8 obiceiuri nepoliticoase care pot enerva un barista. Ce nu e recomandat să faci atunci când comanzi cafea
Cafenelele au devenit unele dintre cele mai populare locuri în care oamenii își dau întâlnire sau petrec timpul atunci când ies în oraș. Fie că fac parte din lanțuri internaționale sau sunt independente, aceste localuri vând de obicei cafea de specialitate, ceaiuri și deserturi. Descoperă și tu 8 obiceiuri nepoliticoase care pot enerva un barista. Ce nu e recomandat să faci atunci când comanzi cafea.
Odată cu dezvoltarea acestei industrii au apărut și mulți barista. Există o întreagă știință a cafelei, iar școlile de profil îi învață pe cei dornici toate tainele acestei licori aproape magice. Între timp și clienții învață ce înseamnă o cafea de calitate, pentru că nu există neapărat o cultură în acest sens, cel puțin la noi.
Totuși, drumul e lung și mulți barista spun că cei care trec pragul cafenelelor nu știu cum să comande.
Obiceiuri nepoliticoase care pot enerva un barista
Nu este ușor să fii barista, mai ales dacă te întâlnești cu clienți indeciși. Există anumite gesturi și obiceiuri care pot face munca unui barista mult mai dificilă. Specialiștii de la EatThis îți vin în ajutor și îți explică ce nu e recomandat să faci atunci când mergi într-o cafenea.
Nu schimba comanda
De îndată ce tu comanzi, barista începe să prepare cafeaua ajustând cantitatea de cafea, încălzind laptele și pregătind restul ingredientelor.
Dacă te răzgândești va trebui să o ia de la capăt. Trebuie să știi de la început ce vrei și să rămâi la acel preparat.
Nu fii nepoliticoasă
Atunci când intri într-o cafenea trebuie să saluți, așa cum ar trebui să o faci în oricare alt loc. Sunt clienți care intră și spun doar „o cafea cu lapte, mare”, fără nimic altceva, ceea ce este destul de supărător.
Nu știi ce să comanzi
Mulți dintre clienții cafenelelor știu ceea ce vor, însă unii nu au habar. În acest caz poți cere sfatul unui barista, dar în niciun caz nu lăsa la latitudinea lui. Ar trebui măcar să știi dacă vrei o cafea mai tare, cu lapte sau nu, rece sau caldă.
Nu știi dacă este a ta cafeaua
În cafenelele aglomerate barista cer numărul clientului pentru a-l nota pe pahar. Totuși, se întâmplă de multe ori ca, în loc să își caute preparatul, clienții să întrebe la bar care este cafeaua lor.
Faci dezordine în zona de condimente
Dacă îți pui zahăr, scorțișoară, cocos sau orice alt ingredient în cafea încearcă să pui la gunoi ambalajele, să nu verși cafea din pahar când amesteci și să nu împrăștii nimic pe masă. Orice ai face lasă curățenie în urma ta.
Nu ai răbdare
Clienții cafenelelor sunt de obicei pe fugă. Intră în cafenea în grabă pentru că întârzie la birou și vor cafeaua cât mai repede posibil.
Dacă ești în această situație încearcă să îți organizezi mai bine timpul pentru că o cafea bună are nevoie de timp. Chiar dacă tu pui presiune pe barista produsul cerut nu se va face mai repede. Învață să te bucuri de cafea și să o servești alături de un desert delicios.
Întrebi același lucru în fiecare zi
Dacă ești clienta fidelă a unei cafenele și întrebi în fiecare zi aceleași lucruri poate fi obositor pentru angajații localului. În cazul în care vrei să faci conversație găsește subiecte mai diverse.
Țipi
Deși pare de necrezut, există clienți care intră în cafenea și țipă la angajați sau le vorbesc urât. Acest lucru este nepoliticos. Nu doar că barista și colegii lui se vor simți prost, dar și ceilalți clienți.