Babka, desertul făcut celebru de serialul Seinfeld

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Americană

Babka este un cozonac mai special, mai bogat și mai aromat, pregătit la origine în comunitățile evreiești. Astăzi se găsește în întreaga lume și are mai multe variante.

Cristina Catană
Publicat: 24 decembrie 2023, 06:00
Babka este un cozonac mai special, mai bogat și mai aromat / Shutterstock

Babka nu era un desert foarte popular în urmă cu două decenii. Totuși un episod din serialul Seinfeld l-a adus în atenția oamenilor. Într-una dintre scene ,Jerry și Elaine au luat în derâdere faimosul babka cu scorțișoară numindu-l „babka mai mică”.

Citește și

Din 1994 când a fost difuzat episodul până astăzi mulți cofetari au preparat desertul și și-au pus amprenta asupra rețetei originale. Astfel, babka a ajuns peste tot, însă, este departe de prepratul apărut în Europa de Est. 

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru aluat se pun într-un vas făina, zahărul, drojdia și sarea și se amestecă fie cu mixerul cu cârlig de aluat fie cu mâna.

Cum prepari aluatul

După ce se omogenizează se pun se adaugă ouăle și apa și se amestecă la viteză medie 2-3 minute. apoi se pune untul, adăugând câteva cuburi odată, amestecând la viteză medie, până se încorporează. Se mai amestecă aproximativ 10 minute la viteză medie, până când aluatul este complet neted, elastic și strălucitor.

Cu mâinile înfăinate, se transferă aluatul într-un castron mare uns cu ulei, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin o jumătate de zi sau peste noapte. Apoi, se lasă la temperatura camerei până când este ușor de lucrat, 30-60 de minute.

Se ung două tavi de cozonac cu ulei și se tapetează fundul și părțile laterale ale fiecărei tăvi cu hârtie de pergament. Se dau deoparte.

Cum prepari umplutura cozonacului babka

Pentru umplutură, într-o cratiță medie se pun ciocolata, untul, smântâna groasă, pudra de cacao, zahărul și sarea și se aduce la punctul de fierbere, la foc moderat. Apoi se reduce căldura la minimum și se amestecă până se topește ciocolata și compoziția este complet omogenizată. După aceea se transferă într-un bol și se lasă să se răcească.

Cum formezi cozonacul

Aluatul se împarte jumătate. Se ia o parte și se întinde pe o suprafață înfăinată cu un sucitor. Se formează un dreptunghi cu dimensiunile de 40×30 cm. Se poziționează aluatul astfel încât partea lungă să fie cea mai aproape. Folosind o spatulă se întinde jumătate din amestecul de ciocolată peste dreptunghi.

Folosind ambele mâini se rulează dreptunghiul, începând din partea lungă cea mai apropiată și terminând la celălalt capăt lung. Se apasă pentru a sigila capătul, apoi folosind ambele mâini se uniformizează pentru a avea aspectul unei rulade. Se așează în tavă cu lipitura în jos.

Folosind un cuțit zimțat, se taie ușor rulada în jumătate pe lungime, începând de sus și terminând cu partea lipită, împărțind practic rulada în două jumătăți lungi pare, cu straturile de aluat și umplutură vizibile pe lungimea ambelor jumătăți.

Cu părțile tăiate în sus, se apasă ușor împreună un capăt al fiecărei jumătăți, apoi se ridică jumătatea dreaptă peste jumătatea stângă. Se repetă acest proces, dar de data aceasta ridicând jumătatea stângă peste dreapta, pentru a crea o împletitură simplă cu două fire.

Se strâng ușor celelalte capete, astfel încât să rămână cele două jumătăți, împletite, arătând umplutura deasupra. Se pune cu grijă în tavă. Se acoperă lejer cu folie de plastic și se lasă să crească la temperatura camerei timp de 60-90 de minute sau până aproape își dublează volumul. Se repetă cu cea de-a doua jumătate de aluat.

Cât timp coci cozonacul babka

Se preîncălzește cuptorul la 175°C. Se pun tăvile pe grătarul din mijloc al cuptorului. Se lasă să se coacă 30-35 de minute, până se rumenesc deasupra.

În timp ce babka sunt la cuptor, se face siropul. Într-o cratiță mică, la foc mediu, se pun la fiert apa și zahărul. Imediat ce zahărul se dizolvă, se ia de pe foc și se lasă deoparte la răcit. Imediat ce se scot babka de la cuptor, se ung cu tot siropul chiar dacă pare mult. Se lasă să se răcească până sunt doar calde, se scot din tavă și se lasă să se răcească complet.

Babka în comunitățile de evrei

Babka evreiască, așa cum o cunoaștem, a apărut, după cum scrie Gil Marks, la începutul anilor 1800. Gospodinele ungeau aluatul rămas de la un alt desert tradițional, challah, cu gem sau scorțișoară, îl rulau și îl coaceau alături de pâine. 

„Babka” se traduce prin ”bunică” și are legătură că în general ele erau cele care coceau desertul.

„Spre deosebire de babka făcută în afara comunităților evreiești bogată în unt, versiunile originale erau de obicei păstrate «parve» folosind ulei”. Erau „mai ferme și puțin mai uscate decât brioșa”. Ciocolata în babka a fost introdusă de evreii din SUA la mijlocul secolului al XX-lea. Pentru evrei un aliment este „parve” atunci când nu conține carne sau lactate.

Schimbări ale rețetei

Untul a fost adăugat pentru a aduce o altă textură desertului, pentru a-l face să semene mai mult cu o prăjitură, decât cu o pâine așa cum era în varianta sa originală.

Celebritatea babka luat amploare în 2013, când o brutărie populară israeliană, Breads Bakery, s-a deschis în New York, vânzând babka. Brutăria a adus influencerii și jurnaliștii gastronimici din New York să guste desertul.

Revista New York a considerat-o cea mai bună babka din oraș. Breads Bakery a trecut de la vânzarea de câteva zeci de babka pe zi la mii de babka pe zi. În același timp, Instagram a crescut în popularitate și a oferit mediul perfect pentru a prezenta frumusețea babka. 

Cu straturi delicioase de ciocolată și fructe, babka arăta grozav în fotografii. Modul în care arată a făcut-o să devină favorită în rețelele sociale din întreaga lume.

Alte variante de babka

Există, de asemenea, o versiune poloneză a babka, care este o prăjitură dulce făcută cu drojdie, stafide sau alte fructe uscate și citrice, înmuiată în coniac sau rom. 

Spre deosebire de babka cu ciocolată sau scorțișoară care este coaptă într-o tavă de pâine, babka poloneză este făcută într-o formă bundt. Este de obicei făcut de Paște, dar poate fi savurat pe tot parcursul anului. 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare