Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira

Fără coacere

Pentru zilele de sărbătoare, trebuie să pregătești și câteva băuturi pentru masa de Crăciun, dar și pentru Revelion. Ai nevoie atât de cocktailuri alcoolice, cât și de preparate calde, pe care le pot consuma atât copiii, cât și adulții.

Cristina Catană
Publicat: 22 decembrie 2022, 06:01

Galerie foto

Pentru masa de sărbători alege băuturi cu concentrație alcoolică mică / Shutterstock

De pe lista de băuturi pentru masa de Crăciun și Revelion nu trebuie să lipsească vinul fiert cu scorțișoară, un cocktail alcoolic, ciocolata caldă și nici crema de ouă.

Alege băuturi ușoare, care să completeze mesele bogate, și nu uita că cele alcoolice trebuie consumate cu măsură.

Descoperă în acest articol cinci rețete interesante, pe care le poți prepara și savura alături de cei dragi în zilele de sărbătoare.

Negroni Sbagliato

Negroni Sbagliato este una dintre acele băuturi pentru masa de Crăciun mai ușoare, perfecte ca aperitiv înainte de un festin.

Negroni Sbagliato este o băutură aperitiv / Shutterstock

Ingrediente

  • 80 ml Campari sau Aperol
  • 120 ml vermut dulce
  • 60 ml proaspăt de lămâie
  • gheață, pentru servire
  • 750 ml prosecco brut sau alt vin alb spumant sec, răcit
  • sifon răcit, felii de portocală și crenguțe de rozmarin, pentru servire (opțional).

Mod de preparare

Într-un castron pentru punch, se combină Campari, vermutul și sucul de lămâie. Se lasă la frigider până este nevoie de amestec. Chiar înainte de servire, se adaugă gheața, prosecco și se amestecă ușor. Se toarnă în pahare pline cu gheață, se adaugă în fiecare sifon și se ornează fiecare cu o felie de citrice și o crenguță de rozmarin. Se servește imediat.

Citește și

Ciocolată caldă de casă din 3 ingrediente

Ciocolata caldă de casă este un răsfăț de iarnă. Această rețetă este economică și îți permite să o prepari ori de câte ori vrei să bei ceva bun.

Ciocolata caldă poate fi aromată cu scorțișoară sau anason / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg zahăr
  • 600 g cacao
  • 1 lingură de sare
  • lapte integral pentru servire.

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă zahărul, pudra de cacao și sarea și se omogenizează pentru a se combina bine. Se păstrează amestecul într-un recipient ermetic.

Pentru porții individuale, se fierb 250 ml de lapte integral. Se adaugă 2 linguri de amestec de cacao și se amestecă până se dizolvă. Se servește fierbinte.

Ciocolată caldă cu lapte de migdale

Ciocolata caldă cu lapte de migdale este perfectă dacă ai intoleranță la lactoză, dacă ești vegană sau dacă pur și simplu vrei o băutură caldă și aromată.

Ciocolata caldă cu lapte de migdale este potrivită și pentru copii / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 l lapte de migdale neîndulcit
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 60 g cacao
  • 50 g ciocolată neagră minimum 70%, mărunțită
  • 60 g zahăr
  • ¼ linguriță de sare.

Mod de preparare

Laptele se pune la fiert cu bețele de scorțișoară și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se dă focul mai mic și se mai lasă 10 minute. Se scot bețele de scorțișoară. Se pune cacaua, zahărul și sarea și se amestecă cu un tel până compoziția face spumă. Se pune în căni și se decorează cu bețele de scorțișoară.

Cremă de ouă

Crema de ouă este una dintre acele băuturi pentru masa de Crăciun tradiționale în SUA, pe care o poți încerca și tu. Este parfumată, cu o cantitate mică de alcool și foarte fină.

Crema de ouă se păstrează la rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 gălbenușuri mari și 2 albușuri
  • 80 g zahăr
  • 750 ml lapte integral
  • 1 praf de sare
  • 250 ml smântână
  • 50 ml bourbon
  • 50 ml rom negru
  • 30 ml cognac
  • frișcă neîndulcită
  • nucșoară proaspăt răzuită.

Mod de preparare

Într-un vas termorezistent, se bat gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, până când compoziția se albește. Într-o cratiță medie se pune la fiert laptele cu un praf de sare. După ce fierbe se adaugă peste compoziția de gălbenușuri, amestecând constant cu un tel.

Amestecul se pune din nou în cratiță și se fierbe la foc mediu, amestecând cu o lingură de lemn până când compoziția se îngroașă, aproximativ 3-5 minute. Apoi se trece printr-o sită foarte fină pentru a elimina toate particulele mari. Se lasă să se răcească complet. Apoi se adaugă smântâna, bourbonul, romul, cognacul. Se acoperă și se dă la rece peste noapte.

Albușurile și restul de zahăr cu bat cu mixerul până când zahărul se dizolvă, deasupra unui vas în care fierbe apa. Se ia vasul de deasupra apei și se mixează în continuare, până când se formează o spumă tare. Se încorporează în restul compoziției. Se toarnă în pahare și se decorează cu frișcă și un praf de nucșoară.

Vin fiert cu scorțișoara

Vinul fiert cu scorțișoară este perfect în orice zi rece de iarnă. Este atât de ușor de preparat și atât de parfumat, încât vei vrea să îl bei cât mai des. Consumă-l totuși cu precauție pentru că este o băutură alcoolică.

Vinu roșu este cel mai potrivit pentru fiert / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 l de vin roșu
  • 5 linguri de zahăr
  • ½ portocală
  • ½ măr
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1-2 bucăți anason stelat.

Mod de preparare

Se pune vinul la fiert împreună cu restul ingredientelor. Se lasă să fiarbă amestecând în mod constant și având grijă să nu dea în fiert. După primul clocot se ia de pe foc. Se scoate anasonul stelat. Se pune în căni și se servește imediat.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Sirop de coacăze roșii, o băutură delicioasă și revigorantă
Sirop de coacăze roșii, o băutură delicioasă și revigorantă
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros