Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Pentru zilele de sărbătoare, trebuie să pregătești și câteva băuturi pentru masa de Crăciun, dar și pentru Revelion. Ai nevoie atât de cocktailuri alcoolice, cât și de preparate calde, pe care le pot consuma atât copiii, cât și adulții.
De pe lista de băuturi pentru masa de Crăciun și Revelion nu trebuie să lipsească vinul fiert cu scorțișoară, un cocktail alcoolic, ciocolata caldă și nici crema de ouă.
Alege băuturi ușoare, care să completeze mesele bogate, și nu uita că cele alcoolice trebuie consumate cu măsură.
Descoperă în acest articol cinci rețete interesante, pe care le poți prepara și savura alături de cei dragi în zilele de sărbătoare.
Negroni Sbagliato
Negroni Sbagliato este una dintre acele băuturi pentru masa de Crăciun mai ușoare, perfecte ca aperitiv înainte de un festin.
Ingrediente
- 80 ml Campari sau Aperol
- 120 ml vermut dulce
- 60 ml proaspăt de lămâie
- gheață, pentru servire
- 750 ml prosecco brut sau alt vin alb spumant sec, răcit
- sifon răcit, felii de portocală și crenguțe de rozmarin, pentru servire (opțional).
Mod de preparare
Într-un castron pentru punch, se combină Campari, vermutul și sucul de lămâie. Se lasă la frigider până este nevoie de amestec. Chiar înainte de servire, se adaugă gheața, prosecco și se amestecă ușor. Se toarnă în pahare pline cu gheață, se adaugă în fiecare sifon și se ornează fiecare cu o felie de citrice și o crenguță de rozmarin. Se servește imediat.
Ciocolată caldă de casă din 3 ingrediente
Ciocolata caldă de casă este un răsfăț de iarnă. Această rețetă este economică și îți permite să o prepari ori de câte ori vrei să bei ceva bun.
Ingrediente
- 1 kg zahăr
- 600 g cacao
- 1 lingură de sare
- lapte integral pentru servire.
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă zahărul, pudra de cacao și sarea și se omogenizează pentru a se combina bine. Se păstrează amestecul într-un recipient ermetic.
Pentru porții individuale, se fierb 250 ml de lapte integral. Se adaugă 2 linguri de amestec de cacao și se amestecă până se dizolvă. Se servește fierbinte.
Ciocolată caldă cu lapte de migdale
Ciocolata caldă cu lapte de migdale este perfectă dacă ai intoleranță la lactoză, dacă ești vegană sau dacă pur și simplu vrei o băutură caldă și aromată.
Ingrediente
- 1 l lapte de migdale neîndulcit
- 2 batoane de scorțișoară
- 60 g cacao
- 50 g ciocolată neagră minimum 70%, mărunțită
- 60 g zahăr
- ¼ linguriță de sare.
Mod de preparare
Laptele se pune la fiert cu bețele de scorțișoară și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se dă focul mai mic și se mai lasă 10 minute. Se scot bețele de scorțișoară. Se pune cacaua, zahărul și sarea și se amestecă cu un tel până compoziția face spumă. Se pune în căni și se decorează cu bețele de scorțișoară.
Cremă de ouă
Crema de ouă este una dintre acele băuturi pentru masa de Crăciun tradiționale în SUA, pe care o poți încerca și tu. Este parfumată, cu o cantitate mică de alcool și foarte fină.
Ingrediente
- 6 gălbenușuri mari și 2 albușuri
- 80 g zahăr
- 750 ml lapte integral
- 1 praf de sare
- 250 ml smântână
- 50 ml bourbon
- 50 ml rom negru
- 30 ml cognac
- frișcă neîndulcită
- nucșoară proaspăt răzuită.
Mod de preparare
Într-un vas termorezistent, se bat gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, până când compoziția se albește. Într-o cratiță medie se pune la fiert laptele cu un praf de sare. După ce fierbe se adaugă peste compoziția de gălbenușuri, amestecând constant cu un tel.
Amestecul se pune din nou în cratiță și se fierbe la foc mediu, amestecând cu o lingură de lemn până când compoziția se îngroașă, aproximativ 3-5 minute. Apoi se trece printr-o sită foarte fină pentru a elimina toate particulele mari. Se lasă să se răcească complet. Apoi se adaugă smântâna, bourbonul, romul, cognacul. Se acoperă și se dă la rece peste noapte.
Albușurile și restul de zahăr cu bat cu mixerul până când zahărul se dizolvă, deasupra unui vas în care fierbe apa. Se ia vasul de deasupra apei și se mixează în continuare, până când se formează o spumă tare. Se încorporează în restul compoziției. Se toarnă în pahare și se decorează cu frișcă și un praf de nucșoară.
Vin fiert cu scorțișoara
Vinul fiert cu scorțișoară este perfect în orice zi rece de iarnă. Este atât de ușor de preparat și atât de parfumat, încât vei vrea să îl bei cât mai des. Consumă-l totuși cu precauție pentru că este o băutură alcoolică.
Ingrediente
- 1 l de vin roșu
- 5 linguri de zahăr
- ½ portocală
- ½ măr
- 1 baton de scorțișoară
- 1-2 bucăți anason stelat.
Mod de preparare
Se pune vinul la fiert împreună cu restul ingredientelor. Se lasă să fiarbă amestecând în mod constant și având grijă să nu dea în fiert. După primul clocot se ia de pe foc. Se scoate anasonul stelat. Se pune în căni și se servește imediat.