Se ung ușor cu ulei și se freacă cu sare. Apoi se așează direct pe un grătar in mijlocul cuptorului. Se pune o foaie de copt pe raftul inferior pentru ca uleiul să se scurgă în ea.

Se coc aproximativ o oră, până când coaja se simte crocantă, dar se încrețește când este înțepată cu o furculiță. Se taie în felii și se servește cu diverse toppinguri.

Cartofi înăbușiti cu unt

Poți presăra deasupra cartofilor înăbușiți în unt diverse tipuri de brânzeturi, bacon crocant, carne de pui, îi poți servi cu sos bechamel sau olandez, cu mujdei de usturoi sau cu salată verde.

În cartofii înăbușiți în unt poți adăuga și ierburi aromatice / Shutterstock

Ingrediente

  • 1½ kg cartofi fingerling curățați
  • 100 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Se taie cartofii în bucăți de aproximativ 2 cm. Bucățile ar trebui să aibă toate aproximativ aceeași dimensiune, astfel încât să se gătească în același timp.

Se încinge o tigaie de 28 cm la foc mediu. Când tigaia este fierbinte se adaugă untul. După ce se topește se adaugă cartofii. Se aranjează într-un singur strat și se asezonează cu sare. Se lasă să se gătească fără a amesteca timp de 4 minute. 

Se amestecă, apoi se rearanjează într-un singur strat, cu partea gătită în sus. Se amestecă după 2-3 minute, apoi se amestecă din nou după încă 2-3 minute. Se verifică dacă sunt gata și se mai repetă procesul dacă este necesar. Dacă sunt gata, se ia tigaia după foc. Se tranferă cartofii pe vasul de servire.

Cartofi fierți și prăjiți

Cartofii fierți și prăjiți sunt perfecți cu ketchup, maioneză sau orice sos pe bază de maioneză, cu salată de legume sau cu preparate din carne.

Cartofii fierți și prăjiți sunt mai moi la interior și mai crocanți la exterior decât cei clasici / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi roșii
  • 1 lingură de oțet alb
  • sare
  • ulei vegetal

Mod de preparare

Se taie cartofii în fâșii groase de un cm. Se pun cartofii și oțetul într-o cratiță. Se adaugă un litru de apă și un lingură de sare. Se aduce la punctul de fierbere la foc mare. 

Se lasă să fiarbă timp de 6-8 minute, până când cartofii sunt complet fragezi, dar nu se desfac. Se scurg și se întind pe o tavă tapetată cu un prosop. Se lasă să se usuce.

Se pune ulei într-o cratiță cu fund greu și se lasă să se încingă. Se prăjesc cartofii în loturi astfel încât să nu se aglomereze prea mult vasul.

Când sunt gata se scot și se lasă să se răcească la temperatura camerei, aproximativ 30 de minute. Apoi se pun din nou în tigaie și se mai prăjesc pentru 3 minute. Se scot și se presară cu sare.

Cartofi gratinați

Cartofii gratinați pot fi un fel de mâncare principal, o garnitură sau un aperitiv delicios și cremos. Dacă vrei, poți pune mai multe feluri de brânzeturi.

Cartofii gratinați sunt perfecți pentru zilele reci de toamnă sau iarnă / Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g unt nesărat
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 praf de sare
  • 6 cartofi mari roșii, decojiți și tăiați subțiri
  • 500 ml smântână pentru gătit
  • 250 g brânză Gruyère răzuită

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 200°C. Se freacă interiorul unui vas de copt de 20 × 20 cm cu o lingură de unt. Se zdrobește usturoiul cu marginea unui cuțit și se stropește generos cu sare. Se mărunțește și se freacă cu spatele unei linguri până devine o pastă moale.

Se taie în cuburi restul de unt, apoi se adaugă într-o oală cu pasta de usturoi, cartofii și smântâna pentru gătit și se asezonează cu sare. 

În timp ce amestecați cu o lingură, se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă 8-10 minute, până când cartofii sunt puțin fragezi și lichidul s-a îngroșat. 

Se transferă amestecul în vasul pregătit și se netezește cu o spatulă. Se presară deasupra brânza Gruyère și se dă la cuptor pentru 20-30 de minute.

Cartofi copți la air fryer

Cartofi copți la air fryer sunt o variantă excelentă când nu ai prea mult timp la dispoziție sau când nu vrei să folosești o cantitate mare de ulei pentru gătit.  

Cartofii la air fryer sunt foarte crocanți / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi noi, tăiați pe jumătate
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • sare

Mod de preparare

Se încălzește un air fryer la 200°C. Într-un castron mare, se pun cartofii, uleiul și sarea și se amestecă. Apoi se pun în coșul friteuzei și se gătesc timp de 10 minute. După aceea, se agită coșul și se amestecă cartofii. Se mai lasă până când cartofii sunt aurii și fragezi, încă 8-10 minute.

Citește și
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Te-ar mai putea interesa și
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:10
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
11 mai, 07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
11 mai, 06:53
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
10 mai, 08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
10 mai, 06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
2
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a...
3
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Dacă adori orezul cu lapte, dar vrei să aduci îmbunătățiri rețetei din copilărie, îl poți prepara sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Te va cuceri textura cremoasă a...
4
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai...
5
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah. Nu este o...

Parteneri

Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele ore sunt critice
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele ore sunt critice
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: „Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge”
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: „Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge”
„Ce răsturnare de situație!”. Cine a câștigat a 13-a gală Te cunosc de undeva!. Cinci echipe intră la duel în semifinală
„Ce răsturnare de situație!”. Cine a câștigat a 13-a gală Te cunosc de undeva!. Cinci echipe intră la duel în semifinală
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase și muncitoare persoane pe care le-am întâlnit vreodată”
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase și muncitoare persoane pe care le-am întâlnit vreodată”
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
fresh

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă

Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă