5 moduri diferite de a găti cartofii. Cum poți obține garnitura perfectă
Cartofii au fost și rămân un aliment esențial în bucătăriile din toată lumea. Sunt o sursă importantă de nutrienți, energie și o bază versatilă pentru multe rețete delicioase. Se pot prepara în atât de multe moduri, încât dacă îți plac cartofii poți să pregătești un preparat diferit pentru fiecare masă a zilei. Iată 5 moduri diferite de a găti cartofii care sunt absolut delicioase. Descoperă și tu rețetele simple și rapide.
Cartofii au o istorie impresionantă care începe în America de Sud, mai precis în zonele care astăzi fac parte din Peru și Bolivia. Aceștia erau cultivați de incași cu multe secole înainte de a fi aduși în Europa de spanioli în secolul al XVI-lea.
În Europa, cartofii au fost inițial priviți cu suspiciune și au fost folosiți mai degrabă ca plante ornamentale decât ca hrană. Cu toate acestea, în timp, au devenit o parte esențială a dietei europene și ulterior s-au răspândit în întreaga lume.
Cartofii se pot prepara în atât de multe feluri, de la aperitive, la gustări, supe, feluri principale, garnituri sau chiar deserturi. Totuși, cel mai des însoțesc alte feluri de mâncare—preparate din carne, salate, sandviciuri, preparate din legume sau pește.
Cartofi la cuptor
Cartofii la cuptor se pot servi cu sos de smântână și ceapă, cu bacon și brânzeturi, cu unt și ierburi aromatice, cu guacamole, cu legume la grătar, cu carne la grătar, cu humus sau cu alte tipuri de sos.
Ingrediente
- 1 kg cartofi roșii
- ulei vegetal
- sare
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 180°C. Se spală bine cartofii cu apă rece, apoi se uscă cu un prosop de hârtie. Folosind o furculiță, se fac găuri adânci pe toată suprafața cartofilor.
Se ung ușor cu ulei și se freacă cu sare. Apoi se așează direct pe un grătar in mijlocul cuptorului. Se pune o foaie de copt pe raftul inferior pentru ca uleiul să se scurgă în ea.
Se coc aproximativ o oră, până când coaja se simte crocantă, dar se încrețește când este înțepată cu o furculiță. Se taie în felii și se servește cu diverse toppinguri.
Cartofi înăbușiti cu unt
Poți presăra deasupra cartofilor înăbușiți în unt diverse tipuri de brânzeturi, bacon crocant, carne de pui, îi poți servi cu sos bechamel sau olandez, cu mujdei de usturoi sau cu salată verde.
Ingrediente
- 1½ kg cartofi fingerling curățați
- 100 g unt nesărat, la temperatura camerei
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare
Se taie cartofii în bucăți de aproximativ 2 cm. Bucățile ar trebui să aibă toate aproximativ aceeași dimensiune, astfel încât să se gătească în același timp.
Se încinge o tigaie de 28 cm la foc mediu. Când tigaia este fierbinte se adaugă untul. După ce se topește se adaugă cartofii. Se aranjează într-un singur strat și se asezonează cu sare. Se lasă să se gătească fără a amesteca timp de 4 minute.
Se amestecă, apoi se rearanjează într-un singur strat, cu partea gătită în sus. Se amestecă după 2-3 minute, apoi se amestecă din nou după încă 2-3 minute. Se verifică dacă sunt gata și se mai repetă procesul dacă este necesar. Dacă sunt gata, se ia tigaia după foc. Se tranferă cartofii pe vasul de servire.
Cartofi fierți și prăjiți
Cartofii fierți și prăjiți sunt perfecți cu ketchup, maioneză sau orice sos pe bază de maioneză, cu salată de legume sau cu preparate din carne.
Ingrediente
- 1 kg cartofi roșii
- 1 lingură de oțet alb
- sare
- ulei vegetal
Mod de preparare
Se taie cartofii în fâșii groase de un cm. Se pun cartofii și oțetul într-o cratiță. Se adaugă un litru de apă și un lingură de sare. Se aduce la punctul de fierbere la foc mare.
Se lasă să fiarbă timp de 6-8 minute, până când cartofii sunt complet fragezi, dar nu se desfac. Se scurg și se întind pe o tavă tapetată cu un prosop. Se lasă să se usuce.
Se pune ulei într-o cratiță cu fund greu și se lasă să se încingă. Se prăjesc cartofii în loturi astfel încât să nu se aglomereze prea mult vasul.
Când sunt gata se scot și se lasă să se răcească la temperatura camerei, aproximativ 30 de minute. Apoi se pun din nou în tigaie și se mai prăjesc pentru 3 minute. Se scot și se presară cu sare.
Cartofi gratinați
Cartofii gratinați pot fi un fel de mâncare principal, o garnitură sau un aperitiv delicios și cremos. Dacă vrei, poți pune mai multe feluri de brânzeturi.
Ingrediente
- 100 g unt nesărat
- 1 cățel de usturoi
- 1 praf de sare
- 6 cartofi mari roșii, decojiți și tăiați subțiri
- 500 ml smântână pentru gătit
- 250 g brânză Gruyère răzuită
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 200°C. Se freacă interiorul unui vas de copt de 20 × 20 cm cu o lingură de unt. Se zdrobește usturoiul cu marginea unui cuțit și se stropește generos cu sare. Se mărunțește și se freacă cu spatele unei linguri până devine o pastă moale.
Se taie în cuburi restul de unt, apoi se adaugă într-o oală cu pasta de usturoi, cartofii și smântâna pentru gătit și se asezonează cu sare.
În timp ce amestecați cu o lingură, se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă 8-10 minute, până când cartofii sunt puțin fragezi și lichidul s-a îngroșat.
Se transferă amestecul în vasul pregătit și se netezește cu o spatulă. Se presară deasupra brânza Gruyère și se dă la cuptor pentru 20-30 de minute.
Cartofi copți la air fryer
Cartofi copți la air fryer sunt o variantă excelentă când nu ai prea mult timp la dispoziție sau când nu vrei să folosești o cantitate mare de ulei pentru gătit.
Ingrediente
- 1 kg cartofi noi, tăiați pe jumătate
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- sare
Mod de preparare
Se încălzește un air fryer la 200°C. Într-un castron mare, se pun cartofii, uleiul și sarea și se amestecă. Apoi se pun în coșul friteuzei și se gătesc timp de 10 minute. După aceea, se agită coșul și se amestecă cartofii. Se mai lasă până când cartofii sunt aurii și fragezi, încă 8-10 minute.