Arancini, cea mai populară și delicioasă gustare siciliană

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Arancini este un preparat pe care îl vei găsi pe toate străzile din Sicilia. Se prepară din risotto, din care se formează bile, se umplu cu brânză și apoi se prăjesc. Odată ce le-ai gustat exteriorul crocant și interiorul atât de cremos te vei îndrăgosti de ele. 

Mai multe biluțe de arancini servite într-un castron
De cele mai multe ori arancini se umplu cu mozzarella / Shutterstock

Arancini nu este un preparat greu de făcut, însă necesită mai mulți pași care pot părea complicați. Totuși, merită efortul pentru că este delicios. Se servesc ca aperitiv sau gustare cu sos marinara, cu salată verde cu lămâie sau parmezan sau fără nimic alături.

Cel mai des arancini sunt umplute cu ragu, dar vei găsi destul de des și cu unul sau mai multe feluri de brânzeturi sau chiar cu mazăre. De asemenea, există și variante care nu au niciun fel de umplutură.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Arancini au fost aduși în Sicilia de către arabi când conduceau această insulă începând cu secolul al IX-lea. În acest timp, au fost introduse alimente din Orientul Mijlociu, inclusiv orez, citrice și condimente. 

Risotto este cel mai important ingredient pentru arancini. Trebuie preparat din orez arborio care are bob scurt și cu un conținut ridicat de amidon. Este ideal pentru a obține o consistență de risotto cremoasă. 

Orezul se călește cu ceapă și usturoi apoi se asezonează cu sare, piper, pastă de roșii, pătrunjel , unt și supă de pui. Parmezanul ras leagă toată compoziția, dar dă și un plus de aromă.

Ingrediente

Pentru umplutură mozzarella este alegerea perfectă. Dacă folosești mozzarella proaspătă trebuie să o scurgi bine înainte și să o usuci. Pentru pane se folosește o variantă simplă de ouă bătute și pesmet panko. 

Mod de preparare

Se călesc ceapa și usturoiul în ulei de măsline într-o cratiță mare, cu fundul greu. Se lasă până se înmoaie amestecând, aproximativ 5 minute.

Cum prepari orezul pentru arancini

Se adaugă orezul în cratiță și se amestecă până devine semitranslucid, aproximativ un minut. Se pun sarea, piperul măcinat, pătrunjelul, supa, pasta de roșii și untul. Se amestecă bine și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se reduce focul la mic și se acoperă cu un capac. Se lasă să fiarbă până când orezul este fraged și supase absoarbe, 20-25 de minute.

Cum preapri ingredientele pentru pane

În timp ce orezul se gătește, se iau 3 boluri medii. Într-un bol, se amestecă făina, sarea și piperul. În al doilea, se bat ouăle. Se adaugă pesmetul în al treilea castron. Se tapetează două tăvi de copt puțin adânci cu hârtie de copt

Mozzarella se taie în 18-20 cuburi. Se păstrează rece până când este gata de utilizare.

Cum formezi arancini

Când orezul este fraged se stinge focul și se amestecă parmezanul. Se întinde cu grijă orezul pe una dintre tăvile de copt pregătite și se lasă să se răcească timp de 10 minute.

Când orezul este suficient de rece pentru a fi manipulat, se formează 18 bile cu diametrul de aproximativ 2 cm. Odată ce bilele sunt formate, se introduce un cub de brânză în centru și se apasă orezul în jurul acestuia, astfel încât brânza să fie complet învelită.

Se trece cu grijă fiecare bilă prin făină, apoi ou, apoi pesmet. Se repetă procesul cu toate bilele. Se așează pe tava de copt pregătită.

Într-o cratiță se încinge uleiul. Se pun câte 6 bile întorcându-se ușor până se rumenesc, aproximativ 3-4 minute. Se pun arancini gătiți pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie. Se lasă să se răcească 5 minute înainte de a fi servite.

Trucuri pentru cele mai bune arancini

Cel mai important pas pentru a face arancini perfect este să prepari risotto cu consistența potrivită. Când acesta fierbe rezistă tentației de a amesteca în primele 20 de minute. În caz contrar, riști să lași aburul să iasă, ceea ce ar putea duce la formarea unei cantități mai mari de lichid și la prelungirea timpului de gătire.

Atunci când formezi bilele de orez, udă-te pe mâini. Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii orezului de mâinile tale. Când prăjești arancini, asigură-te că uleiul este foarte bine încins pentru a preveni absorbția în stratul de orez. Uleiul ar trebui să aibă bule mici.

Cu ce se servesc arancini

Felul tradițional de a servi arancini este cu sos marinara sau simple. De asemenea, se potrivesc de minune cu o varietate de aperitive, de la legume prăjite la chifteluțe. Pentru a le transforma într-o masă mai consistentă, combină-le cu salată verde cu lămâie și parmezan, salată panzanella sau cu piept de pui în stil italian.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gustări sănătoase pentru școală puse la pachet
Ce gustări sănătoase poți să pregătești pentru școală. 7 idei de rețete delicioase pentru copii
Ce gustări sănătoase poți să pregătești pentru școală. 7 idei de rețete delicioase pentru copii
gustări sănătoase
6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase
6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase
Gustări sănătoase pentru adolescenți servite pe o masă
Gustări sănătoase pentru adolescenți. Ce să alegi pentru copilul tău
Gustări sănătoase pentru adolescenți. Ce să alegi pentru copilul tău
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din Ana, mi-ai fost scrisă în ADN
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide