Babka, desertul făcut celebru de serialul Seinfeld
Babka este un cozonac mai special, mai bogat și mai aromat, pregătit la origine în comunitățile evreiești. Astăzi se găsește în întreaga lume și are mai multe variante.
Babka nu era un desert foarte popular în urmă cu două decenii. Totuși un episod din serialul Seinfeld l-a adus în atenția oamenilor. Într-una dintre scene ,Jerry și Elaine au luat în derâdere faimosul babka cu scorțișoară numindu-l „babka mai mică”.
Din 1994 când a fost difuzat episodul până astăzi mulți cofetari au preparat desertul și și-au pus amprenta asupra rețetei originale. Astfel, babka a ajuns peste tot, însă, este departe de prepratul apărut în Europa de Est.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru aluat se pun într-un vas făina, zahărul, drojdia și sarea și se amestecă fie cu mixerul cu cârlig de aluat fie cu mâna.
Cum prepari aluatul
După ce se omogenizează se pun se adaugă ouăle și apa și se amestecă la viteză medie 2-3 minute. apoi se pune untul, adăugând câteva cuburi odată, amestecând la viteză medie, până se încorporează. Se mai amestecă aproximativ 10 minute la viteză medie, până când aluatul este complet neted, elastic și strălucitor.
Cu mâinile înfăinate, se transferă aluatul într-un castron mare uns cu ulei, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin o jumătate de zi sau peste noapte. Apoi, se lasă la temperatura camerei până când este ușor de lucrat, 30-60 de minute.
Se ung două tavi de cozonac cu ulei și se tapetează fundul și părțile laterale ale fiecărei tăvi cu hârtie de pergament. Se dau deoparte.
Cum prepari umplutura cozonacului babka
Pentru umplutură, într-o cratiță medie se pun ciocolata, untul, smântâna groasă, pudra de cacao, zahărul și sarea și se aduce la punctul de fierbere, la foc moderat. Apoi se reduce căldura la minimum și se amestecă până se topește ciocolata și compoziția este complet omogenizată. După aceea se transferă într-un bol și se lasă să se răcească.
Cum formezi cozonacul
Aluatul se împarte jumătate. Se ia o parte și se întinde pe o suprafață înfăinată cu un sucitor. Se formează un dreptunghi cu dimensiunile de 40×30 cm. Se poziționează aluatul astfel încât partea lungă să fie cea mai aproape. Folosind o spatulă se întinde jumătate din amestecul de ciocolată peste dreptunghi.
Folosind ambele mâini se rulează dreptunghiul, începând din partea lungă cea mai apropiată și terminând la celălalt capăt lung. Se apasă pentru a sigila capătul, apoi folosind ambele mâini se uniformizează pentru a avea aspectul unei rulade. Se așează în tavă cu lipitura în jos.
Folosind un cuțit zimțat, se taie ușor rulada în jumătate pe lungime, începând de sus și terminând cu partea lipită, împărțind practic rulada în două jumătăți lungi pare, cu straturile de aluat și umplutură vizibile pe lungimea ambelor jumătăți.
Cu părțile tăiate în sus, se apasă ușor împreună un capăt al fiecărei jumătăți, apoi se ridică jumătatea dreaptă peste jumătatea stângă. Se repetă acest proces, dar de data aceasta ridicând jumătatea stângă peste dreapta, pentru a crea o împletitură simplă cu două fire.
Se strâng ușor celelalte capete, astfel încât să rămână cele două jumătăți, împletite, arătând umplutura deasupra. Se pune cu grijă în tavă. Se acoperă lejer cu folie de plastic și se lasă să crească la temperatura camerei timp de 60-90 de minute sau până aproape își dublează volumul. Se repetă cu cea de-a doua jumătate de aluat.
Cât timp coci cozonacul babka
Se preîncălzește cuptorul la 175°C. Se pun tăvile pe grătarul din mijloc al cuptorului. Se lasă să se coacă 30-35 de minute, până se rumenesc deasupra.
În timp ce babka sunt la cuptor, se face siropul. Într-o cratiță mică, la foc mediu, se pun la fiert apa și zahărul. Imediat ce zahărul se dizolvă, se ia de pe foc și se lasă deoparte la răcit. Imediat ce se scot babka de la cuptor, se ung cu tot siropul chiar dacă pare mult. Se lasă să se răcească până sunt doar calde, se scot din tavă și se lasă să se răcească complet.
Babka în comunitățile de evrei
Babka evreiască, așa cum o cunoaștem, a apărut, după cum scrie Gil Marks, la începutul anilor 1800. Gospodinele ungeau aluatul rămas de la un alt desert tradițional, challah, cu gem sau scorțișoară, îl rulau și îl coaceau alături de pâine.
„Babka” se traduce prin ”bunică” și are legătură că în general ele erau cele care coceau desertul.
„Spre deosebire de babka făcută în afara comunităților evreiești bogată în unt, versiunile originale erau de obicei păstrate «parve» folosind ulei”. Erau „mai ferme și puțin mai uscate decât brioșa”. Ciocolata în babka a fost introdusă de evreii din SUA la mijlocul secolului al XX-lea. Pentru evrei un aliment este „parve” atunci când nu conține carne sau lactate.
Schimbări ale rețetei
Untul a fost adăugat pentru a aduce o altă textură desertului, pentru a-l face să semene mai mult cu o prăjitură, decât cu o pâine așa cum era în varianta sa originală.
Celebritatea babka luat amploare în 2013, când o brutărie populară israeliană, Breads Bakery, s-a deschis în New York, vânzând babka. Brutăria a adus influencerii și jurnaliștii gastronimici din New York să guste desertul.
Revista New York a considerat-o cea mai bună babka din oraș. Breads Bakery a trecut de la vânzarea de câteva zeci de babka pe zi la mii de babka pe zi. În același timp, Instagram a crescut în popularitate și a oferit mediul perfect pentru a prezenta frumusețea babka.
Cu straturi delicioase de ciocolată și fructe, babka arăta grozav în fotografii. Modul în care arată a făcut-o să devină favorită în rețelele sociale din întreaga lume.
Alte variante de babka
Există, de asemenea, o versiune poloneză a babka, care este o prăjitură dulce făcută cu drojdie, stafide sau alte fructe uscate și citrice, înmuiată în coniac sau rom.
Spre deosebire de babka cu ciocolată sau scorțișoară care este coaptă într-o tavă de pâine, babka poloneză este făcută într-o formă bundt. Este de obicei făcut de Paște, dar poate fi savurat pe tot parcursul anului.